Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

openbaar draadloos internet...

Anoniem
andre@home
20 antwoorden
 • Hallo. Ik zit ogenschijnlijk opgescheept met een -voor mij althans- welhaast onoverkomelijk probleem. Tot voor kort lifte ik mee met het lokale wifi-netwerk bij mijn familie thuis. Thans woon ik op kamers en hier is geen mogelijkheid om mijn eigen laptop te gebruiken op internet. Ook niet middels een klassieke telefoonmodem. Wat nu? Er zouden weliswaar mogelijkheden bestaan op zgn openbare plaatsen, maar hoe werkt dat en vooral wat zijn de kosten. Mijn budget is zeer beperkt. Middels de gsm-telefoon zou het ook kunnen heb ik begrepen, maar dat schijnt een erg kostbare oplossing te zijn in het gebruik ervan. Weet wie raad?
 • Wat is de reden dat je op je kamer(s) niet aan het internet kunt. Heb je zelf geen telefoon? Is er geen gemeenschappelijke telefoon of gemeenschappelijke mogelijkheid tot internet?

  Vis GSM je laptop het internet opsturen is waanzin. Dan kun je beter, mocht je dat nog niet hebben, een eigen telefoonaansluiting nemen. Op openbare plekken (hotspots) inloggen kost meestal geld, maar is vooral onhandig als je regelmatig internet en je post ophaalt. Je mag dan een laptop hebben, maar steeds de deur uit om je Email op te halen lijkt me ook niet erg handig.
 • Ja, er is weliswaar een internet-pc aanwezig in de gemeenschappelijke ruimte en daar maak ik nu gebruik van. Maar ik wil graag e-mailen met mijn eigen pc en natuurlijk ook software en toegezonden foto's kunnen downloaden naar mijn eigen laptop. Om zo alle mail en downloads op mijn eigen pc te hebben.
 • Wellicht een idee (zoals vaker in studentenhuizen etc. gebeurt) om een gesprek te beginnen over draadloos internet door het huis heen. Op de bestaande (naar ik aanneem vaste) internetaansluiting een draadloze router zetten (6 tientjes), de bestaande gemeenschappelijke internetPC gewoon laten staan, en wie wil kan draadloos op zijn eigen kamer aan de slag.

  Bij de provider een paar extra Emailadressen aanmaken, zodat je mail geheel prive is en niet benaderbaar door huisgenoten, en klaar is Kees. Er kan dan door meerderen tegelijk gesurft worden. Daar neemt de snelheid niet sterk vanaf. Alleen als er iemand zwaar staat te downloaden kan voor andere gebruikers de surfsnelheid fors afnemen. Maar ook daar zijn afspraken over te maken.
 • Inmiddels heb ik daarover vragen gesteld, maar daar willen ze niet aan, een draadloos lan-netwerk. Voor alle duidelijkheid zeg ik er nog bij dat ik in een woonzorginstelling woon. Dus moet ik het op een andere wijze voor elkaar zien te krijgen dat ik met mijn eigen laptop kan e-mailen en internetten.
 • Ach, woonzorginstelling of studentenhuis: het principe blijft gelijk. :wink:

  Als het alleen om Email ging kon je via de gemeenschappelijke PC bij de provider een eigen Emailadres aanmaken met eigen wachtwoord. Maar wil je op je eigen apparaat kunnen internetten en Emailen dan resten je twee mogelijkheden:
  1. een eigen telefoonaansluiting op je eigen kamer. Dat heb je nodig voor een eigen internetabonnement. Op de bestaande gemeenschappelijke telefoon-/internetaansluiting kan geen tweede provider worden aangesloten.
  2. een kabel vanuit jullie huidige, gemeenschappelijke modem naar jouw woonruimte. Die plug je in je eigen apparaat en dan kan er gelijktijdig (jij, maar ook op de gemeenschappelijke PC) geïnternet worden.
  Of het bestaande modem daarvoor geschikt is kun je zien aan de aansluitingen achterop. Als er vierkante stekkertjes inkunnen is het voor uitbreiding geschikt.
  Je kunt ook een kort kabeltje nemen en met je laptop naar de ruimte gaan waar het modem staat en als je het internet opwilt het kabeltje vanuit je laptop even in het modem prikken. Dan hoeven er geen kabels door het huis te worden getrokken.
  Rest je dan toch nog een eigen Emailadres aan te maken bij jullie gemeenschappelijke provider. Of je neemt een webmailadres bij Hotmail of Gmail. Daar kan, behalve jijzelf ook niemand bij. Helemaal privé.
 • Tsja, als het allemaal zoo simpel zou zijn als jij het hier beschrijft, dan was ik niet hier naartoe gegaan met mijn vraag. Nee, hier zijn dat soort zaken errug goed afgeschermd tegen ongewenst gebruik; om het maar 'ns mooi te zeggen. Dat is dus de reden waarom ik mijn oplossing zoek in wifi. Maar niettemin bedankt voor de tip.
 • Als je een eigen telefoonlijn kunt aan laten leggen, en de kosten zijn geen bezwaar, dan zou ik denk ik een eigen abonnement nemen. Ben je van alle gezeik af.
 • Zoals ik al schreef is zo'n oplossing niet aan de orde hier in deze woonzorginstelling, allerlei regeltjes en bepalingen staan dit in de weg. Ik zoek het in de oplossing middels de GSM-toestel als modem en internetverbinding. Of anders middels een umts-datacard, maar beide zijn vrij prijzig dacht ik. Hoe doen binnenvaartschippers het eigenlijk? Dat zou mogelijk ook mijn oplossing kunnen worden.
 • GSM/UMTS is belachelijk duur bij mijn weten. Of het moet de laatste tijd veel goedkoper zijn geworden. Er bestaat ook nog satelliet internet. Niet goedkoop, maar wel een vaste maandprijs.

