www"> www">

Vraag & Antwoord

Servers

Linux

Anoniem
danieldk
15 antwoorden
 • Op jouw pc's draait Linux als een zonnetje. Athans de niet-GUI software. Als je met een gave GUI-desktop wilt werken moet je Gnome of KDE gebruiken en is 64 Mb RAM toch wel nodig (met eoa pentium).

  Linux krijg je voor tientjeswerk bijvoorbeeld op www.tienpiek.net en www.munnikes.nl . Je kunt ook veel variantne downloaden via www.linuxiso.org .

  Veel plezier!

 • Op de 486'ers zou ik in ieder geval geen zware distributies draaien, te denken valt daarbij aan Slackware oid. Grafisch werken is op een 486 met ongeveer 16 MB RAM wel mogelijk als je een window manager gebruikt als afterstep, windowmaker, fvwm95 en dergelijke.
 • Misschien een domme vraag, maar kun je linux ergens gratis krijgen/downloaden? Op de site www.linux.com kan ik niet echt een oplossing vinden. Ik heb namelijk 2 oude pc's (p1 @ 133 Mhz en een 486 Dx2, windows 95 en 98) met een hopeloos netwerk (3com etherlink III met COAX)nu kreeg ik pas geleden nog een oude pc erbij (486 Dx2) met een netwerkkaart en een coax aansluiting. Mijn 2e vraag is nu kan ik deze pc instellen als server met bv linux of zo (ik wil dus graag dat deze pc als "hub" gaat funktioneren, kan dat?

  alvast bedankt,
  Twan

 • Met alle respect…. waarom slackware niet? Als iemand geen moeite wil doen een en ander te leren dan zijn ze beter af met XP of zo.

  Op een 486 oid zal je toch moeten prompten wil het een beetje draaien, kan je net zo goed een distro nemen die je daarbij niet in de weg zit.

  [This message has been edited by Bilbo (edited 24-12-2001).]

 • die 486 met 16 MB is prima geschikt als server met Freesco (=linux op een floppy),
  je kunt het MAC-adres onder Freesco eenvoudig faken (=aanpassen).
  Heb hem hier als reserve-server voor 8 PC's (waarvan 3 meestal redelijk aktief).

  PS oja freesco kan als "hub" dienen, 1 in gang (=kabel) en 2 uitgangen (2 PC's erachter als client). Spaart een mini-hub uit….. Alhoewel een 5-hub 10MB heb ik vorig jaar al voor ca 50 piek nieuw gekocht als backup-hub, dus mocht je nog uit willen breiden, het heoft niet veel te kosten.

  [This message has been edited by andre@home (edited 24-12-2001).]

 • MrLeeJohn: Slackware is naar mijn idee helemaal niet ongeschikt voor beginners, zolang je de handleiding maar leest! Met Slackware of Debian leer je veel beter hoe Linux werkt dan Red Hat of een andere distro die alles voor je regelt.

  Ik ben ook ooit in 1994 als Linux newbie begonnen met Slackware, een tijd dat er nog geen KDE, Gnome, of andere user-friendly GUI's waren, alleen fvwm(2), alles met de blote handen… Met een boek erbij was het totaal geen probleem.

  [This message has been edited by danieldk (edited 24-12-2001).]

 • Met alle respect; geen SlackWare voor een beginner. Neem liever een oudere distro… RedHat5.2 is voor een 486 ideaal. Nee, dan nog liever FreeBSD dan SlackWare; die is nu al verreweg vriendelijker.
 • Bedankt!!!!

  maar moet ik dus nu de hele schijf formateren en dan linux er op zetten (freesco)

 • quote:
  Originally posted by twanscholten:
  Bedankt!!!!

