Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Ip6 en routers

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,

  Weet iemand misschien of de hudige routers ook ip versie 6 ondersteunen ?
 • Tuurlijk. [img:5a66ef6f7a]http://www.mediawatchers.nl/smileys/watch5.gif[/img:5a66ef6f7a]
 • //Belg, misschien interpeteer ik je "Tuurlijk." niet goed, maar hier wordt dus niet gesproken over de huidige, uit 4 octetten bestaande, IP-adressen (en daar dan een versie 6-stack van), maar over het nieuwe IP6-protocoll, waarvan een adres dan ook uit 6 octetten bestaat.

  Cisco en andere groten zullen het al wel aanwezig hebben, maar een huis-tuin-en-keuken-router waarschijnlijk niet. Dit zal ook nog wel even op zich laten wachten, aangezien er voor een verandering [b:bcf8488385]alles[/b:bcf8488385] gelijktijdig herstart moet worden. Ik kan me niet voorstellen dat ze Azië en Europa en Amerika via NAT willen gaan verbinden… :wink:

  Plz correct me if I'm wrong…

  Greetz!
 • Het zal niet zo lang meer duren dat IPv6 in productie genomen word. De opvolger van het huidige Internet Protocol, IPv4.
  Met deze nieuwe versie komen er vele malen meer internetadressen beschikbaar, namelijk 2 tot de 128ste, of 340282366920938463463374607431768211456 om precies te zijn.
  Dit protocol betaat nu een jaar of vier. Het zou raar zijn als de routers die de laatste tijd ontwikkeld zijn dit niet ondersteunen.
 • [quote:06a873ef0f="Belg"]Het zal niet zo lang meer duren dat IPv6 in productie genomen word.[/quote:06a873ef0f]Ze zullen wel moeten, want de adressen zijn zo goed als op.

  Maar ik heb net even op de site van mijn router gekeken (Draytek), en op die van Linksys (een Cisco-dochter). Op beiden wordt met geen woord gerept over IPv6. Ik heb Draytek daarop maar een mailtje gestuurd. Ik wacht op antwoord.

  Greetz!
 • Hmmm, ik heb er ook nog steeds geen antwoord op kunnen vinden.
 • Nou,

  Hier een gedeelte van de reply op mijn mailtje aan Draytek:[quote:8d50e9a5a7="Draytek"]As IPV6 technology, our RD staffs are improving this issue currently.
  So we cannot offer you the exact information at this time.[/quote:8d50e9a5a7]Zij in ieder geval niet dus… :cry:

  Greetz!
 • Hmm, dat is op zich wel jammer…en nu twijfel ik ook of ik een dure 'kwaliteits-router' moet nemen, of misschien een iets goedkoper model.
  Het zou vervelend zijn om binnen 1,5 jaar weer opnieuw te moeten…

  Maar zou de IPv6 ondersteuning misschien ook met firmware upgrades kunnen worden geactiveerd ?
  Het lijkt mij dat het we backwards compatible moet zijn ?
  En tcp/ip verkeer is niet hardware gebonden …

  Dus niet iets om je zorgen over te maken ?
 • Volgens mij ondersteunen de meeste SOHO routers het nog niet. Is ook niet nodig. IP-adressen op? Dat beweert men al 10 jaar. Slim subnetten rules samen met NAT. Implementatie van IP-adressen in koelkasten, mobieltjes, zonnebrillen, het valt allemaal nogal tegen hoezeer de consument er op zit te wachten. Uit gesprekken met applicatiedevelopers maak ik bovendien maar al te vaak op dat zij er ook nog helemaal niet mee bezig zijn. Sessies over IP6 worden op grote congressen braaf bezocht is mijn indruk als curiositeit en om te laten weten 'dat je er ook mee bezig bent'. Welke NL provider biedt het al aan?

  Kortom, ik zou er bij de aanschaf van een router niet eens rekening mee houden. Het duurt nog jaaaren voor we er echt mee te maken krijgen, als al. En zijn de RFC's al definitief? Ik betwijfel het. Bovendien koop ik (in dit geval) wel liever nu en straks een mooie, goedkope router, dan één keer een hele dure "goede" (alleen naar IP6 kijken is niet echt een kwaliteitsgraad in mijn beleving) met als risico dat ie straks toch niet meer voldoet als KPN de glasvezel je huis binnendraagt.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:1878f57aca="Edmond Varwijk"]Welke NL provider biedt het al aan?[/quote:1878f57aca]
  XS4All was de eerste internetprovider in Nederland en het is nu ook de eerste provider in Nederland die IPv6 aanbiedt. Weliswaar in een experimentele fase, maar je kan als ADSL-klant van XS4All toch al aan de slag met IPv6. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar er wordt volgens mij een soort van tunnel opgebouwd, waarbij IPv4 vertaald wordt in IPv6 of iets dergelijks.

  Voor meer info: http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/IPv6.html
 • Maar zou het ook zo kunnen zijn dat een IPv4 router d.m.v. een firmware update in de toekomst wel IPv6 ondersteund ?
 • In XP is ook het ipv6 protocol geinstalleerd, maar ik zie bij het netwerk nergens een manier om ipv6 adressen in te vullen :-?
  Als zo eens beginnen met de vele adressen van Amerika opnieuw te bekijken en weg te geven, kunnen we weer een paar jaar vooruit :P
 • IP6 werkt met autoconfiguratie. Enable IP6 maar eens op een pc en je zult zien dat het verder automatisch gaat, je krijgt automatisch een geldig IP6 adres waarop je dan vanaf andere pc's ook te pingen bent.

  mvrgroet Edmond
 • IP6 is in 'beperkte' mate compatible met IP4.

  Dat wil zeggen, de huis tuin en keuken routers zullen tegen die tijd wel een update/upgrade nodig zijn (als dat mogelijk is).
  Wel kan IP6 een IP4 packet als het ware 'inpakken'.
  IP6 is nogal anders dan IP4…kijk maar eens naar een datagram van beide protocollen.
  Met IP6 komen er hééél veel ip-adressen bij, zoveel dat je met gemak iedere computer (en koelkast en andere apparatuur) van een eigen IP-adres kan voorzien.
  IP6 heeft zeker veel voordelen, zoals bv bandbreedte reservering etc., maar toch denk ik dat je daar vooralseerst nog geen rekening mee hoeft te houden.
  Er zijn maar weinig providers die het momenteel aanbieden en dan nog is er sprake van een conversie !, omdat de rest van het internet nog op IP4 is gebasseerd.
  Gewoon dus een normale router kopen en je geen zorgen maken over ip6, tenzij je intern met ip6 aan de slag wil…, maar dan kun je misschien beter een pc met 2 netwerkkaarten als router overwegen.

  suc6

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.