Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Draadloos netwerk opbouwen

Anoniem
None
8 antwoorden
 • hallo mensen,

  Wij willen hier thuis een draadloos netwerk gaan opbouwen en nu vragen we ons af wat we daar allemaal voor nodig hebben.
  Op dit moment hebben we een bedraad netwerk met daarin 2 computer die allebei aan een router vast zitten en die router gaat dan naar de modem.
  Welke onderderdelen hebben we nu dus allemaal nodig voor een draadloos netwerk?

  En van welke merken enzo zijn goed?
  we willen er niet al teveel geld aan uit geven (die netwerk kaartjes van zo'n 25 euro zijn die goed?) en wat voor router moeten we nemen?
 • Je hebt al een bedraad netwerk, en dan wil je draadloos gaan werken? Bedraad is altijd sneller en betrouwbaarder. En je hoeft dus ook helemaal geen geld uit te geven. Maar als je het al wilt, wees dan niet al te zuinig. Linksys maakt wel aardig spul.
 • Wat je nieuw nodig hebt is:

  - draadloze router i.p.v. je bedrade router nu;
  - voor elk aan te sluiten systeem een draadloze netwerkkaart.

  Je modem (ik ga ervan uit dat dit ADSL is) kan gewoon blijven staan.

  Over merken routers en netwerkkaarten wordt eindeloos discussie gevoerd. Je kunt op dit forum de "gesprekken" wel nalezen als je zoekt op 'router', 'draadloos netwerk' etc.

  Veel verkochte, en redelijk gewaardeerde routers komen van bijv. Sweex, Linksys, USRobotics. Er wordt wel eens geadviseerd de netwerkkaarten van hetzelfde merk te nemen als de router. Niet absoluut noodzakelijk, ook merkloze standaardkaarten kunnen uitstekend werken. Aan de andere kant, als je nou een mooi netwerkje opzet, waarom dan bespaard op een paar tientjes?

  Houdt er rekening mee, zie ook opmerking van Gerben, dat draadloos altijd trager werkt naarmate de computers verder van de router komen te staan. Plafonds, muren etc. houden de nodige Mbits tegen.

  Ikzelf heb met een router van 54 Mbit met mijn laptop draadloos een verdieping hoger meestal een verbindingssnelheid van 24 tot 36 Mbit. Daarmee ben ik, gezien ervaringen van anderen, niet slecht af.

  Ga i.i.g. met je router en kaarten voor de snelle (54g) variant. Met de 54b (11Mbit), met daar bovenop de vertragingen door de plafonds en wanden, is het niet aangenaam werken.

  Als je over de aanleg e.e.a. wilt lezen:

  http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/netwerk_aanleggen.php
  http://www.schoonepc.nl/instal/netwerk.html
  http://www.zyxel.nl/support/a005.html#prestaties
 • @gerben
  Het probleem is op dit moment dat we enorm veel storingen hebben op onze ADSL lijn, nu hebben we het bij het installeren van de ADSL bij ons niet zo handig gedaan door de modem boven op zolder te plaatsen (moet toch zo dicht mogelijk bij de plek waar het internet het huis inkomt?)
  En om nu alle kabels helemaal opnieuw te gaan verleggen is rete veel werk. (+ dat ik dan eindelijk mijn eigen pc op mijn eigen kamer kan zetten met interner :D )

  @KeesA
  Die Sweex dingen zijn hartstikke goedkoop toch?
  Maar de beveiliging enzo daarvan zit dus wel knor?
 • Je kunt natuurlijk ook eens nagaan, of die storing binnen- of buitenshuis ligt. Dus modem en pc "beneden" aansluiten.
 • Sweex is niet duur inderdaad. De standaard Sweex 11G heeft WEP 128 aan board, genoeg beveiliging om intern je gegevensverkeer niet te laten afluisteren. Of tie een ingebouwde hardware firewall heeft weet ik niet, kijk daarvoor op de homepage van Sweex wireless LAN: http://www.sweex.com/content.asp?pcID=75

  Anders gebruik je je eigen softwarematige firewall.
 • Op zich is het aanschaffen van een draadloze router niet nodig; je zou ook een draadloos AccessPoint kunnen aansluiten op je huidige router.
  Maar aangezien het prijsverschik niet zo groot is, kan je ook je modem vervangen.

  Dat heeft als nadeel dat je je hele netwerkconfig over moet doen, wat niet hoeft als je een AP neemt.
 • Senao zijn goeie Accesspoint maar wel duur.

  Ze hebben meer zendvormogen dan linksys.

  Senao is te koop in 100mw en 200mw vermogen.

  [quote:4b18fde519="rolfb"]
  Dat heeft als nadeel dat je je hele netwerkconfig over moet doen, wat niet hoeft als je een AP neemt.[/quote:4b18fde519]

  Je moet wel de DHCP server in de Acesspoint uitschakelen. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.