Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

gateway & subnetmask

Anoniem
None
6 antwoorden
 • wat is een gate way en wat is een subnetmask ??

  danku.


  leijer
 • www.computerwoorden.nl makkelijke site….deze gebruik ik bij alle onduidelijkheden :wink:

  Subnetmask: Het subnetmasker is een 32-bits adres dat aangeeft hoeveel bits in een IP-adres worden gebruikt voor het netwerk-ID-gedeelte. Het subnetmasker geeft de lengte van het netwerk-ID-gedeelte aan door alleen enen te gebruiken in het gedeelte van het subnetmaskadres dat overeenkomt met het netwerk-ID-gedeelte van het adres waaraan het subnetmasker is gekoppeld.

  Gateway: Een combinatie van hardware en software voor het verbinden van niet-compatible netwerken of netwerk-componenten. Ook: Een conversieprogramma tussen twee e-mailprogramma's. De gateway zorgt voor de vertaling tussen verschillende e-mailformaten.
 • heb je er ook een in niet-ambtenarentaal? :-?

  subnetmask: adres van het gehele netwerk (de lan). voorbeeld: 255.255.255.0

  gateway: luik naar verschillende functies. Kan bijvoorbeeld een server zijn (doorgeven van mail), maar ook de router (doorgeven van internetverbinding)

  d.
 • ok, ik begrijp die gateway nu wel, alleen die subnetmasker niet helemaal.

  wat nou als er 128.128.128.0 ofzoiets staat (ik zeg maar wat)
  wat zou het verschil zijn? (voor de rest vd ip's enzo)

  en misschien nog qwel een betere vraag: wie (of wat) maakt gebruik van dat adres
 • Dilbert: het is niet het adres van het hele netwerk, maar het geeft de grenzen van een netwerk aan. Het netwerkadres is altijd het allereerste IP-adres binnen de grenzen van het subnetmask, dus bijvoorbeeld 192.168.1.0 met subnetmask 255.255.255.0. Of 192.168.1.16 met subnetmask 255.255.255.240.

  Leijer: Uitleg over hoe een subnetmask werkt gaat denk ik iets te diep voor het forum, maar op internet zijn er prachtige sites over te vinden, met even prachtige berekeningen hoe een subnetmask berekend wordt en wat de bijbehorende netwerkreeksen zijn. Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat een subnetmask van 128.128.128.0 niet kan.
 • k dan. hier kan ik mee verder.

  bedankt allemaal.


  leijer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.