Vraag & Antwoord

Servers

NT4 server en win2000 server samen, probleem???

Anoniem
Leo S
4 antwoorden
 • Hallo ik heb een vraag wij willen onze nt4 server die als file en exchangeserver wordt gebruikt combineren met een win2000 server dit om vpn verbindingen op te kunnen zetten, omdat nt4 server geen vpn server bezit.
  kan dit zonder problemen?? ben geen expert in het opzetten van serversoftware :oops:
  kan ik dan gelijk de win2000 server als router laten fungeren om de internet toegang beschikbaar te maken voor de gebruikers van het netwerk??
 • Zou geen probleem mogen zijn. Is de NT4 een Domain Controller ? Dan kun je de W2k server gewoon aan het domain aanmelden.
  Gebruik wel het laatste servicepack voor NT4.
  In de netwerk properties van je W2k server kun je 'sharing' activeren om als router te fungeren.
 • Het wordt wel wat anders als je Windows 2000 server ook een domain controller moet worden. Je kunt dan niet zomaar de nieuwe domain controller toevoegen aan het domein. De Windows 2000 server kan dus prima als member server draaien.

  In het geval je een domain controller wil maken van die Windows 2000 machine (wel aan te raden i.v.m. fouttolerantie), moet je het domein upgraden. Dit gaat als volgt:
  - Installeer op een PC die je over hebt NT server en maak deze tijdens de installatie BDC van het bestaande domein.
  - Promote de zojuist geinstalleerde PC naar PDC
  - Upgrade de nieuwe PDC naar Windows 2000 server. Hierdoor wordt het domein ook geupgrade. Geef in de active directory wizard die na de upgrade verschijnt, aan dat het om een nieuw domein gaat.
  - Draai dcpromo op de nieuwe Windows 2000 server die je uiteindelijk in je netwerk wil hebben en maak hem "additional domain controller" voor het zojuist gemaakt Windows 2000 domein.
  - Zet alle Active Directory rollen over. Er zijn verschillende rollen die een Windows 2000 DC kan hebben: RID-master, PDC-emulator, Infrastructure master, Domain naming master en schema master. Een DC kan ook nog een Global Catalog hebben. Al deze rollen moeten overgezet worden naar de nieuwe domain controller. Mocht je besluiten om je domein te upgraden kunnen we hier nog even wat dieper op ingaan.
  - Draai dcpromo op de tijdelijke server en demote deze. Deze server is nu een member van het domein. Als je hem netjes wil verwijderen zul je hem ook nog uit het domein moeten verwijderen, door hem lid te maken van een werkgroep. Hierdoor worden alle verwijzingen naar deze server binnen Active Directory automatisch netjes weggehaald.

  Heel verhaal, maar nogmaals, het is niet nodig om je domein te upgraden om je Windows 2000 server te laten werken als VPN-server, maar wel aangeraden.
 • dat is zeker een heel verhaal :-? maar ik zal het doen zoals beschreven is door Leo.
  hartelijk dank tot zover, mocht het toch wat meer problemen opleveren meld ik me wel weer. :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.