Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Aanleg netwerk lukt niet

Anoniem
Hans.Vosman
20 antwoorden
 • Ik ben nogal een "noob" op dit gebied, dus zal het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen:

  Ik wil PC1 en PC2 (uit mijn onderschrift) met elkaar verbinden d.m.v een netwerk. Maar zo gauw ik de uiteinden van de netwerkkabel in beide pc's stop geeft de computer aan dat een van de netwerkkabels niet aangesloten is. (zo'n pictogrammetje van 2 computers met een rood kruisje erin)

  Ik dacht bij mezelf dat dit wel zou komen omdat er nog geen netwerk ingesteld is. Dus heb de "Wizard Thuisnetwerk" die met Windows XP geleverd word maar gestart. Maar als ik Windows naar een netwerk laat zoeken blijft er staan dat er geen verbinding is… :-?

  Ik wil de netwerkverbinding vooral gebruiken voor het spelen van games en bestanden overzetten.

  Beide PC's draaien onder XP Professional SP2.


  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Alvast bedankt :)
 • als je het met een directe kabel doet moet deze een s.g. crosscable zijn

  doe je het via een router dan moet het 2 x straightcable zijn

  bij een directe kabel moet je ook zelf de ip nummers uitdelen
 • Het moet een directe verbinding worden, dus zonder routers etc. ertussen.

  Hoe kan ik zien of het een crosscable of een gewone kabel is? Ik gebruikt dezelfde kabel nu ook om mee te internetten.
  En hoe deel ik die IP-nummers uit? En waar vind ik die?

  Alvast bedankt :)
 • redelijk stukkie

  ga naar start –> configuratiescherm –> netwerkverbindingen

  rechts klik op lanverbindingen

  klik op eigenschappen

  in de dan volgende raam staat
  client voor microsoft netwerken
  bestands en printer deling voor microsoft netwerken
  internet protocol tcp/ip

  de laatste selecterren en dan eigenschap kiezen

  hier kan je alles instellen

  je moet in iedergeval het ip nummer met subnetmasker opgeven
  computer 1 geef je ip nummer 192.168.2.2
  sub net mask is 255.255.255.0
  computer 2 geef je ip nummer 192.168.2.3
  subnetmask dezelfde nummers 255.255.255.0

  bij het draaien van de netwerk wizzard wordt tussen door gevraagd voor computernaam en netwerkgroep

  computernaam moet verschillend wezen, de netwerkgroep moet gelijk zijn

  een crosskabel is voor weinig bij de computerboer te halen (+- 5 euro)
 • Bedankt voor de moeite!
  Ik heb gedaan wat je zei, maar het probleem blijft. Ook kan ik niet meer op internet komen als ik het IP nummer wijzig…
 • niet op internet dat klopt je hebt je netwerkkaarten aan elkaar gekoppelt en dan kan geen extra sluiting aan

  als je ook internet wil zal je toch aan een router moeten

  welke komt tussen je modem en je computers
 • [quote:34c95ffe95="sjouwer"]niet op internet dat klopt je hebt je netwerkkaarten aan elkaar gekoppelt en dan kan geen extra sluiting aan

  als je ook internet wil zal je toch aan een router moeten

  welke komt tussen je modem en je computers[/quote:34c95ffe95]Nee ik heb ze los van elkaar. Normaal gesproken verbindt ik PC1 met het internet met de netwerkkabel, maar als ik dan verbinding met PC2 wil maken dan haal ik de internetkabel eruit en stop ik die in PC2. Het probleem is dan alleen dat als ik de kabel terug doe ik de computer opnieuw moet opstarten voordat ik weer op internet kan. Ook moet ik die IP-nummers weer verwijderen.

  Beneden staat de modem met een kabel naar een router. Van daar uit gaat er één kabel naar de PC van m'n vader en één naar boven, naar mijn computer. De PC van m'n vader en die van mij zitten niet aan een netwerk, maar delen wel een internetverbinding.
 • je wilt dus op de internet aansluitng vanaf de router op jouw 2 computers internet

  is een switch in jouw kamer voldoende

  voor je eigen kan je de 2 computers aan de switch laten en toch zonder al dat voorgaande je mappen delen

