Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

DNS verwijzing, hoe werkt dat?

Anoniem
Jeffrey_Hegelsom
9 antwoorden
 • Hallo,

  Mijn eerste vraag hier op het forum, en speciaal aangemeld omdat ik dacht dat hier iemand mij het antwoord moet kunnen geven.

  Ik vroeg mij af, hoe weet een "aanvraag" waar hij naar toe moet verwijzen als er meerdere "locaties" op die server aanwezig. Stel je host meerdere sites op 1 server. www.mijndomein1.nl en www.mijndomein2.nl.

  Ik weet hoe een "aanvraag" globaal werkt,
  Er komt een aanvraag voor een domeinnaam op de DNS, deze word via de DNS omgezet naar het IP adres van de router, jouw pc maakt verbinding met de router, de router ziet via NAT het poortnummer en verwijst de aanvraag naar het juiste interne IP adres van de (web)server. Maar dan…

  De aanvraag voor www.mijndomein1.nl komt aan op de server.
  Hoe "weet" die aanvraag dan dat ie op die server naar de locatie mijndomein1.nl/index (bijvoorbeeld /index) moet gaan…
  En waarom gaat ie niet naar mijndomein2.nl/index. Want beide domeinen zijn toch gehost met hetzelfde externe IP nummer. Op die server.
  Of word er bij de aanvraag nog iets anders meegestuurd dan alleen het IP waar hij heen moet.
  (ja de header zit vol informatie, maar, ook iets over de route die de aanvraag op de server af moet leggen om bij de juiste file uit te komen)?

  Dat vroeg ik mij af, dus in het kort: hoe weet een aanvraag naar welke locatie hij op de server moet gaan.
 • Als server zijnde maak je gebruik van zogenoemde "aliases" stel je voor jij heb dus een directory op je server mijndomein.nl en mijndomein2.nl in je (even als voorbeeld) apache config file bijvoorbeeld(linux) kan je aangeven als ik naar dit adres ga: www.mijndomein2.nl/index. dat hij hem doorverwijst naar de directory waar op de server jou website op draait.

  verder heb je nog zoiets als een virtualhost. dit wil zeggen een host in een host nou je voelt hem al aankomen dit is gwn een kwestie van door routering ook doormiddel van aliases. dat is een beetje globaal en simpel uitgelegd wat er binnen jou server gebeurt.

  grote hosting bedrijven maken gebruik van zo genaamde nameservers. deze regelen de aanvragen die van jou router vandaan komen en is eigenlijk een soort van "switch"(doorverwijzing) voor al jou domein namen die onder 1 server draaien. hoe meer websites hoe verstandigere het is om meerdere nameservers te hebben zodat je niet een half uur naar het laden van een pagina hoef te kijken.

  dit is wat ik er vanaf weet als ik het fout heb of iets verkeerd heb uitgelegd hoor ik het graag want is altijd een interressant onderwerp. ik heb ook nog wat linkjes voor je die misschien usefull kunne zijn

  http://en.wikipedia.org/wiki/Name_server
  http://wiki.apache.org/httpd/VirtualHostAlias
  https://www.sidn.nl/(geef een .nl site op en je zal de nameservers erbij zien)

  hoop je een wat beter beeld te hebben gegeven en de informatie die je nodig heb
 • [quote:105a581a66="Goovscoov"]Als server zijnde maak je gebruik van zogenoemde "aliases" stel je voor jij heb dus een directory op je server mijndomein.nl en mijndomein2.nl in je (even als voorbeeld) apache config file bijvoorbeeld(linux) kan je aangeven als ik naar dit adres ga: www.mijndomein2.nl/index. dat hij hem doorverwijst naar de directory waar op de server jou website op draait.
  ……
  [/quote:105a581a66]

  Dit maakt het iets duidelijker, maar dan vraag ik me nog af, hoe weet de server (die apache config file om precies te zijn), dat jij naar domein2 wil gaan.

  Word dat ook meegestuurd?, ik neem aan van wel, maar WIE stuurt dat mee.
  De dns? (denk het niet he)
  Jij als aanvrager?
 • ahaa ik snap nu wat je doel is van de vraag haha wat er dus gwn gebeurt is:

  jij vraagt op je pc aan: www.mijndomein2.nl vervolgens zet jou DNS van je router dit om in een ip adres mocht deze nog niet in zijn cashe zittenj gaat jou router de gegevens opvragen aan domein regestratie nederland.

  op welke server bevindt zicht mijndomein2.nl? jou router krijgt dan een ip adres en dns terug.

  omdat jou router nu weet welk ip adres hij heeft gaat hij een aanvraag doen bij de webserver waar mijndomein2.nl op draait. Op deze server draait Apache(linux) of IIS(windows) die jou aanvraag verwerken. dit gaat over poort 80(standaard poort).

  wat zon apache of ISS dus doet is jou aanvraag gaan hun zoeken in hun virtualhost lijst todat ze www.mijndomein2.nl tegenkomen zien in welke directory hij staat op de server en sturen de index pagina(of hoofdpagina) naar jou pc toe.

  als het nog onduidelijk is hoor ik het graag
 • Ok, maar hoe weet die IIS (ik ga even van Windows uit), dat ik mijndomein2 moet hebben.

  Word dat ook meegestuurd, want het enige wat de aanvraag weet is het ip-adres van de server waar hij heen moet.

  Dus hoe weet IIS dat hij de index van mijndomein2 moet sturen.
 • Dit is een tcp/ip pakketje wat word meegestuurd en in dat pakketje zit jou aanvraag
 • [quote:beb5bc2588="Goovscoov"]Dit is een tcp/ip pakketje wat word meegestuurd en in dat pakketje zit jou aanvraag[/quote:beb5bc2588]
  Is dat de header, of is dit toch weer iets anders?

  Ik weet dat ik door blijf zeuren, maar ik vind het best interessant .
  En ik loop stage bij een netwerkbedrijf, en daar zitten dus echt mensen met kennis, die weten hoe het werkt.

  Maar de baas van dat bedrijf (tevens mijn stagebegeleider) vroeg dit zo aan mij. En ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Daarom deze vragen allemaal. En stiekem vind ik het zelf ook kei leuk om het te weten.
 • Aha, dus eigenlijk zitten wij hier jouw stage-opdracht te maken… Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik stel voor dat je dit toch echt zelf even gaat uitzoeken… Ik geef je nog wel even een tip: "host header". Ga daar maar eens op googlen.
 • Ik sluit me bij leo s aan ik heb het ooit ook zelf moeten uitzoeken en als je er niet aan uitkom zeg je dat gwn eerlijk tegen je stagebegeleider je bent daar om te leren? Dus je hoeft je nergens voor te schamen als je het zo vraagt als op het forum ziet hij dat je intresse toont en gemotiveerd ben scoort pluspunten;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.