Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

4 of 8 aders gebruiken in een UTP kabel

Anoniem
Hans.Vosman
4 antwoorden
 • L.s.

  Ik heb een thuisnetwerk gerealiseerd achter een 10/100 mb router.
  Om praktische redenen zijn 2 PC's op een 8 aderige UTP kabel aangesloten.(2x4 aders) en een PC, telefoon en een modem op een andere UTP kabel (4, 2 en 2 aders). Alles werkt zonder storingen.
  Vraag : waarop zijn UTP 8 aderig als 4 ook werkt en wat zijn de conseqenties van mijn wijze van aansluiten.
 • Mogelijk storingen doordat er verschillende signalen door 1 kabel gaan.

  Zolang je kabels erg kort zijn zal dat nogg wel meevallen. Als je een 100 mbps netwerk draait is je risico groter.

  Zolang het draait, zou ik het zo laten. Krijg je veel storingen, dan kan je altijd overschakelen op verschillende kabels.

  Hou er wel rekening mee dat je telefoon en modem andere voltages gebruiken als je netwerkkaarten. Deze gezamelijk door 1 draad voeren, kan leiden tot beschadiging van je netwerkkaart.
 • [quote:3b98d7df82="Cor Rupteling"]Om praktische redenen zijn 2 PC's op een 8 aderige UTP kabel aangesloten.(2x4 aders) en een PC, telefoon en een modem op een andere UTP kabel (4, 2 en 2 aders). Alles werkt zonder storingen.
  Vraag : waarop zijn UTP 8 aderig als 4 ook werkt en wat zijn de conseqenties van mijn wijze van aansluiten.[/quote:3b98d7df82] Zolang alles werkt: geen probleem. Echter er zijn wel veiligheidsregels. In principe zit de telefoonlijn nagenoeg altijd op een apart stroomcircuit gestuurd door de KPN centrale. In theorie kan er een te groot spanningsverschil optreden die spanningsdoorslag kan geven. Bedenk ook dat over er ergens een beschadiging in de mantel kan zitten. Waardoor op die plek de risico's groter zijn. VDE draad heeft niet voor niets een vrij dikke mantel. UTP draad is vrij dun.
  Heb je een eigen huiscentrale, dan is het allemaal nog te overzien, spanningsverschillen t.o.v. aarde vermoedelijke kleiner dan 50 Volt. Alleen zijn huiscentrales dus vaak niet geaard …

  En ja tot vorig jaar zou ik zelf denken dat breuken in de mantel heel zelden voorkomen, zonder dat er brand of zo zou kunnen ontstaan (in ieder geval een kleine kans). Ikzelf denk dat dus niet meer. Wat anderen denken, dat moeten zij weten. Wat ik met eigen ogen heb gezien, dat geloof ik zonder meer.
 • [quote:83ffe86804="Cor Rupteling"]Vraag : waarop zijn UTP 8 aderig als 4 ook werkt.[/quote:83ffe86804]Het lijkt mij dat dit gedaan is om een kabel voor verschillende doeleinden te kunnen gebruiken. Dus ook voor toepassingen die meer dan 4 aders vergen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.