Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Bandbreedte?

Anoniem
Skyclad
5 antwoorden
 • Bandbreedte (in Ethernet/Lan) wordt vaak gedefinieerd als het aantal bits per seconde dat er over een bepaalde verbinding kan worden afgelegd.
  Meer bits per seconde is een grotere banbreedte en dus een snellere verbinding.
  Vergelijkend met een snelweg:
  Over 3 baans snelweg kan 1 1/2 keer zoveel auto's als over 2 baans snelweg.

  Is het bij netwerken altijd zo dat de de pakketten/frames (auto's) zich met dezelfde snelheid verplaatsen?

  Als hier verschil in zit (bijv. als gevolg van het gebruikte medium bijv. glas versus koper) dan kan dat betekenen dat de bandbreedte , om in beeldspraak te blijven, niet alleen wordt bepaald door het aantal banen op de snelweg maar ook door de snelheid die de auto's hebben.
 • [i:56f743c137]In theorie[/i:56f743c137] zou dit niet moeten uitmaken;
  beiden verplaatsen zich door de kabel met de lichtsnelheid.

  Of dat in praktijk ook zo is, en of eventueel verschil in snelheid merkbaar/meetbaar is weet ik niet…
 • Ik denk dat het er wel degelijk mee te maken heeft, maar dan niet zo zeer met snelheid, maar meer met afstand. Over een koperverbinding, waar de weerstand van de kabel vrij hoog is, zwakt het signaal veel meer af, als over een glasverbinding, waar de weerstand nihil is. Hierdoor kunnen netwerkverbindingen over glas een veel grotere afstand overbruggen.
 • Niet alleen dat, maar (vooral bij meerdere users) ook de collision is hier al van toepassing (beeldspraak 'auto's die op elkaar botsen')… Het komt er op neer dat pakketten om de bandbreedte 'vechten', en hierdoor neemt de snelheid (gezien vanaf de persoon die achter de computer zit, omdat de snelheid uiteraard hetzelfde blijft) af.
 • Toch even een kleine correctie op de op zich niet foute antwoorden:
  Electrische signalen verplaatsen zich [b:5947cfff70]niet[/b:5947cfff70] met de lichtsnelheid, en de lichtsnelheid is niet in elk medium gelijk. Zou dat wel het geval zijn, dan zou het begrip lichtbreking en daarmee de hele optische techniek (fotocamera's, brillen telescopen etc.) niet bestaan, evenmin als de regenboog. De algemene definitie gaat uit van de snelheid in een vacuüm.

  De snelheid van een electrische stroom in een kabel hangt af van een combinatie van capaciteit en reactieve weerstand per lengte-eenheid. Daar zijn formules voor, maar het gaat te ver om dat hier verder uiteen te zetten. Niet zelden komt de snelheid in de buurt van tweederde van de lichtsnelheid in vacuüm.

  Voor signaalsnelheid zijn deze verschillen echter niet echt relevant. De apparatuur waarmee het signaal wordt verstuurd en ontvangen is veel belangrijker. Met daarbij inderdaad die breedte (niet zo'n gekke vergelijking die autosnelweg). Die is afhankelijk van de frequentie van de draaggolf en het type kabel. Hoe beter die kabel hoe hoger de frequentie kan zijn, en hoe hoger de frequentie hoe breder m.a.w. hoe meer signalen tegelijk over de verbinding kunnen gaan.
  Het zal bekend zijn dat coax een hogere frequentie aankan dan gewone koperdraadjes van een telefoonlijn, en glasvezel nog veel hoger.

  Jan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.