Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Basiskennis netwerken?

Anoniem
drupke
1 antwoord
 • Deze vraag leunt een beetje tegen mijn andere topic aan maar is toch net even iets anders.

  Ik probeer me te verdiepen in het fenomeen netwerken. Met veel tutos etc lukt het me redelijk om eea aan de gang te krijgen maar bijv. bij de tuto's van Falko Timmen staat alleen WAT je moet doen en niet waarom. Vandaar een paar "basis" vragen….

  Tijdens meerdere installs is mij gevraagd om hostnamen in te vullen, servernamen, netbiosnamen etc. Ook de term Wins kom ik dan vaak tegen.

  Ik heb hier thuis een netwerk, lekker simpel MSHOME genoemd. Daarin staan een aantal pc's.

  p4-2400 (xp)
  Butler (linux)
  Media1 (linux)
  Xubu-Test (linux)

  Deze namen hebben ze als pcnaam meegekregen bij de installatie en volgens mij stuurt de XP machine deze naam standaard mee met Netbios als Netbios over TCP/IP staat ingeschakeld.

  Butler en Media1 heb ik ook "verteld" dat ze mee moeten doen in de werkgroep MSHOME en dat werkt geloof ik wel redelijk. Maar ik kan ze niet benaderen door in de browser \\Butler oid te tikken, klopt dat? (ik heb het getest toen er bv apache op stond)

  Xubu-Test is helemaal een apart verhaal. Hierop ben ik aan het spelen met ISPConfig. Tijdens de installatie moet je een domein opgeven en als FOO voorbeeld wordt server.example.com genoemd. Omdat je example.com toch via de dns server binnen houdt mag je die zelf verzinnen. Dus dat heb ik gedaan. Xubu-Test.example.com. Op die pc lokaal kan ik hem ook bereiken met die naam maar niet vanuit anderen uit mijn netwerk. (DNS server klopt).

  Had ik hier Xubu-Test.MSHOME in moeten vullen?

  Later kwam ik achter nog wat maffers, ik heb via DynDNS een domeinnaam geregistreerd en doorgestuurd naar mijn IP. Dit ook binnen ISP config ingesteld en DEZE domeinnaam wordt zo nu en dan als Hostnaam binnen mijn netwerk weergegeven. Wat nou als ik 3 domeinen host? (wat niet moeilijk is met ISPCONFIG)

  Kortom, wie kan mij in redelijke jip en janneke taal uitleggen:

  Wat Netbios doet in linux en windows
  Hoe ISP config hier mee om gaat
  Hoe om te gaan met servernamen, hostnamen, Netbios

  Wellicht dat dit toch wel wat geavanceerde info is maar ik wil er graag meer over weten.

  Wie kan me helpen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.