Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Vraag verdeling poorten, 0-1023, 1024-49151, 49152-65535.

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Ik lees op de volgende site over poorten:
  http://www.iana.org/assignments/port-numbers

  Poorten zou je kunnen indelen in de volgende groepen:
  0-1023
  1024-49151
  49152-65535

  De namen voor de groepen van die poorten zijn de zgn, Well-Known ports, Registered ports en de Dynamic and/or Private Ports.

  En wat ik nu wil weten is wat is het verschil tussen die groepen poorten. Of is dat verschil er niet?
 • De eerste categorie is de reeks poorten waar de meest bekende services op draaien (vandaar de naam), namelijk FTP op 21, HTTP op 80, POP3 op 110 en NNTP (news) op 119. Zo zijn er nog wel een paar te noemen.

  De tweede categorie is de reeks poorten voor services die wat minder bekend zijn, maar wel standaard op dezelfde poort draaien. Voorbeelden hiervan zijn de meeste HTTP-proxies op poort 8080, een VPN op basis van PPTP op poort 1723 en zowat alle spellen die je on-line kunt spelen.

  De derde groep is de reeks poorten die dynamisch worden aangemaakt zodra je ook maar iets aan het doen bent op internet en weer gesloten worden zodra die activiteit gestopt is. Verder kun je deze reeks poorten vrij gebruiken voor verschillende doeleinden, zonder dat ze in de weg zitten voor andere applicaties, die een standaard poort hebben.
 • Dus onder die derde groep valt dus b.v. de poorten die je gebruikt om een verbinding op te bouwen met een site(poort 80)?

  Want het valt me op als ik: netstat -n
  in DOS type dat mij IP een poort gebruikt om verbinding te maken met een IP ergens op internet, bv ip van een website.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.