Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

[VPN] Linksys NAS

Anoniem
Klaasje
6 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Op dit moment heb ik een thuisnetwerk met een Linksy WRT54GL router. Hierop zijn een aantal computers en een laptop aangesloten. Dit werkt perfect, maar ik wil een verandering gaan aanbrengen in het netwerk.

  Ik ben namelijk van plan de WRT54GL te vervangen voor één van de volgende twee routers:

  Linksys WRV 2000
  Linksys WRVS4400N

  Verder wil ik ook een Linksys NAS 2000 aanschaffen. Hierin wil ik twee schijven plaatsen en deze dan d.m.v. RAID laten 'spiegelen'. Op deze manier heb ik altijd een back-up van mijn gegevens bij het crashen van één van de twee schijven, of zit ik hiernaast? En is dit mogelijk met dit apparaat? Ik heb namelijk geen ervaring met RAID, maar ik weet dat het mogelijk moet zijn om altijd een exacte kopie van de ene schijf op de andere te hebben? Is dit zo en is dit mogelijk met de NAS 2000?

  Maargoed, waarom wil ik mijn huidige router vervangen door één van bovengenoemde twee routers? Ik wil namelijk een VPN server opzetten waarmee ik kan inloggen op de router overal ter wereld en zo bij de gegevens op de schijven van de NAS 2000 kan. Op die manier hoef ik op mijn laptop en mijn computer helemaal geen gegevens meer op te slaan, alleen nog de software. Als ik thuis ben, maak ik gewoon een interne VPN verbinding en als ik buitenshuis aan het werk ben, dan kan ik via het internet een VPN verbinding opzetten. Tenminste, dit is wat ik denk dat mogelijk is met de Linksys routers en de NAS die ik in gedachten heb.

  Klopt mijn idee? En welke router zouden jullie adviseren?

  Er zit € 100 verschil tussen beide routers bij de pricewatch, maar ik heb ook geen zin om over één jaar weer een nieuwe te moeten kopen, omdat Wireless-N de standaard wordt. Verder vind ik het bereik van de draadloze verbinding van de router ook erg belangrijk. Nu heb ik op dit moment nog geen netwerkkaarten die de Wireless-N ondersteunen, maar ik kan me voorstellen dat mijn volgende laptop dit wel gaat ondersteunen…

  Ik hoop dat alles duidelijk is en alvast bedankt voor de reacties en adviezen.
 • Je idee over RAID klopt, je kan een fouttolerante schijfconfiguratie bouwen. Ik lees in de specificaties echter niets over RAID. Ik denk dan ook dat de NAS 2000 geen RAID ondersteunt en je de schijven dan ook niet kan mirrorren…

  Verder is het als je thuis zit natuurlijk niet nodig om een VPN verbinding te maken. Een VPN heb je nodig om als je ergens anders bent een verbinding met je thuisnetwerk te maken. Als je thuis bent, heb je natuurlijk al gewoon contact met je netwerk.
 • Bedankt voor je reactie Leo.[quote:8250d3372b="Leo S"]Je idee over RAID klopt, je kan een fouttolerante schijfconfiguratie bouwen. Ik lees in de specificaties echter niets over RAID. Ik denk dan ook dat de NAS 2000 geen RAID ondersteunt en je de schijven dan ook niet kan mirrorren… [/quote:8250d3372b]
  Ik heb even de handleiding bekeken en daar staat zelf in hoe je een RAID Mirror op moet zetten. Dat blijkt dus toch mogelijk!
  [quote:8250d3372b="Leo S"]
  Verder is het als je thuis zit natuurlijk niet nodig om een VPN verbinding te maken. Een VPN heb je nodig om als je ergens anders bent een verbinding met je thuisnetwerk te maken. Als je thuis bent, heb je natuurlijk al gewoon contact met je netwerk.[/quote:8250d3372b] Daar heb je inderdaad gelijk in! Ik dacht weer veel te moeilijk.

