Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

ADSL modem/router advies gevraagd

Anoniem
BasHamar
4 antwoorden
 • In ons studentenhuis hebben we ADSL van XS4ALL via een Speedtouch Home die tevens als DHCP-server en router dient voor ons interne netwerk. Echter, de mogelijkheden van de modem schieten tekort. Met enige regelmaat is er wel iemand in ons netwerk besmet met een trojan (door onvoorzichting gebruik) en worden we door het AbuseCentre van XS4ALL tijdelijk geblokkeerd, totdat we de boosdoener hebben gevonden. Dit kost me veel tijd die ik beter aan mijn studie kan wijden… :roll:

  Hoe dan ook, ik ben nu op zoek naar een ADSL modem/router die minimaal de volgende functies ondersteunt:[list:93d332e6c9][*:93d332e6c9]DHCP[*:93d332e6c9]Router, zodat iedereen kan internetten[*:93d332e6c9]Firewall met geavanceerde functies, zoals bepaalde ports van binnen naar buiten blokkeren[*:93d332e6c9]Mogelijkheid om de toegang tot bepaalde sites compleet te ontzeggen[*:93d332e6c9]Internet alleen mogelijk met een door mij goedgekeurd MAC-adres[*:93d332e6c9]Portforwarding[/list:u:93d332e6c9]Ik heb wel op internet lopen zoeken, maar zie door het grote aanbod het spreekwoordelijke bos niet meer. Ik ben zover dat met over het algemeen de E-Tech modem/routers aanraadt, samen met de Drytek modem/routers. Maar welke nu te kiezen? Iemand ervaringen of links naar online artikels die mij kunnen helpen bij het kiezen? Ik streef naar een maximum bedrag van €100 maar als het iets meer is kan dat prima. De veiligheid van ons netwerk (en de controleerbaarheid ervan aan mijn kant) staat voorop.

  Alle hulp is heel erg welkom.

  Groeten,

  Bas.
 • Draytek heeft meestal routers met vrijwel de meeste functies, maar de prijs ligt vaak 2x zo hoog als jou budget.

  Poorten van binnen naar buiten blokkeren heb ik nog nooit bij een router gezien.
  Die MACcontrole zie je eigenlijk alleen bij routers met een ingebouwd accespoint en het werkt dan ook alleen voor draadloos verbonden clients.

  Nou ken ik natuurlijk ook niet alle routers, maar ik denk toch dat je uiteindelijk uitkomt op een pc met bv Linux die als router werkt en veel meer mogelijkheden biedt als de kant en klare kleine kastjes.
 • [quote:9b7317d7a2="Sjoerd Boerhout"]ik denk toch dat je uiteindelijk uitkomt op een pc met bv Linux die als router werkt en veel meer mogelijkheden biedt als de kant en klare kleine kastjes.[/quote:9b7317d7a2]Hmmm… Da's heel erg jammer. Die kastjes zijn namelijk erg stabiel, veel stabieler dan een computer die internet route (uit eigen ervaring). Maar goed, als het moet, dan moet het… Heb je suggesties voor een Linux-distro die al het bovenstaande biedt, stabiel is en indien mogelijk niet veeleisend wat betreft de computer waar het opmoet?

  In ieder geval heel erg bedankt voor je reactie.

  Mochten anderen toevallig wel een modem/router kennen met die specificaties, schroom dan ook niet te reageren! :D

  - Bas
 • De distributie ClarkConnect is een kant en klare serverdistro en heb je in zeg een goed uur draaien en is zelf voor de complete Linuxnoob geschikt. Beheer kan volledig webbased via een eigen webconfig en ook via webmin. Systeemeisen zijn vrij laag.

  Freesco is een distro die vanaf diskette draait. Verder geen ervaring mee.

  Smoothwall is echt gericht op een firewall, maar heb het zelf ook nooit gebruikt.

  Maar je zult je dan toch in een aantal dingen moeten verdiepen. Je zou de DHCPserver zo aan moeten passen dat hij altijd hetzelfde IP aan een MACadres geeft. Je kan dan daarna per IP de internettoegang regelen.
  En uiteraard de firewal. Daar zul je je echt even in moeten verdiepen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.