  de router geeft je beide computers de ip en gateway en dns aan (en die van je vader)
 • [quote:a418737676="sdh"]Hoe kan ik zien of het een crosscable of een gewone kabel is? Ik gebruikt dezelfde kabel nu ook om mee te internetten.
  [/quote:a418737676]Stekers van de kabel naast elkaar leggen en kijken of de draadjes dezelfde volgorde hebben. Zo ja, dan straight kabel. Bij cross liggen een aantal draadjes anders.
  Wil niet steeds alles goed zetten, dan kan je een beetje steggelen. Zorg dat de PC die je voor het echte internet gebruikt de IP instellingen op automatisch heeft staan. Zorg dat de PC die niet voor internet gebruikt wordt, de internet server wordt. Dan gaat die PC als DHCP server fungeren. Dat er helemaal geen internet verbinding is, dat is geen probleem. Dit alles kan werken mits natuurlijk de instellingen in de netwerkwizard okay zijn. Het kan zijn dat je nog wel een dummy modem/internet verbinding moet definieren op de PC die als dummy internet server gaat fungeren. Afhankelijk van het type internet modem, en soort internet verbinding zijn er eventueel andere oplossingen mogelijk. Er is dan wel extra apparatuur nodig. Oh ja, in ieder geval heb je voor die directe verbinding nog steeds een crosskabel nodig. Heb je die? Dat is mij namelijk niet duidelijk. Anders gaat het niet werken omdat XP zal zeggen dat er geen netwerkverbinding is.
 • Ik denk dat het dan inderdaad geen crosscable is aangezien ik de computers met geen mogelijkheid met elkaar kan verbinden. Zal binnenkort wel even bij de computerboer langsgaan voor een crosscable.

  Beiden bedankt voor de reacties!


  Ik heb nog eén vraagje:
  Mijn situatie op dit moment is als volgt:

  Beneden staat de modem met een kabel naar een router. Van daar uit gaat er één kabel naar de PC van m'n vader en één naar boven, naar mijn computer. De PC van m'n vader en die van mij zijn niet met elkaar verbonden d.m.v een netwerk. De kabel naarboven is uitsluitend bedoeld voor internet op mijn computer.

  Deze kabel komt op mijn kamer dus uit waar deze gelijk verbonden wordt met mijn computer zodat ik ook op internet kan.

  Het liefst zou ik deze internetverbinding altijd willen houden op PC1, maar ik wil ook graag een netwerk maken met PC2. Deze laatste hoeft alleen geen verbinding te hebben met het internet.
  Zou ik dit kunnen oplossen door een extra netwerkkaart in PC1 te stoppen? Of moet hier dan weer een router/switch o.i.d tussen?
 • Je kan (indien je nog een tweede netwerkaansluiting in pc1 hebt) die verbinden met pc2 (met een cross kabel!)
  Indien je wilt kan pc1 dan zelfs nog internet 'doorgeven' aan pc2 :P
 • yip inderdaad maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je wel pc1 hebt aanstaan om met pc2 te gaan internetten :)
 • De bedoeling is juist dat er op PC2 geen internet komt. ;)

  Op PC1 wil ik wel internet houden, maar ik wil ook graag een netwerk van PC1 -> PC2.
 • Wanneer je geen internet wilt, dan is een directe verbinding een redelijke optie. Afhankelijk van wat het soort internet dat je hebt met de bijbehorende hardware en financien, kan het zijn dat een router oplossing of een switch met een (korte?) netwerkkabel net zo betaalbaar is. Je kan ook een koppelstuk kopen in combinatie met een korte crosskabel gebruiken of gewoon alleen de steker veranderen. Alleen als je later alsnog internet wilt. Mocht je al een modem/router oid hebben, geef gewoon merk/type (dan kunnen we echt meedenken). Ik denk namelijk dat je onnodig moeilijk bezig bent. Internet kan je gewoon blokkeren door je DNS adressen (en eventueel de gateway adres) een ongeldige waarde te geven.
 • [quote:ca09938979="Hans.Vosman"]Wanneer je geen internet wilt, dan is een directe verbinding een redelijke optie. Afhankelijk van wat het soort internet dat je hebt met de bijbehorende hardware en financien, kan het zijn dat een router oplossing of een switch met een (korte?) netwerkkabel net zo betaalbaar is. Je kan ook een koppelstuk kopen in combinatie met een korte crosskabel gebruiken of gewoon alleen de steker veranderen. Alleen als je later alsnog internet wilt. Mocht je al een modem/router oid hebben, geef gewoon merk/type (dan kunnen we echt meedenken). Ik denk namelijk dat je onnodig moeilijk bezig bent. Internet kan je gewoon blokkeren door je DNS adressen (en eventueel de gateway adres) een ongeldige waarde te geven.[/quote:ca09938979]Het is een heel goedkoop routertje van Sweex met 5 uitgangen.