  Maargoed, wat ik me nog afvraag:
  - Welke van de twee routers zouden jullie me adviseren?
  - Hoe werkt het precies met VPN? Als ik een VPN verbinding opzet met de nieuwe router terwijl ik het net werk van iemand anders zit. Kan ik dan bij mijn bestanden op de NAS 2000? Zoja, hoe dan? Alsof ik thuis in mijn netwerk zit met een Windows share? Of werkt dit anders?
  - Als ik aan het internetten ben bij iemand anders en ik zet mijn VPN verbinding op, kan ik dan ook nog wel gewoon door blijven internetten?
  - Is VPN wel veilig?

  Alvast bedankt.
 • Over de routers kan ik je niet adviseren, ik ken ze niet, dus heb geen ervaring met deze routers.

  Als je een VPN maakt, kun je in principe alles benaderen wat je thuis ook kan. Het kan alleen zo zijn dat je over een VPN geen hostnamen kan herleiden naar een IP-adres. Als dit het geval is, kun je je NAS gewoon benaderen op zijn IP-adres, dus \\x.x.x.x\share. Dat moet ook werken.

  Om ervoor te zorgen dat je kan blijven internetten op het moment dat je een VPN hebt, moet je een vinkje uitzetten in de eigenschappen van de VPN verbinding: tabblad netwerk, eigenschappen van TCP/IP, knopje geavanceerd, vinkje uit bij default gateway op het externe netwer gebruiken…

  Een VPN is veilig. Verkeer over een VPN wordt getunneld, dat wil zeggen dat dit alleen toegankelijk is voor de twee endpoints. Gebruikersnaam en wachtwoord wordt in de meeste gevallen versleuteld (bij gebruiken van de juiste authenticatie methodes) en er kan ook voor gekozen worden om de hele tunnel te versleutelen (door middel van IPsec).
 • [quote:fd06a2c2e9="Leo S"]Over de routers kan ik je niet adviseren, ik ken ze niet, dus heb geen ervaring met deze routers.

  Als je een VPN maakt, kun je in principe alles benaderen wat je thuis ook kan. Het kan alleen zo zijn dat je over een VPN geen hostnamen kan herleiden naar een IP-adres. Als dit het geval is, kun je je NAS gewoon benaderen op zijn IP-adres, dus \\x.x.x.x\share. Dat moet ook werken.

  Om ervoor te zorgen dat je kan blijven internetten op het moment dat je een VPN hebt, moet je een vinkje uitzetten in de eigenschappen van de VPN verbinding: tabblad netwerk, eigenschappen van TCP/IP, knopje geavanceerd, vinkje uit bij default gateway op het externe netwer gebruiken…

  Een VPN is veilig. Verkeer over een VPN wordt getunneld, dat wil zeggen dat dit alleen toegankelijk is voor de twee endpoints. Gebruikersnaam en wachtwoord wordt in de meeste gevallen versleuteld (bij gebruiken van de juiste authenticatie methodes) en er kan ook voor gekozen worden om de hele tunnel te versleutelen (door middel van IPsec).[/quote:fd06a2c2e9]

  PS je kan wel de hostname resolven over het VPN verkeer.
  dan moet je in je TCP/IP v4 eigenschappen de dns server van je router thuis pakken voor die verbinding. dan resolved die keuris de dns namen van je thuis netwerk! geen enkel probleem. je kan inderdaad een RAID systeem doen met die NAS (Network Attached Storage) overigens met 2 Disken kan je allen raid 1+0 / raid 10 gebruiken.
  dat wilt zeggen Mirror Schrijven en Gestriped lezen. hierbij mag 1 disk in de array kapot gaan / uit vallen.
 • Wederom bedankt voor de reacties.

  Ik heb de NAS 200 gekocht en het mirroren werkt perfect!

  Ik heb al m'n bestanden overgezet op de schijven in de NAS 200.

  Ik ben me nu nog aan het oriënteren welke VPN router het wordt…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.