Vraag & Antwoord

Servers

home server / nas / ????

Anoniem
fabstar81
2 antwoorden
 • Goedendag,

  Sinds een week of 3 zit ik op kamers vanwegen de aanvang van mijn studie. Nu heb ik thuis een externe HDD waar ik mijn foto's, muziek en overige bestanden op heb staan maar ik wil op kamers ook toegang hebben tot deze bestanden. Omdat de externe HD toch al bijna vol zit en het de laatste tijd erg snel voller kwam te zitten door foto's en het digitaliseren van mijn dvdtjes ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden waren. Ik wil in ieder geval op elke locatie toegang tot mijn bestanden en de mogelijkheid om de opslag capaciteit uit te breiden.

  Na me een beetje verdiept te hebben in de mogelijkheden van een NAS kwam ik op een site uit waar de mogelijkheden van een home server besrpoken werden. Daar kwam ik een aantal functies tegen welke mij erg interessant leken. Nu staat er thuis nog een oude P3 pc (specs moet ik dit weekend nog even bekijken) welke ik zou kunnen gebruiken als server / NAS.

  Ik zit hier echter wel met een probleem. Er is een gezamelijke router (Linksys - niet wireless) in het huis welke gedeeld wordt door 4 kamers. Het administrator password wordt echter niet vrijgegeven door de verhuurder. Zover ik gelezen heb moet je een NAS met je router verbinden en deze in je router forwarden, dit wordt dus een probleem zonder admin inlog gegevens. Kan ik de inkomende kabel voor de bestaande router splitten en een kabel naar een eigen router leggen? of kan ik eventueel de server als router gebruiken (iets over gelezen) ?Hiervoor zoek ik een goede oplossing.

  Als dit opgelost is kan ik verder met het volgende:

  Nu is mijn idee om het wat groter aan te pakken als puur een nas behuizing met plaats voor 2 HDD's maar om bijvoorbeeld een home server op te zetten om mijn bestanden te delen en rustig uit te breiden met een aantal toepassingen. De volgende uitbreidingen had ik in gedachte:

  In ieder geval:
  - Bestanden beschikbaar via (w)lan \ internet
  - Printserver
  - backup's maken van c.a. 1 pc en 3 notebook's (allen windows xp/vista) welke toegang hebben tot het netwerk

  Eventueel:
  - downloaden m.b.v. grabit o.i.d. (ook op afstand te regelen)
  - router
  - website hosten

  Wat is nu mijn beste optie? verder gaan met gratis NAS software / een linux based server opzetten / andere opties?

  Het idee is om de server uit te rusten m et 5 TB aan opslagcapaciteit, dit door de extra pc en 2 laptops welke gebruik gaan maken van het netwerk. Gaat dit hardwarematig lukken met een P3 based systeem?

  Het zijn een aantal vragen maar als ik hier wat tips en uitleg over kan krijgen dan kom ik al een heel stuk verder!

  Alvast bedankt voor de antwoorden :D

  Patrick
 • Het ligt eraan waar de "server" komt te staan. Als hij thuis staat moet je thuis de poorten openzetten, echter dit is lastig met backuppen. Als hij in je studentenkamer komt te staan dan moet je de poorten van je router in je studentenflat openzetten.

  Qua hardware voldoet een P3 met een beetje geheugen wel voor de eisen die je nu stelt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.