  maar moet ik dus nu de hele schijf formateren en dan linux er op zetten (freesco)


  neen!!!!
  Freesco downloaden met handleiding …..
  Die eerst goed lezen, eventueel effe nog snuffelen in de FAQ ip de website als je iets niet duidelijk is. Er staat op de site een verwijzing naar een NL-handleiding zelfs (voor kabel en ASDL).
  Dan zul je na het uitpakken van de Freesco zip zien dat er een paar batch files bij zitten (meen make.bat maar ben 't even uit mijn hoofd kwijt). Met een ervan kun je een diskette aanmaken en daar komt dan Freesco op te staan. Je hoeft dus niets aan de harde schijf te veranderen.
  Als die diskette klaar is stop je die in de 486 met de netwerkaarten en start je de PC. Je komt in een soort dos-achtige omgeving en volgens de handleiding zul je in moeten loggen als "root" met wachtwoord "root" (alles zonder ""). Dan kom je op een wat ingewikkelder scherm en volg je de handleiding.
  Zorg dat je de gegevens van de netwerkkaarten bij de hand hebt (die moet je van te voren instellen met een opstartdisk en setp software van de fabrikant).
  En natuurlijk de gegevens van de provider, automatisch IP, gateway IP-nr, DNS'sen en zo.
  Klaar? Hang de PC aan de kabel en testen?
  Lukt het niet test dan eerst de zaak met een vast IP-nr en test de kaarten. Eigenlijk nog beter om het eerst te doen.
  Succes.

  Er kan niet mis gaan in principe. Elke keer als je een fout in de instellingen heb herstart je effe de PC en draai je de swetup weer. Je zult zien dat aanpassingen maken steeds sneller gaat (kost mij als ik er effe zin in heb minder dan 5 minuten).
  Het handig als je wel iets van netwerken en kabel of ISDN afweet en een beetje handig bent om aan een prompt (dos-achtig scherm invoer) te werken. Echt moeilijk is het voor een goede lezer niet. En er is echt veel info o phet web,met relatief weinig moeite vind je tips

  [This message has been edited by andre@home (edited 25-12-2001).]

 • Inderdaad… dat is het leuke aan FreeSCO; je kunt je HD met rust laten.

  En nog even over Slackware; een prima oerdegelijke distributie. Hoewel ikzelf deze dus nooit aan een willekeurige beginner adviseer. Meestal adviseer ik iets vriendelijkers. Maar als ik weet dar iemand de tijd wil nemen om Linux te leren kennen, dan adviseer ik altijd om ook naar Slackware of FreeBSD te kijken.

 • aaaaaargh slack!

  mijn eerste distro, de goeje oude tijd. de eigenwijzigheid van deze linux gaf me voortdurend slaaptekorten en urenlang configgen.

  maar ook weer met alle respect: het is DE learningmachine!! reden: je zult wel moeten anders draait het gewoon niet.
  ikzelf heb meer geleerd van Slack dan van welke distro dan ook. Maar van mij hoefde al dat configgen niet zo. geen tijd meer :sad:

  gewoon wat linux boeken kopen/downloaden , dan lezen en aan de slag. kom je er niet uit, vraag dan op het forum van slackware zelf.

 • Je onderstreept mijn standpunt.

  Verder voor deze topic; alleen voor het delen van internet (en wat andere eenvoudige dingetjes) is FreeSCO heel handig.

 • FreeBSD vind ik weer juist meer naar Unix kant liggen..dwz dat ik er best wel wat verschillen mee is met een Linux distro.
  De installatie van een Linux distro kent vaak ook meer out of the box tools..
  Dit neemt niet weg dat ik wel een heel duidelijke OS vind.:smile:

  Michiel
 • [quote:da8a10aa9e]
  Op 2002-01-19 15:53, schreef MVE:
  FreeBSD vind ik weer juist meer naar Unix kant liggen..
  [/quote:da8a10aa9e]

  FreeBSD is Unix (Linux niet), de BSDs stammen rechtstreeks af van AT&T Unix. Zelf geeft ik meer de voorkeur aan OpenBSD. Maar Twan vroeg om een Linux distro, als hij vroeg om een opensource *nix OS dan had ik een BSD smaak geadviseerd.

  _________________
  http://www.openbsd.org/nl/
  http://nl.linux.org/

  [ Dit Bericht is bewerkt door: danieldk op 2002-01-19 16:22 ]
 • Ik vind Linux daarentegn toch wel erg op Unix lijken..:wink:

  Linux is van Minix afgekeken en verbeterd..dat is dacht ik ook een *nix..

  Michiel

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.