Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Advies gevraagd: 2 comp, laptop, printer en filesharing

Anoniem
muppet_247
4 antwoorden
 • Geachte kenners,

  Het zal vast wel ergens op dit forum zweven, maar kan niet precies vinden wat ik zoek. Ik hoop dat jullie deze newbie kunnen helpen.
  Ik wil graag het volgende:
  - internet op beide computers (bekabeld) en op de laptop (draadloos)
  - opzetten van een netwerkprinter (usb) zodat ik vanaf alle computers kan printen
  - uitwisselen van bestanden op alle computers. Ik heb nogal wat films en muziek op een computer staan, maar die wil ik ook graag op de andere computers (snel) benaderen.
  - backuppen via het netwerk op een (externe) harde schijf.

  Ik heb mij suf gelezen over routers, nat-servers en servers. Elk met zijn voor- en nadelen. Hierdoor is het voor mij onmogelijk een (goede) keuze te maken.

  Graag uw hulp.

  Bvd,
  Muppet_247
 • Er zijn legio oplossingen, maar ik heb thuis de volgende oplossing gekozen :

  1 draadloze router die je aansluit op je modem, waar je de computers op aansluit en je draadloos verbinding kan maken met je laptop. Je hebt nu een netwerk en kan interneten via het netwerk, etc.

  2. Plaats alle computers in de zelfde werkgroep, ze kunnen de computers elkaar makkelijk vinden.

  3. Voor het delen van de printer, bestanden en backuppen dien je 1 computer te promoten tot "server". dit kan een van de bestaande pc's zijn of eventueel een andere "oude" computer. Heb zelf een pentium II met windows 2003 erop, werkt uitstekend. Daarop sluit je dan je externe HD, de printer, etc aan. De harddisk op deze centrale computer deel je, zodat iedereen erbij kan. Deze computer laat je altijd aan staan, zodat iedereen er altijd bij kan. Je kan deze computer dan ook nog gebruiken als FTP of Webserver, etc.
 • Bedankt voor je antwoord Phaldmmor. Ik heb een soortgelijke oplossing zelf ook geprobeerd (computers in dezelfde werkgroep). De snelheid bleef echter ver achter wanneer ik dvd's van de ene op de andere wilde bekijken (lag misschien aan de router of de instellingen daarvan). Nadeel was ook dat juist op het moment dat je een file nodig had, de "hoofdcomputer" op dat moment uit stond.

  Een server zal ook "onderhouden" moeten worden, toch?

  Alvast bedankt voor jullie moeite.
  :)
 • Alles heeft idd onderhoud nodig, dus ook je "server". Windows XP kan overigens ook prima als server worden gebruikt hoor in een klein netwerkje. Doet dan niet echt onder voor Windows Server 2003.

  Weet niet wat voor router je had, tegenwoordig kunnen de meeste wel 100Mbps of zelfs een 1GB aan. Draadloos is helaas meestal nog niet zo snel, al halen de nieuwste routers en kaarten volgens mij ook al ruimt 100Mbps.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.