Vraag & Antwoord

Servers

voorbeeld van een script

Anoniem
Foxenberg
20 antwoorden
 • Kan iemand mij een voorbeeld geven van een simpel script om m.b.v. net use een schijf te koppelen op een cliënt? Ik ben hier vrij onbedreven in en gebruikte zelf -in log-in script op de server- een bat-file met de opdracht net use x: \\blabla\blabla Dit werkt echter niet.
 • net use X: \\servername\sharename /persistent:no

  Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de user genoegt rechten heeft dat hij op deze share mag lezen. Verder wordt als het station afgesloten wordt de share weer weggegooid. Dus moet je hem met iedere sessie weer aanmaken.

  Een complete schijf kan je doen mbv:
  net use X: \\servername\C$ /persistent:no
  ook hier geldt de voorgfaande opmerking
 • Dat heb ik (buiten dat persistent) ook gedaan. Maar helemaal niets gebeurde er. Kan je uberhaupt wel een script in een batfile gooien of moet je eer src bestand maken? Cliënt logt wel op de server in, maar voert verder niets uit. Hoe kan dit?
 • Heb je in de user manager for domain/active directory wel bij de gebruiker ingesteld welke batch file hij moet runnen bij het inloggen?

  Je stelt dit in bij de eigenschappen van de gebruiker onder het tabblad "profile" bij het veld "Logon script". daar vul je de naam van het script in, voorwaarde is wel dat dit logon script in de NETLOGON directory staat.

  Succes
  josty
 • http://www.kixtart.org/downloads.html
 • [quote:6efcd36052="Josty"]Heb je in de user manager for domain/active directory wel bij de gebruiker ingesteld welke batch file hij moet runnen bij het inloggen?

  Je stelt dit in bij de eigenschappen van de gebruiker onder het tabblad "profile" bij het veld "Logon script". daar vul je de naam van het script in, voorwaarde is wel dat dit logon script in de NETLOGON directory staat.

  Succes
  josty[/quote:6efcd36052]


  Volstaat dan een verwijzing naar de batchfile, of moet ik een script schrijven en daarin verzwijzen naar de batchfile. Ik heb nl. al een verwijzing naar een batchfile gemaakt en ook in de netlogin dir. gegooid, maar hij doet niets. Is er niet iets anders wat ik moet instellen. Na de install heb ik active dir. geinstalleerd en verder heb ik de gebruiker aangemaakt. Wat doe ik dan fout? :cry:
 • Je kunt in het veld "logon script" gewoon de naam van de batchfile (in de NETLOGON dir) opgeven.

  Dat zou genoeg moeten zijn
 • Dus, active dir., een gebruiker aanmaken en de batchfile in de login dir is voldoende?
 • Is het wel een echte batchfile. Een kennis had ook zo'n probleem, had ie vergeten de extensies weer te laten geven. De file zag er dus zo uit:
  login.bat.txt. Na hernoeming werkte het als een speer.

  In win2000 server moeten de scripts toch in winnt\system32\sysvol\sysvol\blabla staan? Hij kopieert dan het script zelf naar netlogon voor win98 clients.
 • [quote:188995b4c4="Sellis"]In win2000 server moeten de scripts toch in winnt\system32\sysvol\sysvol\blabla staan? Hij kopieert dan het script zelf naar netlogon voor win98 clients.[/quote:188995b4c4]

  De directory \winnt\sysvol\sysvol\<domeinnaam>\scripts is geshared als netlogon. netlogon is dus geen directory op de harde schijf, maar een netwerkshare die standaard aanwezig is op een domeincontroller. In Windows NT server had je deze share ook, maar daar was het de directory \winnt\system32\repl\import\scripts
 • Yep, je hebt helemaal gelijk. :oops: Mag weer terug naar school.
 • Je kan dit scripje om te testen ook gewoon als icoontje op je buroblad zetten. Als je hem dubbelklik gaat de machine de mapping gewoon maken.
  Let erop dat hij een .bat extensie heeft als je met Win9x werkt of een .cmd extensie als je met WinNT of W2k werkt (zoals Sellis opmerkte).
  Doet hij het, zorg er dan voor dat de /persistent:no aan staat. Anders krijg je problemen als hij de volgende keer weer het scripje uitvoert, want dan heeft hij als een schijf gemapped naar jouw server.
  Werkt het eea dan kan je hem gewoon in je startup zetten van de gebruiker.
  Dan hoef je ook geen active directory te maken en/of in de "Logon Script Name" te zetten .
 • De scripts hebben ook bij Windows 2000 systemen de extensie .bat.

