Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Hardeschijven aan het netwerk?

Anoniem
fabstar81
3 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Ik heb op het moment 2 S-ATA hardeschijven van 120GB die ik in een RAID-1 configuratie in een computer die als server dienst doet heb zitten. Het probleem is dat die server nog bij mijn ouders thuis staat (ben net verhuisd) omdat ik in mijn eigen huis daar de ruimte niet voor heb. In mijn desktop computer heb ik geen ruimte meer voor deze schijven en ook niet voor de S-ATA controller die ik er voor nodig heb.

  Nou wil ik die schijven (in een RAID-1 configuratie) toch bij mij thuis aan het netwerk hebben hangen. Ik heb eens op het internet rond gezocht of er niet een kleine fileserver op de markt is waar dit mee mogelijk is.
  Ik zit dan te denken aan een klein kastje (liefst niet veel groter dan de 2 HD's bij elkaar) met daarin een 10/100Mbit netwerk aansluiting en een raid controler met 2 aansluitingen voor de schijven, met een laag stroom verbruik.
  Dan kan heb ik namelijk een 120GB grote netwerk schijf waar mijn gegevens veilig op zijn (RAID) en die toch vanaf mijn computer en de laptops van mij en mijn vriendin permanent te bereiken is.

  Weet iemand of zoiets uberhaupt mogelijk is en zo ja, waar ik het dan kan krijgen?
  Of is het misschien toch verstandiger een PCI slot vrij te maken in mijn computer en dan de schijven via een externe S-ATA behuizing aan te sluiten? Maar dan moet mijn computer dus aan staan om de schijven toegankelijk te maken voor de laptops…

  Alvast bedankt,
  El Loco
 • Wat jij zoekt heet NAS, Network Attached Storage, Bijvoorbeeld :
  http://www.linksys.com/products/group.asp?grid=35&scid=43

  Echter zijn dit dure kastjes en niet specifiek wat jij zoekt (met je eigen SATA schijven in RAID) De meest voordelige oplossing is een oud pc'tje gebruiken.

  VIA heeft mini ITX bordjes (17x17 cm) met alles erop (video, lan, processor etc) Die bordjes zijn incl processor va zo'n 100 euro. Je hebt dan nog geheugen en een kastje nodig.

  Kastje is iets lasiger daar je er 2 schijven in wilt stoppen zoiets zou kunnen : [img:0c1b9a922f]http://www.norrod.nl/product_images/Standaard/Standaard_Behuizing_MicroATX_klein.gif[/img:0c1b9a922f]
  Bij norrod.nl

  Al met al een kostbare oplossing (kast 75,- geheugen 30,- VIA epia 110)


 • Je kan ook gewoon eens kijken naar een barebonesysteempje.
  Dat is een volledige pc in een veel kleiner kastje.
  Zoek er 1 met een Nforce2 chipset. Die heeft al een onboard sata/raidcontroller.

  cpu en geheugen kun je waarschijnlijk zo erbij prikken van de huidige pc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.