Vraag & Antwoord

Servers

harde schijf server

Anoniem
Leo S
5 antwoorden
  • Ik werk met een HP Proliant ML350T03
    Model 6/2400-108-VS80 (1 Xeon cpu/512 Mb/3 x 36 Gb 10K Ultra320 SCSI HP vaste schijf/SA641/DLT VS80)

    Nu is één van de harde schijven kapot. Kan ik deze zo vervangen door een nieuwe of moet deze geinstalleerd worden??
  • Ligt eraan hoe het systeem is opgebouwd. Als het de enige schijf is zul je idd opnieuw moeten installen, zit de disk in aan RAID heb je grote kans dat je de zaak alleen maar hoeft uit te wisselen en de nieuwe disk aan het array toevoegen waarna de RAID controller het werk voor je doet. Gezien het feit dat je het vraagt zou je er een professional bij moeten halen… Tenzij je avontuurlijk bent aangelegd ;)
  • Ja, je hebt eigenlijk gelijk. Volgens mij zit de disk aan een RAID, heb 3 harde schijven van 36 GB terwijl mijn volume 66,8 GB is. Momenteel werkt de server ook gewoon, en kan ik bij al mijn bestanden. Zou ik hem kunnen vervangen terwijl de server draait of moet de server uit? Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd!!
  • Zo te zien gaat het dan om een RAID5 array. Hier heb je namelijk altijd de ruimte van één schijf overhead voor pariteit. Ik neem ook aan dat het om hot-pluggable harde schijven gaan? Deze zitten aan de voorkant van de server en kun je gewoon door middel van de hendel los te maken uit je server trekken, terwijl deze draait (vandaar de naam hot-pluggable). Denk er wel om dat je alleen die schijf eruit trekt waar het oranje lampje op brandt. Je kan uiteraard ook gewoon een nieuwe schijf plaatsen terwijl de server draait. De array controller zal ervoor zorgen dat het array netjes opgebouwd wordt. Dit is te zien aan het knipperende groene lampje op de nieuw geplaatste schijf.
  • Meestal zit er wel software op je pc waarmee je raid configuratie kan bekijken, hier kan je ook zien welke disk kapot is en of je raid al herbouwd is, etc..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.