Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Kan Synology DS209 niet goed meeer bereiken

Anoniem
blackhawkdesign
9 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb vorig jaar na alle hosanna verhalen over een NAS een DS209 met twee WD Caviar Green 2T gekocht. De schijven staan gewoon in basis naast elkaar (geen RAID). Ik ben van mening dat het slimmer is een copy buitens huis te bewaren en dat data die ik verlies door mij zelf is verwijdert. Daar helpt geen RAID aan.

  Het systeem is teleurstellend langzaam. Te langzaam om films of foto's comfortabel te streamen. Voor MP3 voldoet het.
  Wellicht heb ik fouten bij de installatie gemaakt.
  Het kan ook komen door mijn wat oude router, een Speedtouch 716 met software 5.3.2.6.0. Deze router is nog 100Mbit in plaats van 1Gbit.

  Sinds een week heb ik de firmware van DSM 2.2 naar DSM 3.1 opgewaardeerd om met name muziek en foto's naar de iPad te streamen.
  Aanvankelijk werkte dit maar na een dag kan ik nergens meer bij.

  Via de Synology assistant kan ik nog wel bij het beheer en alle settings maar driveletters mappen enzovoort is er niet meer bij.
  Het maakt niet uit welk platform ik gebruik Win7, XP, Ubuntu of de Ipad, ik krijg geen verbinding meer met de DS209

  Wat gaat er nu mis en wie kan mij helpen. Ik ben echt een geïnteresseerde leek op dit gebied. Veel van de settings en termen begrijp ik niet helemaal.

  MGroen
 • Eerst even over de snelheid, zelfs 100 mbit is genoeg om een blueray over te streamen: Ik heb zelf een servertje met een 100 mbit verbinding maar deze streamt zonder moeite HD films naar mijn media player. Dat je apparaat zo traag is kan inderdaad door je router komen, of doordat het ding zelf gewoon traag is.

  Hoe heb je die firmware geupgrade, door een usb kabel of ook via het netwerk? Heb je het apparaat al een tijdje uit gehad?
 • Ik heb de NAS ge-upgrade via het netwerk dus gewoon via mijn comptuter ingelogd als admin op de NAS.
  De upgrade is op zich goed verlopen. Ik kan op de NAS inloggen als beheerder en via het beheerprogramma bij de data.
  Ik kan alleen niet meer als gebruiker inloggen of drives mappen.

  De NAS is trouwens een dagje uit geweest.

  De NAS is op alle manieren langzaam er naar toe schrijven als lezen gaat super langzaam. Kan dat aan de drives liggen? of aan de router? of aan de configuratie (Geen RAID)?
 • Krijg je na 30 seconden een foutmelding dat het apparaat niet te bereiken is? Het lijkt er dan op dat samba er uit ligt, kan je zien welke services er draaien?
  Als je hier niet echt mee kan spelen, ben ik bang dat je terug moet naar de winkel of een volledige fabrieksreset moet uitvoeren.

  Een schijf van 7200 rpm moet meer dan 10 mb per seconde halen, dus daar ligt het niet aan. Of je hebt er schijven van 5400 rpm in zitten? Anders is dat het niet.

  Raid maakt het sneller inderdaad, maar zonder raid zou het al snel genoeg moeten zijn om een film af te spelen: Dus dat is het niet.

  Router: Zou kunnen, kan je testen door een bestand te kopieren van de ene pc naar de andere pc via draad. Je moet met 100 mbit een snelheid van 10 a 11 MB per seconden kunnen halen. Wat haal je? En wat voor een snelheid haal je met het kopieren naar die NAS (als hij het weer doet)

  Als het de router niet is: Dan is dat ding zelf gewoon traag, ik zou eens googelen hier op, misschien is dat ding echt traag of heeft alleen die van jou er last van –> terug naar de winkel.
 • Even over de snelheid - er zitten twee 5400 rpm drives in. Deze werden destijds aanbevolen bij de NAS vanwege het energiegebruik.

  Inderdaad krijg ik na een time-out van 30 seconden een melding dat er geen verbinding met de NAS te maken is.
  In de services lijst van Windows komt bij mij geen Samba voor. Het zou ook vreemd zijn dat op alle platformen (win7, XP, Linux) dezeflde service is uitgevallen.

