Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Privacy in netwerkje???

Anoniem
Jim van Zweeden
8 antwoorden
 • In ons studentenhuis hebben we een netwerkje: 1 oude pc als servertje, 3 pc's, waarvan 1 pc van D is (de netwerkbeheerder). We hebben t vermoeden dat D volledig toegang heeft tot onze pc's. Op onze pc's zijn geen gedeelde mappen te zien (bijv. met van die handjes onder de mapjes). Op onze pc's is niet te zien wie er op t netwerk zit. Dit is afgeschermd.

  Bestaan er programmaatjes om te bekijken in hoeverre de netwerkbeheerder toegang heeft tot onze pc's? (op mn stageplaats kan bijv de netwerkbeheerder/systeembeheerder het pc-nummer intypen en 'neemt dan de pc over'.)

  Hoe komen we er achter of D onze harde schijf vanaf zijn pc kan bekijken en of ie dit ook doet?

  Groet;
  E
 • Typ eens in achter in een "dos" box (start uitvoeren cmd of command) en dan op de commando regel netstat -a. Dan zie je de alle verbindingen met andere computers (ook naar bijvoorbeeld het internet / e-mail als je net een pagina hebt bezocht)

  Wil je zeker zijn moet je een firewall op je pc zetten Zonealarm is gratis
 • Waarom heb je dat vermoeden?

  Hoe loopt het internetverkeer? Ik neem aan via een router. Is dat een hardware router of een verbouwde pc? Als hij daar toegang tot heeft kan hij met een sniffer al het verkeer bekijken dat in en uit gaat. Wat ik maar wil zeggen, om zaken te zien van anderen hoef je geen toegang tot andermans pc te hebben. Je ziet vaak veel meer als je het verkeer afvangt en bekijkt.

  Wat kan iemand zien die al het netwerkverkeer dat het huis uitgaat, sniffert? Webpaginas die opgevraagd worden, wachtwoorden en accounts van de meeste mailservers (gaan in klare tekst over de netwerklijnen), onderlinge communicatie, noem maar op.

  groetjes Ed
 • wat d8 je van Zone Alarm. daar word je gewaarschuwd wanneer iemand verbinding met je pc wil maken.
 • Of een andere firewall als Norton of McAfee! Die waarschuwen je voor alles en nog wat. Soms te veel maar dat is niet erg. :wink:
 • We hebben t vermoeden omdat ie dingen 'weet' die we alleen in onderlinge mail besproken hebben (en niet met hem). We hebben ook t idee dat ie fotoos kan bekijken (kan dat? zonder dat wij het zien?)

  Het internetverkeer loopt niet via een standaardrouter maar via een verbouwde pc. We hebben geen toegang tot die verbouwde pc (staat op zijn kamer).

  (heeft een router overigens altijd een ingebouwde firewall?)

  Over Zonealarm. Nu draait Norton AntiVirus. Kan Zonealarm DAARNAAST? Advies? Norton eraf? Zonealarm erop, en hoe dat dat in te stellen of wijst dat zichzelf? Ik krijg ook advies over AVG (antivirussoftware), zit daar ook zo'n firewall in?

  Dan nog over de commando regel netstat -a: wanener ik dat intyp komt er een enorem lijst voorbij waraop inderdaad diverse pc-namen en bezochte internet en mailpagina's voorbij komen. Het zijn er echter zo veel, passen niet op 1 DOS-scherm. Hoe zet ik dat scherm stop, of hoe scroll ik naar boven, of hoe sla ik dat als tekstbestand of degelijke op? Nu kan ik niet hele pagina zien..

  Dank voor de antwoorden alvast!
 • [quote:4e6c2ae1ed="EstherEva"]
  (heeft een router overigens altijd een ingebouwde firewall?)[/quote:4e6c2ae1ed]

  Nee, dit kun je ontdekken in de specificaties van je router. :wink:
  [quote:4e6c2ae1ed="EstherEva"]
  Over Zonealarm. Nu draait Norton AntiVirus. Kan Zonealarm DAARNAAST? Advies? Norton eraf? Zonealarm erop, en hoe dat dat in te stellen of wijst dat zichzelf? Ik krijg ook advies over AVG (antivirussoftware), zit daar ook zo'n firewall in?[/quote:4e6c2ae1ed]
  ZoneAlarm kan gewoon naast Norton werken! Heb zelf ook ff gedaan. AVG is een virusscanner dus geen firewall! Hiervoor zou je ZoneAlarm er naast kunnen zetten
 • tip:
  fotoshop een foto van jou met zijn vriending in een niets verhullende pose.
  Als hij jou binnenkort zonder aanleiding op je bek slaat, weet je genoeg!

  en nu serieus:
  je kan de uitvoer van netstat "pagineren"door 'netstat -a | MORE' te typen.
  Dan blader je per regel met <enter> en per pagina met de spatiebalk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.