  Bysky levert satelliet internet. Maandprijs is niet zo raar, maar de eerste investering is wel erg hoog. http://www.bysky.nl/
 • UMTS prijsvoorbeeld hier.

  Hier (onderaan tabel) hoeveel je met een MB kunt doen.

  Dekkingsgebied UMTS.
 • Als je van de gemeenschappelijke pc bij de kabels kan komen. (achterkant computer) Dan kun je simpelweg de netwerk kabel daar even uit halen en in je laptop steken. Als je klaar bent prik je hem weer terug. Of je nou die pc gebruikt of niet er kan toch maar één persoon tegelijk gebruik van maken.
 • De reactie met de links over mobiel internet van kpn vindt ik interessant. Ik ga hier verder naar informeren bij de verkooppunten van kpn.
 • Tja, als ik zo snel even over die UMTS lees zou je voor 4 tientjes per maand een heel eind kunnen komen met Email en surfen.
 • Jep, dat kan bij mijn weten best. Zolang je maar niet uitgebreid gaat downloaden, of uren achterelkaar gaat surfen, is het qua kosten nog wel te doen.
 • Vodafone biest ook mogelijkheden. Heb daar onl;angs naar geinformeerd. Onder de naam Vodafone Mobile Connect bieden zij een prepaid mogelijkheid aan (maar dat wil je niet - 1MB = 2 euri's!!)
  Abonnementen:
  - Data start 9,50 p/m bundel: 0 MB daar buiten 0,50 per MB
  - Data normaal 32,50 p/m bundel: 200 MB daar buiten 0,25 per MB
  - Data intensief 48,50 p/m bundel: 1GB daar buiten 0,25 per MB
  - Data onbeperkt 77,50 p/m bundel: fair usage (= 2,5 GB) p/m

  Overigens heb ik geen commerciele connecties met vodafone oid. :wink:
 • Da's wel heel interessant te noemen, over Vodafone.
  Maar ff iets anders; ik hab inmiddels een zgn. hotspot-kaartje gekocht voor die gelijknamige mogelijkheid van KPN. Echter, de verbinding met zo'n hotspot wil maar niet lukken. De wifi-monitor op mijn laptop ziet 'm wel, maar contact maken mislukt telkens. Ik gebruik WIN98SE op mijn laptop en de wifikaart is Linksys WPC55AG Dual Band Wireless Notebook Adapter. De melding die ik op mijn scherm krijg (dus op het monitorscherm van Linksys-software) is: You are connected to the acces point, but the Internet cannot be found. Wat zou het probleem kunnen zijn? Immers, die hotspots van KPN zullen waarschijnlijk geen beveiliging kennen, anders dan de inlogcode.
 • Nu, bijna 1½ jaar verder, heb ik de knoop doorgehakt. Mede omdat de kosten in de afgelopen periode behoorlijk sterk gedaald zijn waardoor het nu voor mij interessant is geworden.
  Ik heb nu dus "mobiel breedband internet" van KPN en gekozen voor het abo van 35 euro p/m. Voor dit abo geldt nl geen datalimiet.
  Overigens gebruik ik hiervoor niet mijn laptop met W98, maar een desktop-pc waar Win XP op draait.

  Ik ontkom niet aan de indruk dat dit de beste oplossing is voor mijn situatie, en dat voor een betaalbare prijs.
  Het werkt in elk geval goed en met weinig 'vertraging' in snelheid.
 • Mijn zoon zit op kamers en heeft in de buurt toch iemand gevonden waarmee hij tegen een zeer acceptabele betaling van "het draadloos" gebruik mag maken: 7.50 euro p/m. Totaal maken er 3-4 personen gebruik van tegen dit "tarief". Iedereen tevreden….
  Is er in Oss dan geen lokaal wifi netwerken te vinden en met overleg te gebruiken?

  Maar als je tevreden bent….succes verder.
 • Nee, klaarblijkelijk niet. Het is natuurlijk wel zo dat ik geheel onafhankelijk ben van anderen, wat je wèl bent als een wifi-verbinding gedeeld wordt.
  En hoe betrouwbaar is die ander dan van wiens wifi-verbinding gebruik gemaakt wordt? Ook al is het met toestemming e.d.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.