  Als het een service op de NAS is weet ik niet hoe ik daar bij moet komen.

  De snelheidstest van de router probeer ik morgen uit te voeren. Het lukt me via een het FTP contact te krijgen met de NAS
 • Het gaat om een service op de nas zelf. Ik ken dat ding ook niet, dus of je het kan checken in de interface weet ik niet.

  Volgens deze link (http://forum.synology.com/wiki/index.php/Enabling_the_Command_Line_Interface) kan je ook via ssh inloggen op die nas. Volg de stappen om het aan te zetten en gebruik vervolgens putty om in te loggen op je nas. Pas wel op, je kan hiermee ook dingen echt goed slopen, maar zolang je niks verwijdert of config's aanpast kan er weinig fout gaan.

  Gebruik je zelf ook linux, ben je bekend met de terminal? Zo'n nas draait vaak op unix of zelfs op linux, dus je kan dezelfde commando's uitvoeren. Na het inloggen tik je de volgende commando's in:

  - nmbd
  - smbd
  - winbindd

  Lukt dat, wat gaat er fout?

  Dit is alles is meer een gok, en ik weet niet zeker of het gaat lukken, maar wel het proberen waard lijkt me. Anders ben ik bang dat je toch terug naar de winkel moet, of heb je hem al meer dan een jaar?

  Wat betreft de 5400 rpm schijven, dat is niet ideaal, maar die zouden evengoed toch zo'n 6 a 7 kopieersnelheid moet kunnen halen.
 • Bedankt voor de input.
  Aanvankelijk kreeg ik met Putty ook geen toegang. Ook hier na een time-out een foutmelding
  Toen ben ik alle settings één voor één gaan veranderen en telkens weer proberen toegang te krijgen.
  Nu blijkt dat als ik bij de Firewall setting de optie 'bij een fout toch toegang verlenen' aanzet, ik inderdaad weer gewoon toegang heb.
  Bij alle platforms werkt de mapping weer.
  Het enige wat niet lukt is de NAS van buiten mijn eigen netwerkt te benaderen. Dus poort 80 in de Router open zetten enzo.
  Of het zo allemaal veilig is zonder firewall weet ik niet maar voorlopig heb ik toegang.

  Ik heb de commando's:
  - nmbd
  - smbd
  - winbindd
  uitgevoerd maar er gebeurde niet iets zichtbaars.
  Ook in de terminalbox kwamen geen meldingen (ook geen foutmeldingen).
  Wat is het effect van de commando's? Ik ben wat dat betreft onvoldoende thuis in Unix.

  De snelheid van de NAS heb ik na de firmware upgrade nog niet getest. Ga ik binnenkort doen.

  Ik weet niet of terug naar de winkel zal helpen. De NAS is van mei 2010.
 • Je kan het altijd later weer dichtzetten, sowieso schermt je router de toegang van ssh voor alles buiten je netwerk af, dus je loopt weinig risico.

  Dat van dat forwarden komt hierna wel, ik zou eerst even concenteren op het aan de praat krijgen van samba.

  Het delen van mappen via het netwerk heet in Unix samba. Die commando's waren bedoelt om samba weer op te starten. Kreeg je nog een melding? Krijg je een melding als je het 2x uitvoert?

  Ik ben zelf niet bekend met dat ding, dus het was ook meer een gok. Ik kan ook een keer met je meekijken via teamviewer, dan moet we een keer afspreken op msn, ik weet namelijk ook niet zo uit me hoofd hoe en wat, het wordt voor mij ook klooien.

  Je kan ook hier even kijken: Niet precies hetzelfde apparaat maar het zal in de buurt komen: http://forums.boxee.tv/archive/index.php/t-22127.html
  of hiernaar: http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=41709
 • Ik heb opnieuw de commando's:
  - nmbd
  - smbd
  - winbindd
  uitgevoerd maar er gebeurde niet iets zichtbaars.
  Ik heb ze herhaald en in willekeurige volgorde uitgevoerd maar er kwamen geen (fout) meldingen.

  Van uit de iPad kan ik nu ook de NAS bereiken met Samba zoals de iPad dat zelf noemt.
  Voorheen lukte dat alleen via ftp.
  Het lijkt er dus op dat Samba draait.

  De snelheid van de NAS is nog steeds bedroevend laag.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.