Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

netwerk-share beveiligen in winXp

Anoniem
Ewie
13 antwoorden
 • Weet iemand of ik in WindowsXP een gedeelde map kan beveiligen met een wachtwoord. In win98 kon dat makkelijk, maar nu kan ik het niet zo snel vinden. Of kan het helemaal niet????
 • Nou,

  Dat heeft te maken met de nieuwe structuur te maken. Bij Windows 98 ligt de authorisatie share-niveau, bij Windows XP opuser-niveau. Dit betekend dus dat alleen de users die toegekend zijn aan een share deze mogen benaderen. Standaard is dit "Everyone" met alle rechten, helaas…

  Iedereen die de share probeerd te benaderen maar niet als user bekend is op jouw systeem, en waar niet de groep "Everyone" rechten heeft, zal dus een schermpje voor zich krijgen om een userid en wachtwoord in te vullen…

  Tis waarschijnlijk even wennen, maar het werkt een stuk beter.

  Ik hoop je hiermee geholpen te hebben??
 • Bedankt voor de reactie. Ik snap wat je verteld heb, maar waar moet ik dit dan instellen.
 • Dat stel je in in de eigenschappen van een share. Je hebt daar een knop "Permissions/machtigingen". Daar kun je users toevoegen en rechten toekennen.

  Groeten!
 • Ik zie deze knop niet
  wat ik wel zie:
  -Van deze map een netwerk-map maken
  -Share naam
  -Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen

  ???????????
 • Dan heb je, denk ik, de Windows XP Home editie. Voor userbeheer heb je de Pro versie nodig.
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=77686&highlight=map+beveiligen+xp
 • Je moet dit wijzigen bij je mapopties. Extra > mapopties > weergave. Je vind hier in je de optie 'eenvoudig delen van mappen gebruiken'. Als je hier het vinkje voor weghaalt, vind je bij het delen van de map een knop met machtigingen.

  Succes :wink:
 • Door het uitschakelen van eenvoudig delen zie ik idd de knop 'machtigingen'. Echter zie ik dan bij locaties alleen maar mijn eigen computer en geen andere computers van het netwerk. Dat was immers de bedoeling, een share voor andere computers beveiligen.

  Ziet iemand anders wel meerdere computers bij locaties of niet????
 • Je moet in dit venstertje alleen de gebruikersnamen of groepen selecteren die toegang mogen krijgen tot jouw computer. (je kunt geen computers selecteren)

  Je selecteert dan bijv. een gebruikers naam. Als je dan met een andere computer binnen het netwerk de share wilt bekijken moet je inloggen met de geselecteerde gebruikersnaam.
  Selecteer je een gebruikersgroep, dan moet je inloggen met een gebruikersaccount die binnen deze groep ligt.

  Een beetje duidelijk zo?

  Ik hoop het wel, succes :D
 • En hoe gaat de login op de andere computer dan?

  Stel op mijn computer:
  ik stel in dat de gebruiker (hoofdcomputer\Ewie) de share mag binnenkomen. Nu ga ik op een andere computer in het netwerk en ik wil de share binnenkomen. Foutmelding "U heeft geen machtigen voor deze share bablabla" verschijnt. Wat doe ik fout?
 • En typ je bij de gebruikersnaam het dan als volgt in: computernaam\gebruikersnaam? Met op de plaats 'computernaam' de computer waar de gebruikersaccount opstaat?
 • Ja inderdaad;
  alleen kan ik op mijn computer alleen maar een gebruiker van mijn computer kiezen (pc1\Ewie). Als ik namelijk een andere gebruikersaccount op een andere computer intyp (pc2\andere gebruiker) dan zegt ie:

  Het object met de pc2\W. Snel is niet afkomstig van een domein dat is opgegeven in het dialoogvenster Locatie kiezen, en is daarom ongeldig. Maar bij locatie kiezen kan ik alleen maar mijn eigen computer kiezen????

  Dit is ook niet de bedoeling, want voor de tweede gebruiker kan ik dan ook geen wachtwoord instellen en dan zou ik ook elke gebruiker op elke computer in het netwerk moeten toevoegen.

  Iemand die het wel is gelukt?? (een netwerkshare beveiligen met een wachtwoord)

  Wat ik ook niet snap is waarom het allemaal zo moeilijk moet. In windows98 was het gewoon een kwestie van deze map delen en wachtwoord opgeven…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.