Vraag & Antwoord

Servers

DNS instellingen voor eigen netwerk en internet

Anoniem
Mauricio
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik probeer iets te leren over een DNS-server en nu loop ik tegen het volgende probleem op.
  Ik heb een server gebouwd met DNS.
  De DNS-server worden via DHCP bekent gemaakt. Op de werkstations heb ik nu het volgende probleem:
  Staat nu deze server bovenaan in het lijstje van DNS-servers, dan kan hij websites niet omzetten naar ip-adressen. Op mijn interne netwerk werkt nu alles naar behoren (computernamen worden omgezet naar ip-adressen).
  Zet ik nu de DNS van de provider of router bovenaan, dan gaat internetten goed, maar wil ik een computer benaderen op basis van een naam (bij een pring bijv.) dan wordt er een ip-adres gevonden op het internet.

  Nu heb ik geprobeerd e.e.a. in te stellen bij "forwarders", maar dat mag weer niet omdat de server de root-server is. En ik weet niet hoe ik dit kan uitschakelen.

  Kan iemand mij helpen?

  Bij voorbaat dank.
  Peter
 • Ik neem aan dat het hier om een Windows server gaat? Het is uiteraard niet de bedoeling om zelf een root-server te draaien. Om dit aan te passen moet je in je DNS console de root-zone verwijderen. Naast je eigen zone zie je ook nog een zone '.' staan. Klik hier met rechts op en je kan hem verwijderen.

  Je zal zien dat er in ieder geval twee dingen veranderd zijn:
  1) Je kan forwarders instellen
  2) Root-hints zijn ingeschakeld

  Je kan het nu zo laten, of forwarders instellen. Als je het zo laat, worden queries die je DNS server niet kan resolven geforward naar een van de root-servers. Uiteraard is het de bedoeling dat je het IP-adres van je server als DNS instelt op de PC's in het netwerk, zeker als je Active Directory draait.
 • Sorry voor de late reactie, maar je kent het druk, druk, druk.
  Maar ik heb tijd gevonden e.e.a. te testen en het werkt tot op heden zoals ik wil. Perfect.

  Hartelijk dank voor je hulp…
 • en komt dat door het verlichtende antwoord van Leo S of heb je zelf wat uitgevogeld?
 • Het verhaal van Leo was net de sleutel die ik nodig had. Ik liep tegen het probleem aan dat zone "." er stond en wist niet dat je deze kan verwijderen. Na het verwijderen kon ik "forwarders" instellen en loopt het zoals ik het hebben wilde.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.