Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

LAN Party

Anoniem
Edmond Varwijk
7 antwoorden
 • Yo allemaal, ik Skoezie zit op het MBO ict en er wordt gespeculeerd om een lan-party te gaan houden in de kerst vakantie (niet zo mega groot hoor) met zo'n 25 man. Wat komt hier allemaal bij te kijken. Okay, switch, bekabeling, powersupplie… Maar wat zijn nou echte dingen waar je heel snel instinkt bij het organiseren en voor bereiden van de party?

  Skoezie [HetKlooster LanParty2003]
 • Organisatorisch komt er inderdaad nog wel wat kijken bij zo'n LAN party.
  Een en ander hangt natuurlijk wel af van de faciliteiten die je beschikbaar hebt.

  Belangrijke zaken:

  Een goede voorbereiding bespaart je tijd op de dag zelf:
  - Zorg voor sanitaire voorzieningen en geef goed aan waar die zijn.
  - Zorg voor voldoende en geaarde stroomvoorziening. Op 1 groep van 16 ampère kan maximaal 3520 Watt. Bij voedingen van 300 Watt is dat dus 11 PC's en bij 400 Watt is dat dus 8 PC's alles nog zonder monitoren en andere netwerkcomponenten. Beter te veel als te weinig. (minimaal 1 extra groep?)
  - Zorg voor reserve zekeringen als er niet gebruik wordt gemaakt van automatische zekeringen.
  - Vergeet de benodigde stekkerdozen niet.
  - Geef vooraf aan wat je verwacht van hardware en configuratie, dan kunnen de mensen hun PC thuis al vast configureren.
  - Geef mensen vooraf hun IP adres bij gebruik van TCP/IP en het netwerknummer bij gebruik van IPX. Geef ze ook de naam van de werkgroep. Kunnen ze ook dat alvast instellen.

  Ondersteuning:
  Hou iemand beschikbaar die mensen helpt met het aansluiten als ze er zelf niet uit komen.

  Financieel:
  - Helaas zijn er mensen die zich wel opgeven, maar niet op komen dagen en dan niet willen betalen. Dus bij opgave om de financiële bijdrage vragen.
  - Probeer variabele kosten, zoals consumpties, zo veel mogelijk op de dag zelf te verrekenen als je de restanten niet hoeft te betalen.
  - Als je zelf geheel verantwoordelijk bent voor catering, neem dan een vast aantal consumpties op in de financiële bijdrage. Als iemand dat te veel vindt, kan hij zelf de consumpties die hij/zij over heeft meenemen of door verkopen.

  Meubels:
  - Zorg er voor dat iedereen redelijk de ruimte heeft. Mensen vinden het prettig om op zo'n dag met elkaar te kunnen communiceren. Zet ze dus ook niet te ver uit elkaar.

  Netwerk-aansluitingen:
  - Hoewel dit voor de meeste deelnemers een open deur is, blijkt toch een enkeling slechts over een trage netwerkkaart te beschikken. Als ze die aansluiten op een 100 Mbits netwerk, kan dat ten koste gaan van de performance van het gehele netwerk. Het zelfde geldt voor het vast instellen van een kaart op half of full duplex.
  - Te overwegen valt, om voor mensen die even wat anders willen doen dan waarvoor de LAN party bedoeld is, een aparte bekabeling ter beschikking te stellen. Er zijn altijd mensen die even wat van een ander willen kopiëren (uiteraard alleen share- en freeware!! :wink: ).
 • Hou ook patches e.d. van de spellen die gespeeld worden achter de hand, niks zo vervelend als het bij iemand niet wil werken omdat hij een niet-uptodate versie heeft.
 • Zet ook op elk ding die je mee neemt je naam op. Klinkt een beetje hypocriet maar is echt nodig want ik ben op menig lan partys nogal het één en ander kwijt geraakt. :(

  Zorg er ook voor dat je een paar personen hebt die alles regelen zodat mensen niet aan het netwerk gaan rommelen of gaan veranderen.
  Zorg er ook voor dat het netwerk al ligt en het de meubels al staan voordat iedereen komt.
 • Ik hoor allerlei huiver verhalen over oververhitte switchen etc zijn dit echter horrorverhalen of de werkelijkheid.

  Zijn er nog speciale regeltjes over het toekennen van ip-adressen voor lanparty's? [maakt eigenlijk ook niet uit, er is geen rechtstreekse internet verbinding).

  Wat kun je beter gebruiken, TCP/IP of IPX/SPX? netBEUL is toch niet van toepassing.

  Is een File-server handig? waar je alle updates etc opzet? zo ja, windows of linux server?

  SK [HKLP2003]
 • Mbt oververhitting van switches: Normaal moet dat bij kamer temperatuur niet gebeuren. Bij een LAN party van de zomer was de ruimte waar we zaten 38 graden (zweten dus). Met switches geen problemen gehad.

  De enige regel waar je je aan moet houden bij het toekennen van IP-adressen is dat er iemand moet zijn die er voor zorgt dat er geen dubbele IP-adressen worden vergeven. Verder moet je netmask zo gekozen worden dat er voldoende ruimte is voor alle clients.

  Of je IPX of TCP/IP gebruikt hangt af van de spellen. Er zijn spellen die alleen werken met IPX. Er zijn er ook die op beide werken en er zijn er die alleen op IPX werken.

  Een file-server is wel handig, maar als je de mogelijkheid hebt, zet je hem dus in een apart netwerk met dezelfde IP netwerkardessen en werkgroep. Kunnen de mensen snel switchen en heb je geen overlast van 1 persoon, die je file server kopieert.

  Linux of Windows maakt niet zo veel uit, als je maar zorgt voor programmatuur waarmee de clients de bestanden kunnen benaderen. Geef de clients alleen leesrechten op je file-server.
 • Slechts 1 zaak is dacht ik nog niet gezegd:

  Stel VOORAF duidelijke huisregels vast: Roken, Drankgebruik, Blowen etc.
  En last but not least: Wijs ALLE verantwoordelijkheid af ten aanzien van diefstal, schade aan hardware/software en persoonlijke eigendommen. Geef VOORAF aan dat JIJ niet verzekerd bent en dat dat de verantwoordelijkheid is van de deelnemers zelf.
  Verbied stellig het illegaal copieren van games, muziek, films etc etc. (Niet dat dat gewoon gebeurd–> het gaat om jou aansprakelijkehid :wink: )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.