Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Meerdere gateways voor mailserver oplossing gezocht

Anoniem
Venzent
6 antwoorden
 • In verband met de overgang naar een nieuwe provider heb ik een 2e firewall geinstalleerd die fungeert als gateway naar deze nieuwe provider. Mail komt nu nog binnen via de oude provider (we hosten ons eigen emaildomein) en de oude firewall. Om de overgang zonder verlies van mail te laten gaan heb ik de 2e firewall geinstalleerd zodat de mailserver middels smtp te bereiken is op 2 publiekelijke ipadressen (oude en nieuwe provider). De oude firewall staat als default gateway ingesteld op de mailserver. Als ik middels telnet een smtp verbinding wil maken op het nieuwe ipadres, gaat het fout. Dit komt omdat de mailserver wel de connectie ziet maar middels de oude firewall naar buiten gaat. Ik wil dus dat smtp connecties die gemaakt worden over het oude ip-adres ook via de oude firewall naar buiten gaan, en connecties op het nieuwe ip-adres dienen via de nieuwe firewall naar buiten te gaan. Het betreft een NT4 server. Iemand enig idee hoe dit mooi op te lossen?
 • Je kunt de NIC van de server een tweede IP adres geven met als default gateway de 'nieuwe' firewall of geef d.m.v. het ROUTE ADD command de route van je 'nieuwe' provider naar je nieuwe firewall aan.
 • [quote:07fb7f0f3d="Ruud de Wit"]Je kunt de NIC van de server een tweede IP adres geven met als default gateway de 'nieuwe' firewall of geef d.m.v. het ROUTE ADD command de route van je 'nieuwe' provider naar je nieuwe firewall aan.[/quote:07fb7f0f3d]
  Kan je met NT 2 ip-adressen aan 1 NIC hangen????
  Ik kan geen statische route aanmaken, want er komt ook mail binnen via de oude provider, ik weet dus niet op voorhand of een smtp connectie binnenkomt via de nieuwe of oude provider…..
  Zelf zat ik aan een oplossing te denken van een tijdelijke smtp relay servertje die de mail afhandelt die binnenkomt op de nieuwe provider en relayed naar de mailserver. Ik heb alleen het probleem bij binnenkomende mail, dus als die voor de nieuwe provider wordt afgehandelt door een tijdelijke smtp-relay kan ik zo de periode afwachten tot alle mx-records zijn bijgewerkt.
 • Dat kan ook, ik weet dat je met een eenvoudig linux systeempje iets dergelijks voor elkaar kan krijgen. Ik heb die kennis echter niet.
 • [quote:16b1835372]Kan je met NT 2 ip-adressen aan 1 NIC hangen???? [/quote:16b1835372]
  Zeker wel… TCP/IP properties en dan advanced
 • In principe moet het voldoende zijn om een route toe te voegen. Als het interne IP-adres van je tweede firewall bijvoorbeeld 192.168.1.2 is, tik je hiervoor in:

  route add -p 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 192.168.1.2 <enter>

  Zo wordt er een nieuwe route bij gemaakt naar het internet via de tweede firewall, terwijl de bestaande route via de eerste firewall blijft bestaan. op deze manier creeer je dus een tweede default gateway.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.