Vraag & Antwoord

Servers

netwerk bouwen, maar welke licentie's?

Anoniem
re/\/\co
5 antwoorden
 • Hallo,

  Bij ons op de zaak (<10 users) mag ik het het hele IT gebeuren opnieuw gaan bouwen. Nou heb ik een ICT opleiding gedaan en ik ben (al zeg ik het zelf) redelijk handing met pc. Alleen 1 ding heb ik nooit goed begrepen… licenties. Nu is het begrip me wel duidelijk, alleen niet hoe je deze moet toepassen in een netwerk.

  Ik zal even de situatie schetsen. Alleer eerst de server, daar hebben we eigenlijk de keuze al gemaakt, win2k3 SBS standard. Dit ivm de vele ingebakken mogelijkheden (ad, exchange, ts, intranet e.d.). Bij een orginele versie van deze SBS variant (en dat is ook de bedoeling) zitten 5 zogenaamde CAL licenties… daar gaan we al..
  Maar ik zal eerst even verder gaan, er zijn 2 pc (worden evt vervangen) die eigenlijk altijd door de twee zelfde personen gebruikt worden. 1 pc (nieuwe) wordt gebruikt op een zogenaamde flexplek (3-5 verschillende gebruikers) en 1 pc voor het remote beheren van systemen via internet of via inbel sessie's.
  Op alle pc moet de beschikking zijn over microsoft outlook, word, excel en access. Het is ook de bedoeling dat men remote kan inloggen op het netwerk vanaf bijv. thuis om de beschikken te hebben over de mail, agenda, bestanden en een access applicatie (zelf gemaakt :-)) dit bij voorkeur via ts (evt over vpn).

  Nu heb ik thuis ooit een SBS server opgezet en ik kreeg aardig voor elkaar wat ik wil.

  Nu de vragen die graag wil stellen:
  Wat is een User CAL en waar wordt deze voor gebruikt?
  Wat is een Device CAL en waar wordt deze voor gebruikt?
  Hoe pak ik het aan met Office? kan ik deze op de server installeren, of moet ik deze op alle clients installeren? wat voor licenties heb ik nodig (1 voor de server/bedrijf, of 1 per pc?
  en dan een vraag in een ander straatje
  en wat is de beste manier om het netwerk virus vrij te houden? antivrus software op de server, op de pc's, beide? kan ik dit centraal regelen en beheren via de server?

  Ik ben benieuwd naar jullie reactie

  Groeten
  Remco
 • Ik zou office alleen op de Workstations installeren, 1 lic. per pc.
  Je hebt (bijv. van McAfee) een virusscan-pakket die je op de server installeert en die je vervolgens kunt versprijden op de workstations.

  Deze pakketten zijn er sowieso in 5 en 10 lic. pakketten.
 • dus als ik ff goed tel, 4 pc's en 1 server (ik wil in de ts sessie's ook de gebruikers office bieden) = 5x een office pro pakket a 500 stuk, een slordige 2500 euro of doe ik dat niet goed?
 • Een CAL is een client access license. Deze heb je, zoals je zelf al opmerkte in twee smaken: de device CAL en de user CAL. De naam zegt het al een beetje, een user CAL heb je per gebruiker nodig om op de server te kunnen inloggen en een device CAL heb je per device nodig om in te kunnen loggen op de server. Bij een situatie waar er meer gebruikers zijn dan PC's zijn device CAL's dus interessanter.

  Voor iedere PC waar je Office gebruikt, moet een licentie voor Office beschikbaar zijn, dus ook op een terminal server moet een licentie voorhanden zijn. Office moet ook op alle PC's zelf geinstalleerd worden.

  Voor virusbescherming heb je inderdaad een bedrijfseditie van een antiviruspakket nodig. Configuratie gebeurt op de server en van daaruit kun je de installatie pushen naar je clients. Ik raad Symantec Multitier Protection aan.

  Overigens zal ik ook altijd aanraden om een aparte terminal server neer te zetten waar je gebruikers op werken. Je wil niet dat gebruikers op je domain controller inloggen en daar vrolijk gaan zitten werken.

  Ook raad ik aan om, als je het goed aan wil pakken, een automatiseringsbedrijf in te schakelen voor zo'n klus.
 • bedankt leo voor je reactie

  dus als ik het goed begrijp zou ik 5 device CAL's en 5 user CAL's nodig hebben (ze gingen per 5 als ik het goed gelezen heb) dan kan ik met 10 man tegerlijker tijd werken, 5 (anfin heb maar 4 clients) "op de zaak " en 5 man remote.

  en is het niet mogelijk om de server zodanig in te richten dat als er een user (een niet administrator) in logt via ts op de server, deze een beveiligde omgeving krijgt, zodanig dat mijn dc instellingen e.d. kunnen worden bewerkt?

  en als ik een ts server opzet, dedicated of niet, kan ik dan op die machine met 1 licentie van office kan volstaan om alle 5 de user CAL (gelijktijdig) te voorzien van office?

  BTW de CAL licenties bij een win2k3 SBS zijn dan User of device versies?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.