  Ik heb alleen het idee dat ik niet helemaal begrepen wordt. Komt waarschijnlijk omdat ik echt een "leek" ben op dit gebied en hier weinig van snap:P
  Zal het nog een keer proberen uit te leggen:

  Ik heb ÉÉN internetaansluiting beschikbaar op mijn kamer. Dit is voor mij genoeg want ik wil alleen PC1 met internet verbinden. De LAN-kabel voor het internet zit nu dus in PC1, daar moet ie ook in blijven.

  Maar wat ik graag zou willen bereiken is dat ik én een verbinding met het internet heb op bovengenoemde manier, én een netwerk tussen PC1 en PC2.

  Die router beneden heeft er verder dus niets mee te maken, omdat het "probleem" zich pas op mijn computer voordoet.

  Heb mijn opzetje even proberen uit te werken in Paint, hoop dat dit het wat duidelijker maakt:

  [img:ca09938979]http://img525.imageshack.us/img525/4297/netwerkhc5.jpg[/img:ca09938979]
  [b:ca09938979]
 • Tja, je kiest niet voor de makkelijkste configuratie. Op zich had ik het dus wel begrepen. Je hebt 2 mogelijkheden.

  1. rode kabel eruit, blauwe kabel erin, alleen moet die blauwe kabel wel een cross kabel zijn. PC1 heeft IP adressen automatisch, ik neem aan dat die dat nu ook al heeft. Op PC2 ga je gewoon een internet deel configuratie opzetten, daarmee gaat Windows zelf de DHCP functie uitvoeren. Op het moment dat je dit gaat doen en PC1 had een internet verbinding, dan moet je na verleggen van de kabel op PC1 nog een ipconfig /release en /renew doen.

  2a. netwerkkaartje in PC1 plaatsen. PC1 instellen met internet deel functie. Dan is rood internet in. PC1 heeft DHCP functie, PC2 kan automatische instellingen behouden, eventueel fake DNS invullen of firewall internet laten blokkeren oid. Blauw moet nog steeds cross zijn.

  2b. netwerkkaartje in PC1 plaatsen. Vaste IP adressen configureren op PC1 en PC2 (kies andere range dan voor de rode kabel). Blauw moet nog steeds cross zijn.

  3. Tja, wil je wat simpeler werken, gewoon een switch of hub plaatsen, alle kabels erin, IP automatische en klaar. Eventueel met firewall internet op PC2 blokkeren.
 • Hans, je hebt gelijk. Ik doe veel te moeilijk.

  Ik zal me dan eens wat meer gaan verdiepen in jouw optie 3.
  Zo'n hub of switch hoeft niet meer te kosten dan een tientje toch?

  Bedankt voor je reacties tot nu toe, je hebt me (samen met sjouwer) een behoorlijk eind op weg geholpen. :D
 • een switch (is beter dan een hub) is echt de makkelijkste weg. ze zijn tussen de 10 en 20 euro

  je kan via een firewall in comp 2 het internet uitzetten en het lokale netwerk open

  alles met een rechte kabel aansluiten
 • [quote:0ad78079a2="sdh"]Ik zal me dan eens wat meer gaan verdiepen in jouw optie 3. Zo'n hub of switch hoeft niet meer te kosten dan een tientje toch?[/quote:0ad78079a2]Vaak wel. Vooral op een computerbeurs of met een beetje mazzel. Soms vind je dit spul ook in een kringloopwinkel. Je woont in Groningen, anders had ik nog wel 100MBit hub voor je. De goedkoopste 5p switch die ik gezien heb is van Sweex, prijzen zo'n beetje 12 tot 15 euro.
 • De allersimpelste oplossing met de door TS behouden wensen -GEEN Inet op pc2 is een gewone crosscable kopen zoals HV al eerder aangaf.
  Kijk op PC 1 wat je IP is en zet op PC2 je Ip 1 punt hoger.
  Als je dan wilt gamen gewoon ff kabel op PC 1 omzetten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.