Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Backup

Anoniem
None
22 antwoorden
 • Ik weet niet of ik deze vraag in het goede forum stel, maar ik zit met het volgende.

  In m'n bedrijf is tot op de dag van vandaag nog geen internet of een netwerk. Dit i.v.m. de veiligheid.

  Nu wil mijn baas één nieuwe computer kopen en alleen op deze computer internet zetten. Op de andere pc's komt geen internet en deze worden ook niet op elkaar aangesloten d.m.v. een netwerk. Ze draaien allemaal los van elkaar.
  Nu wil mijn baas van de internet-computer elke week een backup gemaakt hebben (mocht dit bevallen dan later eventueel ook één keer per maand van de andere pc's, maar dit is van latere zorg).
  Nu kun je daarvoor natuurlijk een externe harde schijf aanschaffen, maar er zijn volgens mij ook netwerk-backupoplossingen. Wat zou voor deze situatie de beste oplossing zijn? Ik moet er wel bij vermelden dat het om een complete backup gaat, dus van de gehele harde schijf. Het moet een imagefile worden die je gewoon kunt terugzetten en vervolgens werkt alles weer als vanouds.

  Wie kan me (lees: m'n baas) hier mee helpen?

  Alvast bedankt.
 • Netwerkoplossingen zijn vrij prijzig. Ik denk dat ik een externe schijf zou nemen, en daar met bijvoorbeeld ghost of acronis trueimage een backup op maken.

  Ik zou toch ook nadenken over meerdere backups. Eentje voor de windows installatie, die je alleen vernieuwt als er iets aan de software verandert, en eentje van een data schijf, en die dan dagelijks backuppen.

  Je zou ook extra backups op dvd kunnen maken, en die meenemen naar een andere locatie. Zodat je ook ingeval van brand nog iets achter de hand hebt.
 • Bedankt Gerben.[quote:0edcc4b0fc="gerben"]Netwerkoplossingen zijn vrij prijzig. Ik denk dat ik een externe schijf zou nemen, en daar met bijvoorbeeld ghost of acronis trueimage een backup op maken.

  Ik zou toch ook nadenken over meerdere backups. Eentje voor de windows installatie, die je alleen vernieuwt als er iets aan de software verandert, en eentje van een data schijf, en die dan dagelijks backuppen.[/quote:0edcc4b0fc] Die laatste opties met meerdere backups klinkt goed. Ik denk dat we dat gaan doen.

  Alleen is nu de vraag met welke software. Je hebt het ovver Acronis en Ghost. Welke heeft je voorkeur? Of zijn er ook nog andere (betere) opties?
 • Er zijn er diverse. Acronis is redelijk betaalbaar, tenminste de standalone versie. Ik gebruik zelf ghost, maar dan een oudere versie (8). Ghost is overgenomen door symantec, en heeft driveimage als ghost 9 uitgebracht. Aangezien symantec groot talent heeft voor het verknoeien van software, vrees ik het ergste voor de toekomst van het programma.
 • Wederom bedankt.[quote:14d4247b7e="gerben"]Er zijn er diverse. Acronis is redelijk betaalbaar, tenminste de standalone versie. Ik gebruik zelf ghost, maar dan een oudere versie (8). Ghost is overgenomen door symantec, en heeft driveimage als ghost 9 uitgebracht. Aangezien symantec groot talent heeft voor het verknoeien van software, vrees ik het ergste voor de toekomst van het programma.[/quote:14d4247b7e]Dan moet ik dus deze hebben, als ik voor Acronis zou gaan:
  http://www.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/

  Het ziet er wel goed uit, alleen wil ik nog twee dingen weten:
  Is het mogelijk om met één druk op de knop een bakcup te maken. Kun je alles van te voren goed instellen zodat er elke keer bij een backup maar alleen op een batch/snelkoppeling oid geklikt moet worden. Dan maak ik een snelkoppeling voor de systeem backup en één voor de data backup. Op deze manier kan iedereen een backup maken en hoef je geen verstand van het programma te hebben. 9 van de 10 medewerkers hier heeft dat namelijk totaal niet. :)

  Rest mij nog een laatste vraag: is het niet ook zo dat je een 3e partitie moet maken waarop je gewoon alleen Windows zet en dat je dan vanaf die partitie Acronis moet draaien? Als je namelijk opstart vanaf je C: schijf die je wilt backuppen, zijn er vaak bestanden in gebruik die je niet kunt backuppen. Als je vanaf die 3e partitie(bijv. H:) Aronis zou draaien en een backup zou maken van C: dan kun je wel elk bestand backuppen. Of zie ik dit verkeerd en kan Acronis wel elk bestand backuppen van de C: schijf als je Acronis draait vanaf de C: schijf?
 • Acronis draait gewoon vanuit windows. Voorzover ik weet moet schedulen mogelijk zijn.

