Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Boot vanaf LAN

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Wat zijn de stappen om een pc met alleen een HD en een netwerkkaart met "boot from lan" mogelijkheid vanaf een LAN te kunnen booten cq installatie van een OS uit te voeren. Ik wil dit bij voorkeur doen vanaf een Win XP Proff. machine.
 • Als het goed is zit er op het moederbord een WOL-aansluiting. Deze verbind je met de WOL-aansluiting op je netwerkkaart.
  In de BIOS de Wake-On-Lan aanzetten.
  Vervolgens noteer je het MAC-adres van je netwerkkaart en installeer je bijv. een van deze progjes:
  http://www.scyld.com/expert/wake-on-lan.html
  http://www.berens-partner.de/wann/computer/wol.html)

  Dat zijn de benodigdheden.
 • De TS vroeg om "Boot from LAN" en niet om WOL.
  Maar ik denk dat de TS eerst eens bij google oid moet kijken, want daar krijg je echt wel veel hints als je "Boot from LAN" invul,
  bijvoorbeeld deze
 • [i:bd5e2b85e3]Persoonlijk vind ik bootfromlan verwarren met WOL, minder erg dan die eeuwige verwijzing naar Google. Alsof je dan altijd maar vind wat je zoekt, alles Nederlandstalig en op jouw niveau is en zo voort. Dit Forum is er nou juist om elkaar op nivo en in de NL taal te helpen.

  groetjes Ed[/i:bd5e2b85e3]
 • Wat is het verschil dan tussen Boot From LAN en Wake-up On LAN? Zijn het niet twee termen voor dezelfde betekenis?
 • Bootfrom lan dan kan je je computer booten via het netwerk.

  Wake up from lan is dat de computer aangaat zodra er er een (volgnes mij speciaal) pulsje naar de netwerkkaart gaat. Maar hoe dat precies werkt weet ik niet.
 • Met boot from LAN wordt het opstarten en overzetten van een besturingsstysteem vanaf de server uitgevoerd. Met WOL of Wake On Lan wordt de computer die in de slaapstand verkeert geactiveerd om daarna via het netwerk opdrachten te ontvangen en of uit te voeren. Denk aan een systeeembeheerder die een computer (die slaapstand verkeert) over te nemen. Mijn vraag over het booten from LAN heb ik inmiddels al via een andere weg kunnen oplossen. Het is overigens geen eenvoudige klus als je dit nog niet eerder hebt uitgevoerd. Verder iedereen bedankt. :)
 • Kan je ook vertellen wat die andere weg is? Misschien dat anderen er dan ook wat aan hebben.
 • Zodra ik de link naar de webpagina weer heb gevonden zal ik deze vermelden, want het verhaal is veel te lang om hier even kort uit te leggen. In het kort komt het er op neer dat je een DHCP server moet hebben met de nodige functionaliteit om via TFTP en het programma PXE het besturingssysteem over kunt zetten naar de client computer, waarna deze zelfstanding verder kan booten of evt. een besturingssyteeem kan laden/installeren.
 • Ik ben benieuwd naar de link :D
 • De link over uitleg "Boot from LAN" is : http://www.netbsd.org/Documentation/network/netboot/intro.i386.html

  Vergeet niet de hoofdletter "D" in de link van het woord "Documentation" anders wordt de pagina niet gevonden. (Unix he :) )
 • Bedankt voor je link. Dit zal ik is even rusitg door spitten.
 • WOL is bedoeld om een magic packet of te wel een pakketje te broadcasten over het netwerk. De pc met het opgegeven mac adres zal dan reageren als Wake-on lan is geactiveeerd in de bios. Gevolg is dat de pc zal aangaan wanneer er stroom op de voeding staat. Heb het geprobeerd om te doen via het internet, maar daar hebben veel modems problemen mee :p

  tevens vraag ik me af wat de topic starter wil doen? een installatie terwijl hij niet aanwezig is? grootschalige installatie ?
 • Een OS installatie vanaf een andere computer.
 • maar je ziet dan toch niets op het scherm ? kan je beter een unantended install maken hoef je niets te klikken cd erin en klaar.
 • [quote:64ab08c567="oeroe"]maar je ziet dan toch niets op het scherm ? kan je beter een unantended install maken hoef je niets te klikken cd erin en klaar.[/quote:64ab08c567]Dat kan dus in combinatie met boot from LAN. Dan heb je dus ook geen installatie cd's meer nodig. Ik heb hier op mijn werk een RIS (Remote Installation Server) draaien die van dit princiepe gebruik maakt.
 • [quote:e36dfd79fc="bosjvd"][quote:e36dfd79fc="oeroe"]maar je ziet dan toch niets op het scherm ? kan je beter een unantended install maken hoef je niets te klikken cd erin en klaar.[/quote:e36dfd79fc]Dat kan dus in combinatie met boot from LAN. Dan heb je dus ook geen installatie cd's meer nodig. Ik heb hier op mijn werk een RIS (Remote Installation Server) draaien die van dit princiepe gebruik maakt.[/quote:e36dfd79fc]

  maar niet iedere thuisgebruiker heeft zo´n servertje draaien :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.