Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Router of Switch ?

Anoniem
None
10 antwoorden
 • :o

  Hi,

  Ik heb staan het volgende: 1 pc met internetverbinding adsl (kpn) met speedtouch modem (thompson?) en 1 pc Mac&Linux zonder internet.

  U begrijpt op de mac wil ik ook internet. Heb ik daarvoor nodig een router of een switch? En wat is nou precies het verschil? 2 euro in ieder geval….

  Ik heb ook een Hub liggen maar dat lijkt mij niet de oplossing, heb geen zin om een server ofzo te draaien. Wil gewoon utp inprikken en klaar.

  Graag jullie oplossing!

  Grr,
  Kris
 • router will do the job :)
 • nog ff als toevoeging, dit heb ik gewoon ergens van internet geplukt

  - hub: De totale snelheid hangt af van diegene met de traagste verbinding in het netwerk. Dus als 3 man 100Mb en 1 man 10Mb heeft, gaat alles max. tegen 10Mb. Een ander groot nadeel is het feit dat een hub alles doorstuurt naar de clients, jouw pc moet het juiste eruit filteren, een hub gebruikt dus alle poorten en kan ni uitmaken waar er nu juist een pc aan hangt. Hierbij komt nog dat de totale bandbreedte wordt gedeeld, hoe meer pc's, hoe trager het netwerk, alles wordt immers naar iedereen toegestuurd.

  - switch: De data die wordt verzonden komt enkel terecht bij de bestemmeling, er wordt dus een hoop nutteloos verkeer vermeden. 10Mb of 100Mb kaarten mogen beiden worden gebruikt en hebben geen invloed op het totale netwerkverkeer. De totale bandbreedte wordt niet gedeeld wat als gevolg heeft da het netwerk vaak stukken sneller is.

  - router: Hiermee kunnen alle clients onafhankelijk van elkaar op het internet. Eén internetverbinding wordt dus gebruikt voor iedereen zonder dat de provider daar iets van merkt. Een router heeft ook dezelfde voordelen als een switch, bij een gedeelde interverbinding zal uiteraard de snelheid iets afnemen maar zeker niet zoveel als wanneer je met een centrale server werkt. Bovendien zit er in een router vaak een firewall ingebouwd en kent hij nog talrijke extra's zoals ddns,snmp …
 • jah je zult een router moeten nemen…..deze kan overweg met zowel het apple netwerk (voor zover er verschillen inzitten) als met het windows netwerk. Een router kan dus met verschillende netwerktoplogien en protocollen overweg terwijl dat bij een switch niet zo is.
 • Het spijt me bijzonder, maar wat is dit voor flauwekul. Apple en microsoft werken beide (zoals het hele internet: Novell, LINUX, UNIX etc.) met TCP/IP. Netwerktopologien is in dit geval een leuk woord, maar daar houdt het mee op.
  Als je een router gebruikt kunnen beide computers los van elkaar op internet. Als je de internetverbinding van een computer wilt delen moet je werken met een HUB of een switch. Maar de computer waar het ADSL-modem in zit moet dan ook altijd aanstaan. Het verschil tussen die twee heeft Kakashi al duidelijk gemaakt. Een router is dus meestal wel de beste optie.
 • En hoe gaat de communicatie onderling?
 • Een dergelijke router fungeert ook als hub, dus onderling kunnen ze ook met elkaar communiceren. Overigens is een router eigenlijk een koppeling tussen 2 verschillende netwerken (subnetten). In het geval van een router t.b.v. internet: het internet aan de ene kant en het private LAN aan de andere kant. Het is dus ook mogelijk om een hub te koppelen aan een router met maar 1 aansluiting, om zo nog meer pc's te koppelen. Let wel op dat de koppeling tussen hub's, routers en switches moet met een cross-link kabel (of een poort die geschikt is voor een uplink, hierbij zit de cross in de poort).
 • hmm ga ik eens ff testen….ik heb het al eens eerder getest, maar toen lukte het niet om windows machine met een mac machine te verbinden met een hub en later met een switch er tussen ik zal ook eens ff met een routertje testen..
 • Het belangrijkste is dat je de goede kabels gebruikt. Tip: probeer ze eerst eens te laten communiceren met elkaar (een ping naar het juiste ip-adres is voldoende). Later kun je ze dan een internetverbinding laten delen.
 • [quote:117dc9809f="jan_dakpan"]hmm ga ik eens ff testen….ik heb het al eens eerder getest, maar toen lukte het niet om windows machine met een mac machine te verbinden met een hub en later met een switch er tussen ik zal ook eens ff met een routertje testen..[/quote:117dc9809f] Bedoel je met verbinden dat ze elkaars bestanden kunnen lezen? Dat de computers zichtbaar zijn in netwerkomgeving? Zo ja, dat is een heel ander verhaal. Zelf heb ik alleen ervaring met een PowerPC in een WIndows netwerk. Internet ging in ieder geval prima via TCP/IP en veel meer heb ik niet geprobeerd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.