Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Waarschuwen i.v.m. open wireless netwerk

Anoniem
SeBsZ
21 antwoorden
 • Mijn laptop maakt via wireless een verbinding met mijn router.
  Aangezien ik het bereik wilde uitproberen het ik het programma [b:eba8f5838a] network stumbler[/b:eba8f5838a] geinstalleerd. Tot mijn grote verbazing 'zag' dit programma nog 2 andere draadloze netwerken. een daarvan is beveiligd, maar de andere staat wagenwijd open. Ik kan hierop gewoon inloggen en gebruik maken van zijn internetverbinding. Wat nog veel erger is, zijn ADSL modem heeft geen wachtwoord beveiliging. Ik kon hier moeiteloos op komen. Helaas wordt ik uit zijn usernaam niets wijzer over wie het is.
  Hoe kan ik de gebruiker van dit netwerk waarschuwen? In netwerkomgeving is niks te zien. Kan dus niet op zijn pc of zo om een bericht achter te laten. Alle huizen afgaan in een straal van 100 meter lijkt me ook niet de oplossing. Wie kan mij helpen?
 • wat je kan doen is op zijn adsl modem zijn inlognaam van zijn isp veranderen in: uwWLANstaatwagewijdopen , of iets van die strekking. Denk dat ie er dan snel achter is. Als internet t niet doet ga je toch eerst op je modem kijken :P

  succes
 • Wat jij doet noemen wij [b:fbed7a2efe]wardriving[/b:fbed7a2efe] (Term voor rondrijden met een notebook (met draadloze netwerkkaart) op schoot om plaatsen ('hotspot") te vinden waar gebruik gemaakt kan worden van een draadloos computernetwerk WI-FI.)
  Waarschuwen? geen beginnen aan.
  Je zal er honderden vinden die open staan.
 • Je kan kijken of je actieve ip-adressen aan zijn lan-kant kan vinden en dan een net send sturen. Anders kan je een packet-sniffer installeren en op die manier achterhalen wat voor verkeer er over zijn WiFi gedeelte gaat, vis je vast wel wat info uit, of kijken of er een gesharde printer is, kan je die installeren en een leuk documentje uitprinten. maar om nou al die moeite te doen?????
 • ALs het een goede kennis of buurman is, effe vertellen dat hij hem moet beveiligen.
  Of zoals Venzent zeg : waarom al die moeite doen.

  Nb : ga niet op zijn netwerk spelen en dingen veranderen : Hij is waarschijnlijk een gewone gebruiker, maar als hij de hulp van een tech inroept en ze kunnen achterhalen dat jij het bent, zit je juridisch in problemen. Computerinbraak met vernielingen.
 • [quote:7fe989351f="Belg"]Wat jij doet noemen wij [b:7fe989351f]wardriving[/b:7fe989351f] (Term voor rondrijden met een notebook (met draadloze netwerkkaart) op schoot om plaatsen ('hotspot") te vinden waar gebruik gemaakt kan worden van een draadloos computernetwerk………….[/quote:7fe989351f]

  Ik weet wat wardriving is maar daar heb ik het hier niet over. Ik zit gewoon thuis achter mijn pc. Ik ben er niet op uit gegaan om dit soort netwerken op te zoeken.
  Sterker nog. Als ik in mijn tuin gaan staan zie ik het volgende:

  [img:7fe989351f]http://www.clan-nemesis.nl/Network.jpg[/img:7fe989351f]

  Ik vind het gewoon lullig voor die mensen dat iedereen zomaar gebruik kan maken van hun netwerk. Ik weet dat het hun eigen verantwoording is, maar de uitleg die bij de meeste wireless producten zit is ook waardeloos te noemen als het om beveiligingen gaat.

  Aangezien het moeilijk wordt deze mensen persoonlijk te benaderen zal ik het via de buurtvereniging proberen.
  Ik vind het overigens geen moeite om andere mensen te helpen.

  Overigens kan ik geen computers in het netwerk vinden. Het is ook goed mogelijk dat de betreffende persoon met vakantie is en zijn pc's dus heeft uitstaan. Zijn ADSL router werkt in ieder geval wel. :lol:
 • [quote:43616b35af="Gerard Timmers"]Overigens kan ik geen computers in het netwerk vinden. [/quote:43616b35af]
  Aha dus toch beveiligd.
  Dat openzetten van het netwerk doet ie expres.
  Als ie later gepakt word met Kazaa kan hij zeggen dat een ander het geweest is.
 • LOL………….Beveiligd?? Daarom kan ik zeker op zijn ADSL Modem komen…………!!!

  Ik weet niet hoe de wetgeving in België is, maar bij ons is het zo dat je niet vrij uitgaat als een ander vrij spel heeft op je netwerk.
  Dat zou wel al te kort door de bocht zijn.
 • Ik zou me er niet al te druk om maken. Beveiliging is de verantwoordelijkheid van de eigenaar/beheerder van het netwerk. Met het toenemen van de populariteit van wifi, zul je zien dat je steeds meer van dit soort gevallen tegenkomt. In de handleiding staat duidelijk dat een wifi netwerk standaard niet beveiligd is, en dat je dat beslist wel moet doen.
 • Tja, Gerben. Ik ben geschrokken van het aantal WiFi netwerken in mijn directe omgeving. Ik had niet verwacht dat het er al zoveel zouden zijn.

