Vraag & Antwoord

Servers

mail server bouwen

Anoniem
koenvandijk
17 antwoorden
 • Thuis zitten we te denken om een mail server te bouwen, maar wat hebben we daar allemaal voor nodig en welke programma's zijn aan te raden?
 • Je hebt uiteraard een computer nodig die je als mailserver in wil richten. Verder heb je veel keus wat software betreft. Elke Linux distributie is geschikt, er zijn kant en klare pakketten die je in een kwartiertje hebt draaien en als je per se een Windows-omgeving wil, moet je denken aan Windows 2000 server, of Windows Server 2003 met Exchange, maar daar is wel specifieke kennis voor nodig mbt Exchange en Active Directory.
 • En de nodige kosten. Vergis je niet, voor een Win-OS oplossing heb je een licentie nodig en die zijn niet goedkoop! Linux kun je gratis ophalen van internet en je kunt online ook een hoop hulp vinden. Als het puur voor thuis is raad ik je aan eerst Linux te proberen. Als dat je eerste kennismaking is, probeer dan Ubuntu, OpenSuSE of Fedora Core.
 • Welke kan ik dan het beste nemen als programma Ubuntu, OpenSuSE of Fedora Core?
 • Kijk ook eens naar clarkconnect.
 • Krijg je bij de software ook een email adres of moet je die appart aanmaken? en zo ja is er een mogelijkheid om de email van een domein naar die server te laten gaan?
 • Als je zelf een domein wilt hosten, moet je dat eerst aanvragen, en een dns server op je systeem laten draaien. Moet ie wel 24 uur per dag aan staan.
 • De bedoeling is dat we via het domein een email adres krijgen die we dan op onze mail server kunnen laten draaien, maar dat is dus mogelijk door dns?
 • Moet inderdaad mogelijk zijn. Er zit wel een maar bij. Als het een nederlands domein is, kan ie alleen bij een gewone provider gehost worden. Je moet namelijk bij de SIDN bekend/geregistreerd zijn. Voor een particulier met een enkel domein, is dat te kostbaar.
 • [quote:907747b116="gerben"]Moet inderdaad mogelijk zijn. Er zit wel een maar bij. Als het een nederlands domein is, kan ie alleen bij een gewone provider gehost worden. Je moet namelijk bij de SIDN bekend/geregistreerd zijn. Voor een particulier met een enkel domein, is dat te kostbaar.[/quote:907747b116]
  Bij TransIP kun je .nl domeinnamen aanvragen (ook als particulier) voor 7 euro per jaar. Hierbij kun je ook je eigen DNS servers draaien. Het is alleen voor het registreren van de domeinnaam dat je bij een SIDN partner moet zijn.
 • Niet alleen het registreren, maar beslist ook het hosten. Welteverstaan puur het domein, de webserver kan staan waar je maar wilt.
 • Daniel, ik heb het idee dat je nog niet helemaal begrijpt wat Linux is. Linux is nl geen [i:eb7087f1b8]programma[/i:eb7087f1b8] maar een [u:eb7087f1b8]besturingssysteem[/u:eb7087f1b8], net als Win-OS. Je installeert het niet op, maar in plaats van Win-OS. Gezien je kennisniveau van Linux raad ik je Ubuntu aan, maar hun 'bruine' thema kan niet iedereen waarderen ;)

  Clarkconnect is ansich een goede 2e keus, maar wellicht wat te zwaar voor jullie doeleinden, het is nl een server-distro. Ubuntu is wat meer 'gebruikersgericht' met de nodige GUI's, bij CC is dat wat minder overzichtelijk (al is het al weer ff terug dat ik CC voor t laatst heb bekeken…).
 • Voordat er met distro's gegooid wordt; op welke hardware wil je het installeren?

  Gaat die pc uberhaupt nog andere dingen verzorgen? Webserver? Tekstverwerking? Komt er een scherm aan te hangen aangezien je een linux systeem prima met SSH kan bedienen als hij eenmaal geinstalleerd is.

  Wilt TS zijn huidige (windows?) pc ombouwen tot mailserver?

  Tip, neem een wat oudere pc, 256mb intern en installeer een ubuntu variant. Deze is op Debian gebaseerd en je vindt er heel veel ondersteuning en fora over.

  Browse dan een paar uurtjes op forum.unbuntu-nl.org en www.howtoforge.com. Daar vind je hier best veel info over.
 • [quote:a470912872="gerben"]Niet alleen het registreren, maar beslist ook het hosten. Welteverstaan puur het domein, de webserver kan staan waar je maar wilt.[/quote:a470912872]
  Dit is misschien wat offtopic, maar ook DNS servers kan iedereen zelf hosten. Het enige probleem is vaak dat je er minimaal twee moet hebben voor je domeinnaam, maar de primary DNS server kan ook best bij je thuis draaien, terwijl de secondary wel bij de hostingprovider draait. Kijk maar eens naar de domeinnaam 'utrechtserb.net'…
 • maak alleen een mailserver als je precies weet wat je doet.
  anders is internet binnenkort weer een spamserver rijker.
  verdiep je dus eerst eens in beveiligingsmethoden en in linux.

  ik heb zelf ook een poosje clarkconnect gehad op mn server, maar ik vond dat het niet flexibel genoeg was. ik heb nu een op mij wensen afgestemde Debian 4.0 server.
 • Ik zit ook te denken om een mail server opte zetten omdat ik altijd zit te klotem als ik windows opnieuw moet installeren op een pc in het netwerk en dan ook alles op nieuw moet instellen, en het ergste dat ik ook mn mails kwijt ben. Dit kan je wel back-uppen maar een mail server lijkt me makkelijker. maar ik hoef niet een eigen domein zegmaar, ik heb al een mail adres van tweakdsl.
  Ik vroeg me dus af of het ook mogelijk is om met emailaccounts van bijv tweakdsl een mailserver opte zetten.


  Ik heb ook al wel wat ervaring met linux en dan vooral Ubuntu. Nou wou ik dus een pc'tje die in het netwerk hangt daarvoor gaan gebruiken.
  Wat raden jullie mij aan en weten jullie misschien een howto hiervoor?

  Mvg Koen
 • [quote:055684573a="koenvandijk"]Ik zit ook te denken om een mail server opte zetten omdat ik altijd zit te klotem als ik windows opnieuw moet installeren op een pc in het netwerk en dan ook alles op nieuw moet instellen, en het ergste dat ik ook mn mails kwijt ben. Dit kan je wel back-uppen maar een mail server lijkt me makkelijker. maar ik hoef niet een eigen domein zegmaar, ik heb al een mail adres van tweakdsl.
  Ik vroeg me dus af of het ook mogelijk is om met emailaccounts van bijv tweakdsl een mailserver opte zetten.


  Ik heb ook al wel wat ervaring met linux en dan vooral Ubuntu. Nou wou ik dus een pc'tje die in het netwerk hangt daarvoor gaan gebruiken.
  Wat raden jullie mij aan en weten jullie misschien een howto hiervoor?

  Mvg Koen[/quote:055684573a]

  Een mailserver zal je ook moeten backuppen, daar kan ook iets mee fout gaan, het is niet zo dat je omdat je een mailserver hebt draaien, dat je geen backups hoeft te draaien.

  Je reden om over te stappen naar een mailserver vind ik persoonlijk dus nogal tegenstrijdig (niet negatief bedoeld)… Maar zoals je deze reactie plaatst lijkt de enige reden om over te gaan naar een mailserver, dat je dan geen backups hoeft te maken.

  Persoonlijk kies ik dan (als dat de enige reden is) toch voor de backups.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.