Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

kan dit?

Anoniem
Brainboy
5 antwoorden
 • He, Ik ben een leek wat betreft netwerkspullen, dus ff een misschien domme vraag. Kan je met een UTP-kabel verbinding maken tussen 2 pc's (met netwerkkaart)? En als dit kan, hoe snel werkt dit dan? Verder ben ik van plan om straks een router aan te schaffen. Welke is voor mij het meeste geschikt. Ik heb kabelinternet via Casema, en er moeten 2 PC's aan komen te hangen.
 • Ja, je kunt 2 PC's rechtstreeks met elkaar verbinden zonder hub of switch. Daarvoor heb je wel een speciale UTP kabel nodig, een "Cross-link kabel". Normaal gesproken hebben ze die bij de meeste PC winkels op voorraad. De snelheid van deze verbinding is afhankelijk van de snelheid van de netwerkkaarten in je PC's. De traagste kaart bepaald de snelheid. Heb je b.v. een 10mbit in de eene PC en een 100mbit in de andere dan zul je een 10mbit verbinding hebben.

  Kun je op jouw postcode ook ADSL van BBNed krijgen?
  (postcode check hier: http://www.bbned.nl)
  Indien ja, dan zou je misschien een ADSL verbinding kunnen overwegen i.p.v. via de kabel. Je hebt dan meer snelheid voor hetzelfde geld.

  Voorbeeld:
  Casema Easy: 256/64kbit = 19,95
  Demon ADSL: 512/256kbit = 19,95

  V.w.b. de router, er zijn verschillende typen routers geschikt voor casema kabel b.v. Draytek, ZyXEL etz. Zoek eens met Google op "Casema Router", dan vindt je er al snel een heleboel.
 • Nu heb ik net ff in een bak met oude computerzooi zitten kijken, en kwam een parrallelle crosskabel tegen. Hoe snel is een verbinding hiermee?
 • Standaard LPT poorten hebben een snelheid van 75 KB/sec. Bepaald niet snel dus. Bovendien werkt dat niet zomaar onder Windows. Daar heb je nog extra software bij nodig (zoals LapLink b.v.). Een cross-link UTP kabeltje kost maar een paar euro dus daar zou ik sterk de voorkeur aan geven boven een parallelle verbinding.
 • [quote:b22b371fa2="Kamikaasje"]Standaard LPT poorten hebben een snelheid van 75 KB/sec. Bepaald niet snel dus. Bovendien werkt dat niet zomaar onder Windows. Daar heb je nog extra software bij nodig (zoals LapLink b.v.). Een cross-link UTP kabeltje kost maar een paar euro dus daar zou ik sterk de voorkeur aan geven boven een parallelle verbinding.[/quote:b22b371fa2]

  De meeste Windows, vanaf W98 hebben faciliteiten om met parallele kabels te werken. Daar heb je niet perse LapLink voor nodig. Alleen je kan daar niet echt over netwerken. Bestandsoverdracht gaat nog wel, maar als je iets met hostnames en ip-adressen moet doen dan houdt het snel op.

  Groet,

  LibraOne

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.