  Zoals ik al gezegd heb:

  [b:d4b5c6a0b1]Ik vind het gewoon lullig voor die mensen dat iedereen zomaar gebruik kan maken van hun netwerk. Ik weet dat het hun eigen verantwoording is, maar de uitleg die bij de meeste wireless producten zit is ook waardeloos te noemen als het om beveiligingen gaat. [/b:d4b5c6a0b1]
 • Ik vindt het erg goed wat hij probeert te doen. Misschien weet de persoon weinig van netwerken/computers (zoals heel veel mensen). Waarschijnlijk zou zoiets bij mij niet voorkomen, maar als dat wel het geval was zou ik het zeer op prijs stellen als iemand mij ervan op de hoogte brengt. En ik denk dat ik zelf ook zou proberen om die mensen hiervan op de hoogte te brengen.

  Wat ik zou proberen is eens te kijken of er DHCP leasses in dat modem staan. Mocht dat niet het geval zijn dan zou ik proberen of zijn gebruikersnaam in combinatie van de isp misschien een werkend email adres is. Is vaak het geval namelijk.

  Ik heb zelf geen wireless netwerk, maar van wat ik er over gelezen heb kun je dmv een wireless apparaat zien wat de signaalsterkte is. En hoe dichter je bij de AP komt des te sterker word het signal. Misschien dat je op deze manier dicht in de buurt van de persoon kan komen.
 • Als je de persoon in kwestie al zou kunnen achterhalen, en deze waarschuwen, kan er ook nog iets anders gebeuren. Hij kan in paniek raken en je als hacker beschouwen. En dan ook nog de politie inschakelen. Als je dan ook nog eens iets aan zijn netwerk verandert, heb je de poppen aan het dansen. Het is ongetwijfeld goed bedoeld, maar hou er rekening mee, dat een goede daad zelden onbestraft blijft.
 • Gerben, ik vind jouw kijk op dit verhaal wel wat negatief. Ik ga er toch in eerste instantie vanuit dat er toch waardering is voor het melden van dit open netwerk.
  Als je tegen je buurman zegt dat zijn auto niet op slot is gaat ie toch ook niet de politie bellen om te zeggen dat ik geprobeerd heb zijn auto te stelen?
 • [quote:aa38eec4fa="Gerard Timmers"]Aangezien het moeilijk wordt deze mensen persoonlijk te benaderen zal ik het via de buurtvereniging proberen.
  Ik vind het overigens geen moeite om andere mensen te helpen. [/quote:aa38eec4fa]

  Gerard, ik wou dat ik jou als buurman had, als ik WiFi had… Hulde, er bestaan nog eerlijke mensen. Ik denk dat je buurtbewoner het wel kan waarderen.

  Groetjes, Christian.
 • Ga gelijk even je hele woonplaats af, ik denk dat je dan helemaal verschrikt zult zijn van de open AP's, zelfs bij bedrijven…..En als je toch bezig bent, scan even wat poorten af op internet voor mensen die bestands- en printerdeling hebben aantsaan op hun internetverbinding, scan ook gelijk even alle routers af en controleer wie het standaard wachtwoord erin heeft, Cisco heeft bijv. ciscocisco, en kijk ook gelijk even naar open-relay servers…..Ik weet het, degene die je waarschuwt zal je uiteraard dankbaar zijn, maar waar stop je? Iedereen weet dat hij in de auto een gordel om moet doen, maar om nou iedereen aan te gaan spreken die dat niet doet?????
 • Och, negatief, ik probeer alleen maar duidelijk te maken, dat mensen het niet altijd waarderen. En dat je ook heel vervelende reacties kunt krijgen. Weet ik dus uit eigen ervaring. Verder is driekwart van de computers op het net onvoldoende beveiligd. Waarom zou je deze ene persoon wel waarschuwen, en die andere allemaal niet?
 • Tja, ik heb besloten om ze allemaal te waarschuwen. Althans, degene die op het woonerf actief zijn van die eerste die ik ondekt heb.
  Ik heb vanmorgen een brief geschreven en deze bij een van de bestuursleden van dat woonerf afgegeven samen met de nodige uitleg. Deze mensen waren eerst verbaasd dat zoiets mogelijk was, en daarna blij dat ik het kwam melden. Zij zouden er voor zorgen dat die brief rond gestuurd word.
  Daarnaast heb ik die mensen zelf ook nog even geholpen. Het bleek namelijk dat hun ADSL modem open stond zonder wachtwoord beveiliging. Ze wisten niet eens dat het erop zat. Meteen ook maar even Java en een pop-up stopper geinstalleerd.
  Ik laat wel weten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

  [quote:fe2b4d3223="gerben"]………… Waarom zou je deze ene persoon wel waarschuwen, en die andere allemaal niet?[/quote:fe2b4d3223]

  Ik zie dit als een morele plicht! Zouden meer mensen moeten doen!
 • Het laatste nieuws:

  Ik ben zojuist op bezoek geweest bij een van de mensen met een onbeveiligd netwerk. Ik kan mededelen dat hij ontzettend blij was met mijn bezoek, en het feit dat ik hem op de onveilige situatie gewezen heb.
  Zijn WiFi, router en modem is nu beveiligd. :D
 • Gerard, niets dan lof voor je instelling!
  Als ik de antwoorden hier zo lees is het een typische spiegel van onze hedendaagse maatschappij….
  Waar over het algemeen de slogan "als het mij maar goed gaat! laat de anderen maar stikken" wordt gehandhaafd.

  Gelukkig kan het ook anders, zoals jij hier aantoont
  mijn complimenten!
 • Helemaal mee eens!

  Ook mijn complimenten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.