Vraag & Antwoord

Servers

2e DC tijdelijk in nieuwe lokatie

Anoniem
fabstar81
11 antwoorden
 • beste,

  ik heb 2 domeincontrollers die mijn domein onderhouden (DC1 = hoofd, DC2 = 2e). nu wil ik voor een korte periode graag 1 domeincontroller inclusief 2 pc'tjes even verhiuzen naar een andere lokatie. dit wordt DC2

  hoe doe ik dit het beste? mijn home drives staan nl op de achterblijvende DC1, en ook alle profielen inclusief documents/application data/desktop. nu zijn beide DC's wel global catalogs (alhoewel ik niet getest heb in dit netwerk of de pc's kunnen inloggen op DC2), maar wat is de volgende stap om de 2 DC's te connecten?

  ik neem aan gewoon via VPN, maar hoe verbind ik 2 servers via VPN aan elkaar? of is dit uberhaupt wel de logische stap? de lokatie waarnaar DC2 gaat verhuizen, heeft ook een paar pc's die op dit moment dus via vpn (per client/user) inbellen op de 1e DC. DC2 is nl een backup server die niet altijd aanstaat.

  alvast bedankt.
 • - Gaat het hier om een Windows NT domein of Windows 2000/2003 domein?
  - Waarom moet die tweede DC mee naar de andere lokatie?
  - Wel eens gedacht om een terminal server te installeren op de hoofdlokatie?
 • oi,

  het is een win2003 domein, draait niet native overigens.

  de reden dat de 2e DC meemoet naar de locatie, is domweg omdat er totaal geen netwerk is. de 2e DC moet dus het netwerk gaan facililiteren. maar dan wel graag dat de users bij hun documenten en homefolder op de hoofdlokatie kunnen. een terminal server heb ik getracht op te zetten, maar aangezien ik niet de voordelen daarvan inzie, ben ik daar niet verder mee gegaan. mijn kennis voor terminal servers is trowuens denk ik ook ontoereikend.
 • De voordelen van een terminal server zijn in jouw geval voornamelijk dat de gebruikers op de tweede lokatie lekker snel bij hun documenten kunnen. Als je een gemiddeld Word-bestand over een VPN verbinding lokaal gaat openen kun je wel even een bakkie koffie gaan halen, laat staan als je dat met 3 man tegelijk doet. Kortom, dat is niet echt een werkbare situatie.

  Een terminal server sessie kost niet zo veel bandbreedte en de gebruikers zitten te werken op een server op de hoofdlokatie, dus alle bestanden en programma's openen net zo snel als op een PC die op die lokatie staat.
 • ik heb wel eens een terminal server geprobeerd, maar volgens mij begon hij toen te zeuren over licenties van de software die ik dan maar nog 20 dagen mocht gebruiken of zo. ik wil het wel weer doen, misschien leer ik daar weer wat van.

  hoe zet ik zoiets op?
 • Niet alle software is per definitie geschikt voor gebruik op een terminal server. Je moet er in ieder geval wel rekening mee houden dat wanneer je software gaat installeren op een terminal server, je deze in install mode zet. Hierdoor worden namelijk de rechten op de geinstalleerde bestanden en registry keys goed gezet voor de inloggende gebruikers.

  Ook moet je zorgen voor een license server en terminal server client licenties. Als je geen licenties hebt, kun je je terminal server 120 dagen gebruiken (voor Windows 2000 geldt een periode van 90 dagen).

  Ik stel echter voor om je eens goed te laten voorlichten door een ICT dienstverlener, of misschien zelfs door een dienstverlener het een en ander in te laten richten. Ik weet nog wel een goed adresje… :wink:
 • kijk, dit allemaal zzou perfect en hartstikke leuk zijn ware het niet dat het echt maar voor tijdelijk is. ik zou graag willen (lijkt mij tenminste minste werk/aanpassing) om gewoon alleen fysiek een klein deel van het netwerk te verhuizen, en daarna gewoon weer terug. het gaat nl echt om een weekje of zo.
 • Als het om zo'n korte tijd gaat, zou ik geen moeite doen en gewoon de 2e DC laten staan waar hij nu staat. Gebruikers op de andere lokatie kunnen door middel van een VPN inloggen op het netwerk op de hoofdlokatie. Je zal alleen merken dat het openen van bestanden lang zal duren.
 • en daar zit denk ik het probleem. het is geen moeite om de 2e DC te verplaatsen. het betreft een backup DC die toch pas net is aangemeld in het domein. denk je niet dat het netwerk sneller is als ik gewooon die dc verplaats?

  eigelijk, als het netwerk werkt zonder de DC's en we kunnen gewoon volstaan met de lokale profielen op de pc's, dan is dat misschien ook een optie.
 • hm…het laatste is het geval geweest. de clients hebben we gewoon in een werkgroep gezet en de server was voor de kat zn viool meegegaan.

  volgende stap is dan toch maar even kijken hoe we op lokatie dus gewoon verder kunnen werken wanneer de master DC uitvalt. want daar gaat het tenslotte allemaal om. en uiteraard beetje verdiepen in terminal services. lijkt me een itneressant onderwerp nu je het zo een beetje hebt aangesneden Leo S.
 • Als je bang bent dat je enige domain controller uitvalt, is het uiteraard altijd aan te raden om een tweede domain controller te laten draaien…

  Een terminal server is zeker een goede optie om makkelijk vanaf externe lokaties, de gebruikers op je netwerk te laten werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.