Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Van RS485 naar RS 232

Anoniem
None
15 antwoorden
 • De RJ12 connectoren zijn bestemd voor communicatie, echter niet rechtstreeks naar een RS232 aansluiting zoals die op een PC of laptop te vinden is. Daarvoor zijn protocol, signaalniveaus en aansluitingen te verschillend. Er moet dus een RS485 naar RS232 converter tussen, of een RS485 naar USB converter als je die verbinding wilt gebruiken. Dit moet dan wel door de programmatuur op de PC ondersteund worden.
 • Dat houdt dus in, Hans, dat je ook vindt dat die switches voor communicatie kunnen worden benut. Daar ben ik blij om en ik denk dat ik een kabeltje (met een hoeveelheid aders erin :D) voor zowel RS485 naar USB als RS485 naar RS232 zal aanschaffen.
 • De gegevens die de omvormer van mijn zonnepanelen verzamelt van de productie van die panelen wil ik op de pc inlezen. Daarvoor moet ik uit het RS485-blokje van de omvormer met twee draadjes naar een RS232. Die heeft nogal wat aansluitpunten, maar kan iemand mij zeggen welke twee ik zou moeten hebben. Of werkt het allemaal heel anders…?

  Ik heb nu gevonden dat er seriële open-end kabels zijn, ook voor een RS-232, maar daar steken nogal wat kabeltjes uit; de vraag zou dus ook kunnen luiden: om welke twee kabeltjes gaat het in dit geval, of moeten meerdere kabeltjes samengevoegd worden tot twee die ieder een aansluiting in het RS-485-blok benutten…?
 • De twee adertjes (zo ze heten en niet kabeltjes) waar het in hoofdzaak om gaat zijn TD (Transmit Data) en RD (Read Data). In het Nederlands dus zenden en ontvangen.
  Of wel of niet ook andere aders worden gebruikt hangt af van het gebruikte protocol. Het zijn dialooglijnen, officieel handshake-lijnen genoemd, waaronder b.v. RTS (ready to send) etc.
  Het is nogal verouderd en daardoor heb ik alles niet meer voor handen, maar op Wikipedia staat een vrij uitgebreide uitleg.
 • Dank, dank…
  Ik ben wel een ouwe, maar geen rot, tenminste niet in dit metier.
  Ik was al in Wikipedia, maar vond het te lastig om te snappen, maar ga het toch proberen.
  Groet,
  Dick
 • Wat hier essentieel is, dat zijn natuurlijk de kruisingen, d.w.z. wat aan de ene kant zenden is, is aan de andere kant ontvangen. Dat geldt voor de "hoofdlijnen" RD en TD, maar net zo goed voor de handshakelijnen. Die handshake moet je ongeveer voorstellen als een signaaltje (1 bit) met de betekenis "Er komt een pakketje data voor je aan", doorgaans 1 byte. De andere kant ontvangt dit pakketje, verwerkt dit en stuurt dan pas een signaaltje terug met de betekenis "Oké, ik ben klaar, stuur het volgende pakketje maar".

  Dat hele "gedoe" met handshake-signalen kan bij een ander protocol ook enkel via de hoofdlijnen RD en TD plaats vinden, een byte wordt dan b.v. geflankeerd door een start- en een stopbit en vaak is er voor een permanente controle per pakketje ook nog een extra bit toegevoegd, nl. een pariteitsbit, overeenkomstig de afspraak dat b.v. het aantal enen altijd een even getal is.


  En tenslotte is er nog de instelling van de transmissiesnelheid, die was als ik me goed herinner maximaal 19200 bits/s.
  Dit is eigenlijk ongeveer alles wat ik me er van lang geleden nog van mijn werk herinner, sindsdien is het bijna alles USB wat de klok slaat.
 • Om welke omvormer gaat het? Staat er in de handleiding niet welke signalen er doorgestuurd moeten worden voor datacommunicatie? Hier zijn de pinbezettingen in de meestgebruikte RS232 connectoren. DB-9 (de 'smalle') en DB-25 (de 'brede') aansluitingen kom/kwam je het meest tegen op PC's.

