Vraag & Antwoord

Servers

Server voor in huis

Anoniem
rolla
10 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Thuis hebben we de volgende situatie.

  Internet - Modem - Router - PC 1 - 4.

  Nu willen we graag een server maken. We hebben 1 algemene huiscomputer, mijn vader heeft er een, en ik. Verder komt er soms nog een andere laptop bij, maar die is te verwaarlozen.
  De algemene PC, AMD 3200+, 2GB Ram, 500GB hd (misschien strakts 1tb, RAID0), en gewoon een simpele videokaart (6200LE ofzo, in ieder geval genoeg voor aero :P ) En hier staat Vista businnes op. (er is hier dus ook gewoon een licentie voor!!!)
  Nu was mijn vraag, kan je hier een beetje een server van maken?
  De eisen zijn zo'n beetje als volgt:

  - Gewoon op kunnen computeren, dus beetje internet, tekstverwerken etc.
  - Downloaden, dus nieuwsgroepen, bittorrent.
  - File en printerserver dus elke gebruikder eigen documenten, maar ook een openbare map.
  - Bestuurbaar via extern bureaublad, zodat ik dus bijvoorbeeld vanaf mijn pc de status van de downloads kan controleren, of er gewoon op kan inloggen van afstand, voor bijvoorbeeld een bestand.
  - Hij moet ook films en muziek enzo kunnen afspelen van die computer, naar bijvoorbeeld mijn computer. (streamen?)
  - Er moeten meerdere mensen tegelijk op in kunnen loggen, dus een iemand erachter, en de andere bijvoorbeeld via extern bureaublad.
  - En misschien in de toekomst nog wel meer uitbeidingen als FTP ofzo, maar dat is niet primair van belang.

  Het Alle pc's in huis hebben Gbit internet verbinding, alleen de router is 100Mbit, dus misschien dat er nog een gigabit switch komt. (weet iemand misschien een goeie?)

  Zou dit te verwezenlijken zijn met Vista en deze hardware? En zouden er bijvoorbeeld meerdere mensen kunnen inloggen, dus eentje die erachter zit, en de andere via extern bureaublad?
  Echte server software zit er wat mij betreft er niet in, omdat je er volgens mij dan al moeilijker "normaal" op kunt computeren, dus niet zo goed gewoon op kan internetten enzo.Verder was ik wel van plan er een goeie firewall op te zetten, en antivirus, als dit veilig genoeg is dan.

  PS: Nog 1 vraagje, kan je bijvoorbeeld ook software op de server installeren, die je op je eigen pc wilt draaien? Dus niet via extern bureaublad?
 • Niet alles wat je van plan bent gaat ook werken met windows vista.

  [b:738ac8695c]- Gewoon op kunnen computeren, dus beetje internet, tekstverwerken etc. [/b:738ac8695c]
  Dat kan gewoon, windows vista installeren.

  [b:738ac8695c]- Downloaden, dus nieuwsgroepen, bittorrent. [/b:738ac8695c]
  Kan ook

  [b:738ac8695c]- File en printerserver dus elke gebruikder eigen documenten, maar ook een openbare map. [/b:738ac8695c]
  Durf ik niet met zekerheid te zeggen, je kan mappen aan maken binnen een gedeelde map en bijvoorbeeld via ntfs rechten alleen bepaalde gebruikers rechten op een map geven, daarna via een andere pc proberen ze te openen.
  Of eventueel iedereen een eigen gesharde map geven.
  (ik weet niet zeker of het goed gaat omdat je niet in een domein werkt)

  [b:738ac8695c]- Bestuurbaar via extern bureaublad, zodat ik dus bijvoorbeeld vanaf mijn pc de status van de downloads kan controleren, of er gewoon op kan inloggen van afstand, voor bijvoorbeeld een bestand. [/b:738ac8695c]
  Dat kan via extern bureaublad, kan je makkelijk openzetten, let op er kan maar één iemand tergelijketijd werken.

  [b:738ac8695c]- Hij moet ook films en muziek enzo kunnen afspelen van die computer, naar bijvoorbeeld mijn computer. (streamen?) [/b:738ac8695c]
  Hoe zie je dit precies? je kan films via je share openen of wil je echt media gaan streamen? zo ja, heeft dat wel zin in huis?


  [b:738ac8695c]- Er moeten meerdere mensen tegelijk op in kunnen loggen, dus een iemand erachter, en de andere bijvoorbeeld via extern bureaublad. [/b:738ac8695c]
  kan niet

  [b:738ac8695c]- En misschien in de toekomst nog wel meer uitbeidingen als FTP ofzo, maar dat is niet primair van belang. [/b:738ac8695c]
  Kan.
 • Alles kan, maar je hebt geen domein. Je kan dus resources (waaronder gebruikers) niet centraal managen. Ook TS (Terminal Services - werken met meerdere gebruikers) gaat niet werken.
  Ga er maar vanauit dat je alles kan doen wat je normaal ook met Vista kan. Kan het dan niet, gaat het ook binnen je netwerk niet.
  Heb je al eens gekeken naar de nieuwe Windows Home Server van Microsoft? Anders misschien een Linux distributie of een windows server (2003 / 2008 - moet nog uitkomen)? Al zitten er uiteraard wel kosten aan verbonden. Alternatieven genoeg als je op den duur toch meer wil.
 • Goed, bedankt voor de antwoorden.
  Mijn eerste vraag is misschien een beetje stom, maar wat is een domein nu eigenlijk precies? Heeft dat met een domeinnaam te maken, of zit ik dan in de verkeerde richting te denkten?

