Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

WLAN, wat heb ik nodig?

Anoniem
Boerke87
9 antwoorden
 • Hallo, ik ben van plan om tussen mijn 2 (binnenkort waarschijnlijk ook 3) computers een Wireless-Netwerkje te leggen. Een tijd geleden zag ik nog de theoretische snelheid 11Mbit/s, is dat intussen allemaal 22Mbit/s geworden?

  Wat wil ik met het netwerk gaan doen? Onder andere gewoon bestanden delen maar ook gamen en op bijde computers een permanente internetverbinding zonder dat een van de computers aan moet blijven staan, dan kom ik dus uit op een router. Ik heb dus eens gezocht naar een draadloze router en ik vind deze:
  D-Link DSL-Gateway WL DI-713P à €199,-. Nou zie ik bij WLAN's ook overal Acces points staan. Heb ik die nog nodig als ik al zo'n router heb gekocht?

  Verder nog 2x (3 in de toekomst) D-Link AirPlus PCI Adapter (DWL-520+) à €85,- per stuk.

  Heb ik nog iets meer nodig, of was het dit?

  Zoals je ziet ben ik nog niet thuis in netwerken maar daar gaat nu hopelijk verandering in komen.

  Alvast bedankt, Michel.
 • Iemand zal het toch wel weten? :-?
 • De router die ji noemt heeft een access point in huis. Dit kun je nalezen op http://www.dlink.com/products/broadband/di713p/.

  Je hebt geloof ik niets meer nodig, behalve wat kennis om het netwerk op te zetten. Hier kan ik je ook niet echt aan helpen. Heb er zelf nooit mee gwerkt.
 • Mooi.

  En dat netwerk opzetten moet toch niet meer zo moeilijk zijn met de gebruikersvriendelijkheid van WinXP! :roll:
 • Om em nog even omhoog te halen: Ik heb laatst in de krant gelezen dat die WLAN's heel veel storen op vanalles en nog wat (magnetrons, koperen leidingen, enz…), klopt dit met de werkelijkheid, heeft iemand hier ervaring mee, want dat eventuele netwerk zou van de begane grond naar de 1e verdieping moeten en ik denk dat ie onderweg best wel es wat leidingen kan tegenkomen. En ik wil geen duur netwerk aanschaffen om er vervolgens achter te komen dat het aan alle kanten stoort.
 • De huidge standaarden zijn:

  802.11a Werkt op de 5 GHz band, snelheid max 54Mbit/s
  802.11b Werkt op de 2,4 GHz band, snelheid max 11Mbit/s

  In de maak:

  802.11g Werkt op de 2,4 GHz band, snelheid max 20+Mbit/s

  Wordt binnenkort verwacht uit te komen

  802.11b wordt tegenwoordig meest gebruikt. Deze zit op de 2,4 GHz band welke ook door veel huishoudelijke apparatuur gebruikt wordt. Dus inderdaad kan het (niet echt merkbaar) storingkjes opleveren door magnetron, digitale camera's en ander soortige apparaten. Theoretisch is de snelheid max 11Mbit/s in de praktijk blijft hier ongeveer 6-7Mbit van over afhankelijk van de invloeden van buitenaf (muren, lucht etc)

  Wat je absoluut niet mag vergeten is de veiligheid. Netwerken zijn makkelijk af te vangen wanneer niet de juiste encryptie gebruikt wordt:

  http://www.netstumbler.com/ (om te zoeken naar wireless netwerken)
  http://airsnort.shmoo.com/ (recoveren van wireless encryption keys)

  De standaard WEP beveiliging is namelijk zeer slecht, zie :

  http://www.drizzle.com/~aboba/IEEE/rc4_ksaproc.pdf

  Het beste is om bovenop de standaard encryptie van wireless (WEP - Wireless Equivalence Protection) een tweede encryptie te gebruiken zoals IPSec.
 • Bedankt voor de verhelderende informatie, die storingen zullen dus wel meevallen, en ik denk dat de 802.11a een beetje aan de dure kant wordt (voor zover dat niet al is).

  Aangezien dit m'n 1e netwerk moet worden: Is die 6/7 Mbit/s voldoende voor online of LAN games zonder lag ofzo?
 • Die 6Mbit is zeker voldoende voor online gamen en ook LAN games. Kijk als je het lokaal met een LAN vergelijkt waar 100Mbit de standaard is dan zul je natuurlijk met LAN games wel iets of wat verschil merken. Het blijft natuurlijk een draadloos medium dus iedere storing van andere bronnen kan natuurlijk invloed op de verbinding hebben. Je internet verbinding haalt zeker niet die 6Mbit (of je moet een duur abbo hebben) dus dat gaat goed.
 • Nee heb gewoon de standaard Chello verbinding dus dat zal wel meevallen. :wink:

  Bedankt voor de info, zal binnenkort es wat gaan aanschaffen en laat ik het wel weten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.