  De persistent optie hoeft er niet achter. Als je /persistent namelijk niet gebruikt, is ie ook niet persistent, dus krijg je ook geen problemen.

  Het script zal ook toch echt in de netlogon share moeten komen met een verwijzing in active directory users and computers. Als er nu een gebruiker voor het eerst zich aanmeldt op een werkstation heeft deze nog geen profiel, dus geen 'opstarten' en dus ook geen login-script. Bovendien wil je ook niet voor iedere gebruiker apart in zijn profiel een verwijzing maken naar dit script.
 • [quote:deb847489e]De scripts hebben ook bij Windows 2000 systemen de extensie .bat.[/quote:deb847489e]

  Ben ik het niet mee eens, omdat de extensie .cmd staat voor de 32-bits versie van de command prompt, welke draait met W2k en WinNT.
  Het werkt met de systemen die ik heb uitstekend. Alleen is er een probleem als je er Win9x systemen mee wil opstarten.
  Vandaar mijn beide antwoorden.

  [quote:deb847489e]De persistent optie hoeft er niet achter. Als je /persistent namelijk niet gebruikt, is ie ook niet persistent, dus krijg je ook geen problemen.[/quote:deb847489e]

  Ik heb hier met WinNT systemen allen maar problemen mee, en waarom niet voorkomen? Bij mijn ervaringen (slechte) van M$ wil het hier wel eens fout mee gan omdat er dan weer in een register gekrast wordt door het OS :cry:

  [quote:deb847489e]Het script zal ook toch echt in de netlogon share moeten komen met een verwijzing in active directory users and computers[/quote:deb847489e]

  Laat de vrager eerst eens proberen om het eea aan het werk te krijgen. Dan kan hij altijd nog het diepe inspringen door Active Directory of andere "hulpmiddelen" te instaleren. Mijn ervaring met gebruikers is om het eea stap voor stap te implementeren.
  Werkt het, dan kan hij/zij altijd nog verder gaan experimenteren. Want Foxenberg vroeg alleen om een simpele oplossing. Later kan hij altijd nog verder gaan.
  [b:deb847489e]Dit omdat anders mijns inziens de antwoorden die we geven niet meer voldoen aan de vragen die gesteld worden door de gebruiker.[/b:deb847489e]
 • [quote:4ae64c05eb="sjouken"][quote:4ae64c05eb]De scripts hebben ook bij Windows 2000 systemen de extensie .bat.[/quote:4ae64c05eb]

  Ben ik het niet mee eens, omdat de extensie .cmd staat voor de 32-bits versie van de command prompt, welke draait met W2k en WinNT.
  Het werkt met de systemen die ik heb uitstekend. Alleen is er een probleem als je er Win9x systemen mee wil opstarten.[/quote:4ae64c05eb]

  Precies. En om dat probleem op te lossen geef je de loginscripts de extensie .bat. Op deze manier kunnen zowel Windows NT/2000XP computers als Windows 9x computer van hetzelfde scriptje gebruik maken, zonder datzelfde scriptje twee keer in de netlogon share te plaatsen.

  [quote:4ae64c05eb="sjouken"]Want Foxenberg vroeg alleen om een simpele oplossing.[/quote:4ae64c05eb]

  Dit is de meest simpele oplossing die er is. Wat is er nou makkelijker dan één scriptbestandje te maken (voor alle Windows-versies), deze ook maar op één lokatie neer te zetten (Netlogon-share, ofwel \winnt\sysvol\sysvol\<domeinnaam>\scripts) en in active directory users and computers bij iedere user die inlogt op het domein, alleen maar de naam van het bestandje (bv login.bat) in te vullen op het tabblad 'profile' in de regel 'login script'?
 • van mijn kant: einde discussie
 • Jongens; het is gelukt! Loopt als een tierelier. Ik kan alleen de policies niet instellen, maar dat komt nog wel. Woensdag begin ik met 210, dus dan zal ik ook ongetwijfeld bijleren. I.i.g. onwijs bedankt voor jullie hulp :P
 • Welke policies kan je niet instellen?
 • Ik heb op mijn domein een nieuwe container met daarin mijn gebruikersgroep aangemaakt. Als ik dan de policies van deze container wil instellen, lukt dit niet. Althans, op de server kan ik e.e.a. wel instellen d.m.v. administrative templates (b.v. favorieten uit je startmenu halen), maar de cliënts starten dan weer op en de policies werken niet :-?
 • En welk besturingssysteem hebben de clioents? Group policy werkt alleen op NT/2000/XP professional.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.