Vraag & Antwoord

Servers

Compaq ProLiant DL380R01 lust geen OS

Anoniem
whmeeske
12 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb voor een sportvereniging een Compaq ProLiant DL380R01 gekregen. Deze heeft een dual PIII 733-265 met 512 MB RAM. Het is een wat ouder beestje, maar waar ik hem voor nodig heb is het prima. Wat me echter niet lukt is om op deze machine een OS te installeren. Geen win 2000, geen win 2003, geen linux. Ik heb een smartstart cd (7.30) gekregen, maar met deze CD kan ik geen setup uitvoeren omdat deze versie van smartstart de machine blijkbaar niet ondersteund. Versie 5.5 van smartstart werkt wel, maar daar kan ik niet zoveel mee instellen.

  Wie kan mij een beetje op weg helpen om deze machine aan de praat te krijgen. Het gaat om deze machine maar met de genoemde specificaties http://h18000.www1.hp.com/products/servers/ProLiantdl380/stdfeatures.html

  Een link naar een site met een installatiehandleiding of -instructie is ook welkom. Ik heb met Google nog niets kunnen vinden.

  Vast bedankt,

  Obiwan
 • Je kan natuurlijk ook een OS installeren zonder gebruik maken van de smartstart CD. Je moet daarna wel zelf voor de juiste drivers zorgen.
 • Dat heb ik geprobeerd, maar zowel met Win 2000, win 2003 als xp pro sp2 blijft de hele handel hangen na de hardwarecheck.

  Met linux heb ik het probleem dat de videokaart niet herkend wordt en ik na installatie geen gui kan draaien. Omdat ik echter geen linux kenner ben gaat mijn voorkeur uit naar MS.

  Obiwan
 • Voor een server wordt een GUI ook zeer afgeraden! Installeer Debian, gewoon vanaf de net-install cd. Als je gevraagd wordt welke taken je het beestje wilt geven, selecteer dan helemaal niks (deselecteer met de spatiebalk, dan met Tab naar het OK veld). Lekker laten uitratelen. Vervolgens (de server zal rebooten) log je lokaal in op de server als root en installeer je de pakketten ssh, apache en webmin: [code:1:1dab516057] root@server: aptitude install ssh apache webmin[/code:1:1dab516057]Accepteer de dependencies en weer laten ratelen. Alstie klaar is kun je via je browser Webmin opstarten: https://<ip.adres.van.server>:10000 Let op de s optie van het http, dit is een beveiligde verbinding. De :10000 is het poortnummer. Log nu in als admin met het root pw. Nu kun je de server op afstand via je browser beheren.
 • Je kunt ook een linuxversie gebruiken die al speciaal toegespitst is op webbased beheer.
  Zelf heb ik mijn eerste Linuxserver-ervaringen opgedaan met Clarkconnect. Dit is een distro die je als router of als standalone server kan draaien (ftp/webserver/filesharing) en volledig via de browser kunt beheren. Je kunt binnen een uur een draaiende server hebben.
  De Community Edition van deze distro kun je gratis downloaden.
 • Ik blijf het vreemd vinden dat er altijd nog mensen zijn die iemand welke Linux-distro dan ook willen laten gebruiken, ondanks het feit dat de TS aangeeft geen Linux te willen gebruiken…

  Ik vraag me af of de hardware nog wel goed is, aangezien de installatie van Windows blijft hangen, zelfs als je verschillende Windows versies geprobeerd hebt. Het installeren van Windows 2000 op deze manier moet geen probleem zijn op een DL380.
 • Hij zegt toch niet dat hij expliciet tegen Linux is als OS? Zijn voorkeur gaat er niet naar door een gebrek aan een GUI, omdat linux de videokaart niet herkent. Een alternatief is dan linux met webbased GUI. Lijkt me niks mis met die voorstellen.
 • Dank jullie voor jullie reacties. De reden waarom ik een gui wil is omdat de server naast serverdoeleinden ook gebruikt moet kunnen worden door het wedstrijdsecretariaat voor het afdrukken van wedstrijdformulieren en het bijhouden van scores.

  Op deze manier kan ik de server zowel als server en als desktop gebruiken. Het maakt mij inderdaad niet uit of dit via Windows of Linux is, als er maar wat draait.

  Groeten,

  Obiwan
 • Geen idee hoeveel ruimte je binnenin hebt (zal naw niet veel zijn) maar wellicht kun je er een elcheapo videokaartje in zetten, bv een XF5200 ofzo. Trouwens, wanneer zou je een server als desktop willen inzetten, als je um als desktop gaat gebruiken buiten z'n reguliere plekkie kannie geen website meer serveren :P Wellicht zou je met een zgn thin client model kunnen werken: de server blijft staan waarie staat en de administratiemensen loggen op afstand in via een 'domme' terminal (waar overigens gewoon een GUI op kan draaien) Desnoods draadloos via een doodnormale laptop :)
 • Even voor de duidelijkheid. Op de server hoef ik geen website te hosten.

  Het probleem is echter opgelost. Via smartstart van HP moest een systemerase uitgevoerd worden. Dit verwijderd de systeeminstellingen in een bepaalde ROM van een eerdere installatie. Heb nu win 2003 server draaien (sorry Linux fans).

  Groeten,

  Obiwan
 • Ik ging er eigenlijk van uit dat je die erase wel gevonden had in je smartstart… Fijn dat het gelukt is met Windows 2003.

  Overigens komt er, speciaal voor de Linux fans die toch niet om Windows heen kunnen, in Windows Server 2008 de mogelijkheid om deze als zgn. 'core server' te installeren. Dat houdt in dat er geen GUI geinstalleerd wordt en het beheer wordt uitgevoerd door middel van MMC vanaf een desktop.
 • 2008? Err, *nix kan dat al sinds 1969… Dan loopt het 25 jarige MS dus zo'n 40 jaar achter ;) :P

  @Obiwan: waarom noemde je het dan een server? Het was duidelijker geweest als je de toekomstige taken v/d machine had genoemd ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.