  Overigens heb je ook nog een andere oplossing. Er zijn externe harddisks zoals de maxtor onetouch. Daar zit backup software bij, die precies doet wat je zou denken. Je drukt die knop in, en er wordt keurig een backup gedraait.
 • Wederom bedankt.[quote:af9a3d163f="gerben"]Acronis draait gewoon vanuit windows. Voorzover ik weet moet schedulen mogelijk zijn.[/quote:af9a3d163f] Dus je kunt een complete image maken van de partitie waarvanaf je op dat moment werkt?

  Dan weet ik genoeg, en ga ik Acronis bestellen!
 • En als je later toch een backup via het netwerk wilt maken: dat ondersteunt dezelfde Acronis True Image ook.
 • [quote:383eef361c="bavel"]En als je later toch een backup via het netwerk wilt maken: dat ondersteunt dezelfde Acronis True Image ook.[/quote:383eef361c]Dat is helemaal mooi.

  Welke beperkingen heeft de trial overigens? Dan probeer ik die eerst even voordat ik hem echt bestel.
 • Dat is allemaal wel leuk maar dan moet je er wel aan denken dat je je backups goed bewaard op twee plaatsen.
  Backups opslaan in hetzelfde gebouw als waar de computers staan is wel leuk maar wat als er brand uitbreekt? Ben je alsnog alles kwijt!
  Zet een goed netwerk op en maak backups via internet, backups altijd buitens huis opgeslagen, automatisch op tijd en dag die je een keer insteld.
  Moos
 • Persoonlijk ben ik voorstander van tenminste de oplsag van vitale informatie. Een image maken is erg tijdrovend en dan ook nog apart op alle computers. Om hoeveel backup data gaat het eigenlijk? Centrale opslag van de data en daarna een goede backup maken klinkt een stuk veiliger. Meestal wordt voor zoiets een client-server oplossing gekozen. Tja, internet kan ook middels een client-server oplossing. Makkelijker is dan misschien 1 vrijstaande computer voor internet als dat toch als onbetrouwbaar wordt gezien. Het maken van een image kan wel veel tijd en ellende besparen, dat wel, desondanks lijkt me dat alleen niet voldoende.
 • Een image maak je van je besturings systeem en al je andere programma's die je op je C schijf hebt staan.
  Ofwel partitioneer je harde schijf, zet besturings systeem en andere programma's op de C schijf en al je data op de D schijf en zorg voor een koppeling tussen deze twee schijven.
  Maak nu een image van C en bewaar die op DVD/CD en op harde schijf op E, bewaar DVD/CD gewoon in dezelfde ruimte als je computer.
  Maak regelmatige een backup van al je data, dus van je D schijf, afhankelijk van hoe vaak je deze wijzigt. Zorg er wel voor dat deze data op een andere plek wordt bewaard, op een plek buiten het gebouw waar je je computer hebt staan.
  De image hoef je niet iedere dag of week te maken, dat doe je alleen als er nieuwe software op de C schijf is geinstalleerd.
  Crashed je harde schijf, andere harde schijf, image terug zetten en data terug zetten, gaat de boel in de fik dan heb je nieuwe hardware nodig en heb je niks meer aan je image dus koop je ook nieuwe software, je data had je buiten de deur opgeslagen dus die kan je daarna weer terugzetten, en draaien maar weer.
  Vertrouw niet op een tape, ik heb het zelf ervaren, kon na een crash wel de bestanden op tape zien maar niks lezen, laat staan terug zetten.
  De mooiste manier tegenwoordig (vind ik) is een bacckup van je data via internet, veilig (data wordt versleuteld), snel (eerste backup van al je data duurt zo lang als je internet verbinding snel is en het aantal MB of GB), daarna worden alleen die bestanden opgeslagen die veranderd zijn en verwijderde data wordt nog eens een aantal dagen bewaard.
  Daarbij wordt er een backup gemaakt van jouw opgeslagen bestanden op een fysiek andere plaats en kan je 24x7 backups maken en terug zetten.
  Mooier, veiliger en beter kan volgens mij niet.
  Moos
 • Nogmaals bedankt voor alle reacties.

