Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

VPN naar ethernet harddisk probleem

Anoniem
None
11 antwoorden
 • kan iemand mij helpen, ik wil namelijk graag de servers op mijn bedrijf backups laten maken naar een ethernet harddisk die bij mij thuis aan het netwerk gekoppeld is. als de computers thuis aanstaan kan ik een vpn verbinding maken en zo kopieren maar ik wil dit graag automatisch laten gaan. en dan het liefst zonder dat er een pc aan hoeft te staan (thuis dan de servers op mijn bedrijf staan altijd aan) is dit mogelijk want ik kan hier niets over vinden. en zo ja hoe?? ik zou er erg door geholpen zijn als iemand hier informatie over heeft.
 • Ik vraag me af waarom je dit zou willen. Afgezien van het feit dat het je internetverbinding behoorlijk zal gaan belasten, denk ik dat het ook niet echt betrouwbaar zal zijn.

  Is er op je werk dan geen betrouwbare backup-hardwaren software aanwezig?
 • technisch gezien zou het wel kunnen. 2 routertjes configureren vpn tunneltje er tussen. Maar zoals de post hiervoor.. zou je dat wel willen. Lijn loopt al snel vol met een aardige transfer. Wat is je back-up methode? full back-ups, je zou nog kunnen kiezen om echte files over te zetten met een incremental back-up (dus alleen de wijzigingen gaan dan over). Maar goed, wil je full dan is het haast ondenkbaar.

  Kan dan beter intern op een IP gebaseerde harddisk backuppen (Bij een van mn klanten gebruik ik een maxtor). Werkt prima, schijf wordt iedere dag gewisseld met een identieke schijf. Zo blijven de back-ups buiten de deur. Simpel maar wel doeltreffend als je snel full-backups wilt maken.
 • ik heb weldeglijk goede backup's op de zaak maar ik wil dit in geval van brand/diefstal. ik maak uiteraard geen full-backups alleen de wijzigingen worden bijgewerkt het gaat dus ook niet over gigabites maar over ongeveer 100 mb per keer dit is met een snelle internet verbinding (24 mbps) geen probleem. ik ben geinterseerd in de oplossing met de routers kan je mij uitleggen hoe dit werkt
 • Heb je aan allebei de kanten een 24 mbps ADSL verbinding? Alleen dan kun je namelijk profiteren van die snelheid. Een VPN verbinding is namelijk net zo snel als de langzaamste internetverbinding.

  Hoe maak je de backups op je werk dan? Als je bang bent voor brand of diefstal, waarom neem je de backupmedia dan niet mee naar huis?
 • ja ik heb aan beide kanten 24 mbps, backups gebeuren op de zaak met livestate van symantec en er draait een geclusterde server die dus identiek is aan het origineel. beide met een tweede harde schijf in mirror. en de externe backups gaan (handmatig) via vpn maar dit wil ik dus automatiseren zonder dat er een computer aan staat weet alleen niet hoe het werkt en met mijn hardware/software leverancier kom ik niet veel verder
 • en nog als aanvulling op bovengenoemde ik woon in Amsterdam en het bedrijf is in Zwolle gevestigd ik ben hier niet elke dag aanwezig omdat een groot aantal klanten in de randstad zit. daarom ben ik niet altijd in staat om ter plekke een backup te maken en deze mee te nemen
 • Wat ik dan weer niet snap is waarom er wel geinvesteerd is in een geclusterde omgeving (twee identieke servers, een enterprise editie van het OS en de applicaties die erop draaien), maar niet in een fatsoenlijke backup-oplossing. Ik zou zeggen: investeer in een goede tapestreamer (HP Ultrium bijvoorbeeld) en goede backup-software (Symantec BackupExec) en laat iemand die iedere dag op kantoor aanwezig is de tapes verwisselen. Je hebt dan een backup die vele malen betrouwbaarder en sneller is dan een kopieeractie over een VPN verbinding.
 • we hebben weldegelijk een tapestreamer, niet van hp maar van iomega. maar daar gaat het niet om. en meenemen door personeel is geen optie want er is bij ons in het bedrijf weinig technische kennis en een tape uit het apparaat halen is al veel gevraagd. dus vandaar. maar ik ben dus vooral geinteresseerd in de optie die hierboven al geopperd werd, die van 2 routers met een vpn tunnel. ik weet niet hoe dit werkt en zou hier dus graag het antwoord op weten. weet uiteraard wel hoe vpn werkt want ik werk thuis met exchange via vpn. maar ik wil dus dat dit ook mogelijk is zonder dat er bij mij thuis een pc aanstaat.
 • [quote:669f372af6="tomdunnink"]we hebben weldegelijk een tapestreamer, niet van hp maar van iomega. maar daar gaat het niet om. en meenemen door personeel is geen optie want er is bij ons in het bedrijf weinig technische kennis en een tape uit het apparaat halen is al veel gevraagd. dus vandaar. maar ik ben dus vooral geinteresseerd in de optie die hierboven al geopperd werd, die van 2 routers met een vpn tunnel. ik weet niet hoe dit werkt en zou hier dus graag het antwoord op weten. weet uiteraard wel hoe vpn werkt want ik werk thuis met exchange via vpn. maar ik wil dus dat dit ook mogelijk is zonder dat er bij mij thuis een pc aanstaat.[/quote:669f372af6]

  Dat zal niet gaan… Voor jouw probleem, het maken van een backup… zal je toch ingelogd moeten zijn op het netwerk. Er zijn op het ogenblik geen externe HDD's die een complete OS aanboord hebben. De backup zal altijd via een computer moeten gaan en deze zal aan moeten staan. en dan is een VPN-tunnel tussen de twee computers opzetten niet zo heel moeilijk. En omdat het voor je bedrijf is: bespreek het eens met je eigen automatiseerder of huur er één in… misschien kunnen zij nog alternatieven bedenken.
 • Er zijn weliswaar geen schijven met een compleet OS aan boord, maar wel schijven die je direct op het netwerk aan kan sluiten. De backup server op de zaak zou deze schijf dan kunnen benaderen om een backup op weg te schrijven.

  Mijn vraag of dit wenselijk is, blijft nog steeds… Ten eerste moet je een VPN tunnel zien te bouwen. Dit kan wel, maar er zijn zo veel verschillende apparaten die dit kunnen, ik weet niet wat je nu hebt staan en ik kan ook niet voor ieder apparaat uitleggen hoe dat moet. Bovendien moet het wel veilig gebeuren, dus praten we al gauw over IPsec met alle encryptie- en authenticatiemethodes die erbij horen. Als je daar geen kaas van hebt gegeten, kan ik het alleen maar afraden. Tevens maak ik me zorgen over de snelheid van je verbindingen. Je schrijft wel dat je 24 Mbps hebt, maar dit zal wel downstream zijn, upstream ligt je snelheid vele malen lager, misschien zelfs wel 1 Mbps. De backup gaat dan met de verbluffende snelheid van 100 kB/s en drukt ook nog eens de verbinding op kantoor dicht…

  Kortom, het aan een collega leren hoe een tape verwisseld moet worden lijkt mij veel makkelijker en nog veiliger ook…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.