Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Intern Netwerk

Anoniem
tdw
5 antwoorden
 • Zou graag een antwoord krijgen op het volgende:
  Heb internet via de kabel. Daarop aangesloten een Router waarop 3 pc's zijn aangesloten.
  Kan mijn provider nu, bij gelijktijdig gebruik van 2 of 3 pc's, zien dat meerdere pc,s gebruik maken van internet?
  Het gaat dus niet om de vraag of dat wel of niet mag maar over het technische detail.
 • Nee, ze zien alleen de router.
 • Volgens mij is dit ook zo maar een vriend van mij beweert dat een provider kan zien dat er meer pc's tegelijk online zijn achter een router.
  Volgens hem kunnen ze zien aan het verkeer wat plaatsvindt dat er meer pc's aanhangen.
 • Jou vraag kan van 2 kanten uit bekeken worden. Waarom zou een provider willen weten of meerdere pc's op de lijn zijn aangesloten. De snelheid waarmee het verkeer plaatsvindt blijft toch gelijk.
  Had de provider wel belang dan kan hij dat wel degelijk achterhalen.
  Zelf heb ik een aantal jaren geleden een servertje gedraaid achter een router, althans dat was de bedoeling. Na precies 3 dagen kreeg ik een bericht dat op de aansluiting meerdere pc's, waaronder 1 server, actief waren. Het dwingend verzoek daarbij was onmiddelijk mijn server plat te leggen.
 • Een provider 'ziet' in principe alleen je router. Ze zullen de andere pc's niet direct kunnen benaderen als je router dat tegenhoudt.
  Maar wanneer ze alle data die langs komt gaan bekijken dan kunnen ze daaruit afleiden dat er meerdere pc's achter hangen die ene die zij zien. Dat komt door de manier waarop de TCP/IPprotocol werkt. Hm hoe leg je dat simpel uit…:)
  Hou het er maar op dat bepaalde getallen in de pakketjes netjes oplopen. Als er meerdere pc's data versturen hebben die allemaal hun eigen tellertje. Wanneer je die getallen uit de data gaat filteren kun je dus vrij simpel zien of en zelfs hoeveel pc's erachter hangen.
  Maar ik vraag me af of dat ivm privacywetgeving ed wel mag.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.