  EDIT: Ik zie net dat RS485 een ander type aansluiting is: het is een balanced line. Ik vrees dat je hiervoor een RS-485 naar RS232 converter nodig hebt.
 • ..Op www.conrad.nl staan wel een aantal mogelijkheden om van de RS485 naar USB te gaan… niet al te duur….
  even zoeken op RS485 met de zoekfunctie van conrad…
 • Ik ben nog weer teruggegaan naar de handleiding van de omvormer; ik denk dat info die ik bij zonstraal.be vond toch niet helemaal klopt, altans niet voor mijn installatie: PVI-4.2-TL-OUTD. Uit die info begreep ik dat de RJ 12 connectoren niet bestemd zijn voor communicatie, maar dat zijn ze m.i. wel. Het zou kunnen zijn dat dan de verbinding wel lukt. Ik wilde een kopie van de bijbehorende passage uit de handleiding hieronder weergeven, maar dat wordt onoverzichtelijk en verwarrend zonder plaatjes. De betreffende passage is hier te vinden (7. Aansluiting van de communicatielijn RS485 op blz. 14):
  http://www.power-one.com/sites/power-one.com/files/documents/renewable-energy/tech-manual/nl_-_installation_and_configuration_manual_for_aurora_string_pv_inverters.pdf
  In de bijlage A. van die handleiding staat nog een uitleg over de connectoren.
  Ik ben benieuwd wat u naar aanleiding van het bovenstaande vindt.
  Groet,
  Dick
 • Er kan communicatie plaatsvinden via de RS485 poort, ik weet echter niet of er programmatuur verkrijgbaar is die iets met die communicatie kan. En er komt meer bij kijken dan 'een kabeltje met een hoeveelheid aders' om een werkende verbinding te maken tussen een RS485 poort en een RS232 poort op een PC. Er zal ook een stuk (electronische) techniek aan te pas komen om de RS485 signalen bruikbaar te maken voor een RS232- of USB poort.
 • Voor die communicatie heeft Power One de Aurora Communicator; dat moet dus lukken. Ik schrijf het misschien wel wat simpel, maar ik begrijp wel dat die kabel aan eisen moet voldoen. Power One heeft daarvoor ook een eigen oplossing die het aanbeveelt. Ik ga dat nu verder onderzoeken, maar ik ben heel blij dat er via de RJ12 switches communicatie mogelijk is.
  Dank voor reactie!
  Groet,
  Dick
 • Voor die communicatie heeft Power One de Aurora Communicator; dat moet dus lukken. Ik schrijf het misschien wel wat simpel, maar ik begrijp wel dat die kabel aan eisen moet voldoen. Power One heeft daarvoor ook een eigen oplossing die het aanbeveelt. Ik ga dat nu verder onderzoeken, maar ik ben heel blij dat er via de RJ12 switches communicatie mogelijk is.
  Dank voor reactie!
  Groet,
  Dick
 • Het is intussen gelukt met een USBkabel vanuit de omvormer op zolder naar een USB-poort in een tijdelijk naast de omvormer opgestelde laptop een verbinding te realiseren. De gegevens van de panelen kunnen nu uitgelezen worden. Ik ga nu proberen om vervolgens een draadloze verbinding met de desktop pc op de benedenverdieping te realiseren.
  Heel veel dank voor de ondersteuning - als het niet lukt kom ik vanzelf weer terug…! :)
  Groet,
  Dick
 • Hallo Dick,

  ik ben ook in het bezit van een 10 tl outd omvormer. Zou je me kunnen aangeven wat je aangeschaft hebt om de communicatie te bewerkstelligen met een pc.
 • [quote:5fbcaa5115="WillemTell2210"]Hallo Dick,

  ik ben ook in het bezit van een 10 tl outd omvormer. Zou je me kunnen aangeven wat je aangeschaft hebt om de communicatie te bewerkstelligen met een pc.[/quote:5fbcaa5115]
  Hallo Willem,
  Na veel proberen met van alles en nog wat, werk ik sinds een paar maanden tot volle tevredenheid met de data-logger van fp4all. Ik heb deze aangesloten op de RS485 poort van de omvormer; de datalogger is met een vaste utp-kabel verbonden met de router en laat zich op de pc uitlezen. De logger kost ca 140,00 euro. Hij kan ook draadloos worden aangesloten, maar dan is er wat extra apparatuur nodig. Zie ook: www.fp4all.com
  Succes!,
  Dick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.