Vraag & Antwoord

Servers

Windows 2003 DNS probleem (pje)

Anoniem
Leo S
4 antwoorden
 • Hallo,

  Sinds kort hebben we windows 2003 SP1 draaien met windows XP als clients. Installatie van de machine was eenvoudig alleen de configuratie gaf wat problemen toen het op de DNS aankwam.

  Ik was klaar met het installeren van de server en wilde inloggen met een client XP machine….en traag dat het inloggen ging, echt niet normaal. Na lang zoeken bleek het probleem op de client PC's te zitten. De volgorde van de DNS adressen was niet goed. We gebruiken namelijk ook nog 2 andere DNS adressen om toegang te krijgen tot ons internet. Nadat ik dus het IP adres van de server op de client als 1e DNS adres had ingevuld liep het inloggen weer als een zonnetje.

  Dit was nog een test opzetje, inmiddels draait de server nu volledig in ons netwerk, maar nu zit ik met 1 klein probleem. Als ik nu via een computer onze externe site wil benaderen lukt dit niet….echt vaag dacht ik, dus ik bellen met de provider en die gaf aan dat het bij ons lag.
  Ik ging nog even verder opzoek en ging even wat proberen namelijk door in de netwerkinstellingen het DNS adres van de server wat omlaag te schuiven, even bevestigen en toen testen en ja hoor het werkt weer, maarja….nu gaat het inloggen weer traag als dikke ….. :S…..

  Weet iemand hoe ik dit het beste kan aanpakken….ik zit even vast….

  Alvast bedankt..

  Groeten Ramon
 • Je kunt op de nieuwe DNS server een 'conditional forwarder' aanmaken die voor jullie eigen domein (bedrijfsnaam.nl o.i.d.) doorverwijst naar een van de oude DNS servers. Die nieuwe DNS server kun je dan weer 'bovenin het lijstje zetten' zodat aanloggen weer goed gaat. Moet je er wel rekening mee houden dat, wanneer je die oude servers vroeg of laat opruimt, de nodige wijzigingen moet doorvoeren in de nieuwe DNS server om de website bereikbaar te houden voor de clientmachines.
 • je moet idd bij de clients opgeven dat de DNS van het netwerk op deze server draait. Alle lookups van clients worden dan gevraagd aan deze machine. Vervolgens geef je aan in de DNS server, alles wat niet in deze IP range staat is op het internet.. klaar.

  PS dit is een van de 1e dingen die foutgaan in een netwerk. Hoop voor je dat het geen Domain controller is :p
 • [quote:62fe6b9365="oeroe"]Hoop voor je dat het geen Domain controller is :p[/quote:62fe6b9365]Waarschijnlijk is ie dat wel, anders duurt het aanloggen (met een domein user account, neem ik aan) niet zo lang. DNS wordt pas belangrijk bij naamresolving en service records (om een domein controller te vinden, zoeken clients naar het service record waarin verwezen wordt naar de DC).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.