Vraag & Antwoord

Servers

Rootshare verplaatsen

Anoniem
None
24 antwoorden
 • wij maken gebruik van rootshares in ons domein. \\sub.domein.com\share heet ie op dit moment.

  nu is de schijf waar de rootshare op geconfigureerd is (F:\ op de server) aan het doodgaan, we krijgen vaak redundancy errors enzo, en ik moet hem vandaag of morgen afschrijven. bestanden op de schijf plaatsen gaat wel, maar zodra er bestanden verplaatst moeten worden komen er leesfouten.

  ik wil dus de roostshare verplaatsen op een andere schijf. omdat alle shares en profielen, remote installs etc. op deze rootshare zijn geconfigd, wil ik met zo weinig mogelijk configuratie de rootsahre overzetten.

  daartoe heb ik volgende dingen geprobeerd:

  eerst de oude sharenaam verwijderen, zodat ik een nieuwe share met dezelfde naam kon aanmaken (zo hoef ik nergens de verandering door te voeren)
  een nieuwe sharenaam met een andere naam aangemaakt, zodat ik rustig de nieuwe kan configureren, maar dan later wel alle veranderingen in sharenaam door moet voeren in de profielen enzo, folder relocats etc.

  beiden gevallen doen het niet :( ik heb eerder al eens problemen gehad met de console DFS waardoor ik genoodzaakt was alles via dfscmd te doen. maar nu lukken zowel bovenstaande 2 situaties niet in de console, als in de dfscmd. :(

  ik kan de rootshare niet verwijderen, krijg een system error 4319 in dfscmd modus, en als ik een nieuwe share aan wil maken met de console kom ik ook niet erg ver.

  de oude rootshare laat zich overigens alleen configureren via dfscmd, via de console kan ik helemaal nix ermee.

  hoe kan ik nu het beste te werk gaan? :( ik weet het allemaal neit meer hoor. ik wil z.sm. de rootshare over hebben voordat die schijf helemaal de geest geeft.
 • Even een Linux LiveCD gebruiken en de schijf 1:1 kopieeren naar de nieuwe?
 • en dan de nieuwe schijf helemaal omnoemen naar de oude?
 • Hoe is de schijfconfiguratie momenteel? Met andere woorden: kun je die schijf niet gewoon vervangen door (tijdelijk) een mirror aan te maken?
 • iik heb helaas geen andere schijf, moet dus even een partitie schoonmaken om genoeg ruimte te creeeren. de schijf is op dit moment gewoon normaal geconfigureerd. niet in raid of andere exotische opties.
 • ok, ik heb een schone partitie.

  hoe kan ik het nu het beste aanpakken? schijf kopieeren en dan alle rootlinks aanpassen?
 • In mijn ogen is het nog steeds de beste optie om een mirror aan te maken, zeker als de bewuste schijf aan het overlijden is…

  De moeilijke optie is DFS ontmantelen, data verplaatsen en DFS weer opbouwen.
 • maar dfs en rootshare is toch juist opgezet dat de locatie van gegevens niet uitmaakt?

  het probleem is alleen dat DFS niet goed werkt bij mij :( zoals gezegd kan ik de rootshare niet verwijderen.

  het beste is dus inderdaad een mirror aan te maken met precies dezelfde mappen en shares zodat de DFS links enzo ook niet gewijzigd hoeven te worden?
 • DFS is inderdaad bedacht om ervoor te zorgen dat gebruikers de bestanden op het netwerk onder 1 namespace kunnen vinden, ongeacht op welke server de bestanden staan. Dit neem niet weg dat het voor DFS zelf ook niet uitmaakt waar de bestanden staan…

  Om te beginnen is het niet erg handig om geen fouttolerantie in je schijfconfiguratie te hebben. In jouw geval is de schijf waar je DFS root share staat niet helemaal lekker meer. Als je nu alsnog een schijf toevoegt en een (softwarematige) mirror maakt, hoef je verder niets aan te passen. Het mirror proces zorgt ervoor dat alles (bestanden, shares, rechten) meegenomen wordt naar de nieuwe schijf.
 • hoe kan ik het beste een softwarematige mirror aanmaken? ik heb volgende how to gevonden:

  http://technet.microsoft.com/nl-nl/library/bb727102%28en-us%29.aspx#ECAA

  ik heb echter alleen een partitie over die ik zou kunnen gaan gebruiken als mirror. die is echter niet exact even groot.

  gaat dit een probleem geven?
 • Vanuit disk management converteer je beide schijven naar dynamic disk. Verder moet je ervoor zorgen dat de partitie op de nieuwe schijf minimaal net zo groot is als op de bestaande schijf. Als dit gedaan is, klik je met rechts op de partitie die je in een mirror wil hebben en je kiest voor 'add mirror'.

  De target schijf moet dus net zoveel ongepartitioneerde ruimte hebben als dat de source partitie groot is…
 • bij het converteren naar dynamic, is er dan nog risico dat gegevens verloren gaan?

  ik zal vanmiddag die partitie eens leegkicken, dan converteren, en dan een mirror adden. ben benieuwd.
 • de partitie die ik wil gaan gebruiken als mirror, staat op een schijf waar nog meer partities opstaan. kan ik zonder risico de disk converteren naar dynamic?
 • en moet die partitie echt leeg zijn? of is het voldoende als er genoeg ruimte op staat om de source schijf te mirrorren?
 • Je kan de schijven zonder dataverlies converteren naar dynamic disk. Op de nieuwe schijf moet je ervoor zorgen dat er nog genoeg ongepartitioneerde ruimte vrij is…
 • shit, dus ik kan niet een partitie die gebruiken die voor de helft volstaat met data, maar wel genoeg ruimte heeft om de ander te mirrorren?
 • Nee, je moet dan de partitie verkleinen, zodat er genoeg ongepartitioneerde ruimte op de schijf vrij komt, maar waarom koop je niet gewoon een nieuwe schijf?
 • in de server hangen al 3 schijven, dan hebben we nog een file server ook met 4 schijven. echt meer schijven kunnen er dus niet meer bij. er is ook in totaal ruimte genoeg om de schijf te mirrorren.

  bovendien kreeg ik te horen dat er binnenkort een schijf vrij komt die groot genoeg is om de oude te mirrorren. er is dus alles aan gelegen om deze zsm vrij te krijgen. maar het probleem blijft.

  ik ga eerst maar eens proberen om het met de bestaande configuratie te doen. proberen om die partitie leeg te maken, opnieuw te partitioneren met lege ruimte en dan maar mirrorren.
 • ik heb eindelijk de schijf (disk 3 M:\) in de server gehangen.
  alleen, als ik een mirror wil toevoegen zie ik dat die optie grijs is.

  het is een nieuwe disk van 20 gb die de oude van 20 gb moet gaan backuppen. als ik het volume van de nieuwe disk verwijder en ik voeg een nieuwe toe (keuze mirror), dan krijg ik alleen de 7 unallocated space te zien op disk 2 (degene die gebackupped moet worden).

  hoe kan ik nu de volledige disk 2 mirroren?

  [img:3d594b19f8]http://lh4.ggpht.com/_Vs372wad9Ww/TC-gI8cZuUI/AAAAAAAAAB4/TukliCr4BCw/s640/mirror.png.jpg[/img:3d594b19f8]
 • heb er een grotere disk in gehangen en nu kan ik op zn minstr een mirror maken. echter, wanneer hij op 87% is hangt het systeem en kjan ik nix mneer. in de event log staat dat de te back uppen schijf bad blocks heeft…

  zucht, dat is nou net waaarom ik een mirror opzet. wat kan ik hier aan doen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.