  Goed om maar weer de punten bij langs te gaan,
  - Gewoon op kunnen computeren, dus beetje internet, tekstverwerken etc.
  Als je er nu bijvoorbeeld windows server opzet, kan dit dan nog wel, of is het dan echt alleen voor servertaken?

  - Downloaden, dus nieuwsgroepen, bitorrent.
  Ik neem aan dat dit nog wel kan, bijvoorbeeld SABnzbd erop en dan via afstand, ook wel met windows server denk ik.

  - File en printerserver.
  Ik neem aan dat dit helemaal geen probleem mag zijn, met microsoft server.

  - Bestuurbaar via extern bureaublad.
  Tja is het dan bijvoorbeeld wel mogenlijk als je windows server heb dat er dan meerdere gebruikders tergelijketijd werken?

  - Films en muziek.
  Dat gaat gewoon afspelen van die computer, dus dat lijkt mij dan geen probleem. Wat is dan eigenlijk het verschil met streamen?

  Meerdere mensen inloggen.
  Kan dat wel met server, kunnen daar wel mensen normaal op werken?

  FTP,
  Dat neem ik aan dat dat wel kan met windows server.

  Aan windows server is misschien wel goedkoop aan te komen via school, dus dan is dat probleem al opgelost.

  En dan linux. Daar heb ik wel wat ervaring mee, draai o.a. opensuse.
  Maar daar kan mijn vader weer niet mee, en ik ook niet zo goed, dus dat lijkt mij niet zo'n goed idee.
 • [quote:20c95837dd]- Gewoon op kunnen computeren, dus beetje internet, tekstverwerken etc.
  Als je er nu bijvoorbeeld windows server opzet, kan dit dan nog wel, of is het dan echt alleen voor servertaken? [/quote:20c95837dd]
  WHS is echt alleen voor servertaken ja. dus gewoon computeren gaat niet.


  [quote:20c95837dd]- Films en muziek.
  Dat gaat gewoon afspelen van die computer, dus dat lijkt mij dan geen probleem. Wat is dan eigenlijk het verschil met streamen? [/quote:20c95837dd]

  gaat dat afspelen van de server? dan is een snelle verbinding een vereiste. bij streaming wordt het bestand niet eerst volledig gedownload, maar rechtstreeks afgespeeld.

  verder ken ik WHS ook niet, maar ik vraag me af hoe flexibel het is…
 • [quote:471801e98c]Gaat dat afspelen van de server? Dan is een snelle verbinding een vereiste. Bij streaming wordt het bestand niet eerst volledig gedownload, maar rechtstreeks afgespeeld.
  [/quote:471801e98c]
  Oke, dan snap ik het (had het zelf ook nog wel kunnen bedenkten… :P ) Maarre het zijn ook zware films, met full hd enzo (1080p) Dus en snelle verbinding is inderdaad een vereiste. Vandaar ook die gigabitSwitch.

  En ik bedoel niet WHM, maar gewoon Microsoft Server 2003 Enterprise, en dan kan ik kiezen uit een x64UK, en een x86 UK, of NL.
 • Tja is wat je wil. Tuurlijk kan je office op een server installeren, maar met dat ik dit zeg gaan de kriebels over mijn rug. Daar is een server niet voor. Geen applicaties op een server, tenzij het een TS is.
  Ik denk dat je beter eerst maar eens XP of Vista als server moet gaan proberen. Wellicht wil je op den duur meer en dan kun je altijd nog overstappen. Kun je in de tussentijd wat meer lezen en ervaring opdoen met een volwaardig Server OS. Hiervoor is Virtual PC is geweldige tool!
 • Waarom zou je kiezen voor een peper dure Windows 2003 Enterprise licentie voor thuis? Als je nou een paar duizend pc's te supporten hebt dan okay, maar voor 4 pctjes voldoet XP echt prima hoor.
 • Vaak valt die peperdure licentie wel mee als je het via school kunt aanschaffen. Ik heb hier ook een legale Windows 2003 Enterprise Server (gelicenseerd) en Exchange Server 2003 voor samen 70 euri's. En voor die prijs is het wel leuk speelgoed hoor… :D
 • Goed, ik denk dat jullie gelijk hebben.

  Zal er dus maar gewoon Vista op laten.

  En misschien dat ik nog de beta van Server 2008 download ofzo om ffe te kijken.

  In ieder geval bedankt!

  [size=9:f52581454e]PS: nog een brandende vraag, die waarschijnlijk heel stom is, maarre wat is een domein??[/size:f52581454e]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.