  Ik heb het volgende gedaan:
  - 2 partities gemaakt: één met het besturingssysteem, software en één met data opslag van mijn documenten, Outlook bestand etc.
  - Met Acronis 2 backups gemaakt: 1 van de datapartitie en 1 van de systeempartitie.
  - Een bootable Acronis CD gemaakt om de backups terug te kunnen zetten als m'n systeem niet meer toegankelijk is.

  De backup van de systeempartitie wordt pas uitgevoerd wanneer ik er zelf opdracht voor geef. De backup van de datapartitie gebeurt 1x per dag nadat de opdracht voor het afsluiten van het systeem wordt gegeven. Dit werkt perfect!

  Acronis is echt een perfect programma. De bootable CD ondersteunt zelfs USB schijven om de backups van terug te halen! Het maken van de backups werkt ook perfect. Je kunt gewoon doorwerken in WIndows terwijl de backups gemaakt worden. Een echte aanrader en z'n geld zeker waard!
 • Toch heb ik nog een vraag. Zodra ik een ander USB apparaat met massa opslag aansluit, bijvoorbeeld een iPod krijgt deze de eerste vrije schijfletter toegewezen. Als ik daarna vervolgens m'n externe harde schijf aanzet, krijgt deze ook de eerste vrije schijfletter toegewezen.
  Stel, dat op het moment van aansluiten van m'n iPod H: de eerste vrije letter is en ik daarna m'n externe HDD aansluit, dan krijgt deze G: als schijfletter toegewezen.
  In Acronis wordt echter altijd naar H: verwezen en als G: dan m'n externe HDD is, dan wordt de backup niet gemaakt.

  Hoe kan ik een permanente schijfletter toewijzen aan een apparaat? M'n externe HDD staat namelijk niet altijd aangesloten/aan. Zodra deze echter wordt aangezet en/of aangesloten, wil ik dat hij altijd H: krijgt toegewezen.

  Hoe doe ik dit?

  Alvast bedankt voor de suggesties!
 • Niemand een oplossing voor dit probleem? Is het überhaupt wel mogelijk eigenlijk? :)

  Wederom alvast bedankt!
 • Volgens mij kan je een share aan maken. Kan met het tooltje 'net', in de Windows help is daar het een en ander over te vinden. Wel kijken bij 'zoeken in volledige tekst'.
 • Via schijfbeheer een stationsletter toewijzen aan je externe harde schijf en dan natuurlijk niet de eerstvolgende maar bijvoorbeeld X
 • [quote:91ff256587="Moos"]Via schijfbeheer een stationsletter toewijzen aan je externe harde schijf en dan natuurlijk niet de eerstvolgende maar bijvoorbeeld X[/quote:91ff256587]Dit werkt perfect, bedankt! :)

  Hans, ook jij bedankt voor je reactie btw :wink:
 • Hallo Klaasje,

  Hardware matig is er nog een mogelijkheid, er is een raid 1 hot pluggable adapter te koop met 2 hardeschijfen die je kan hot swappen zonder de pc uit te zetten.

  Het werkt als volgende.

  dit apparaat moet 2 schijven van de zelfde grote bevatten (laten we 120gig zeggen)

  2x120gig om te vullen 1x 120gig als backup schijf.

  De 2 schijfen in het apparaat zijn een Mirror van elkaar dat betekend dat ze precies het zelfde zijn alleen met een in te stellen vertraging. dus bijv een uur.

  Nu kan je de 2de schijf waar de Mirror opstaat wisselen (bijv iedere avond) met de andere schijf, zo heb je in iedengeval een backup van maximaal 12 uur oud.

  Dit systeem werkt goed en heb het vaker aanlaten schaffen door kleine bedrijfjes, aangezien het apparaat iets van 120 euro is en 3 hardeschijfen zijn ook niet al te duur.

  Misschine een optie voor jou.
 • Tja en als de boel dan in de fik gaat ben je nog alles kwijt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.