Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Speedlinq ADSL delen

Anoniem
koekeeghan
18 antwoorden
 • Ik heb al eerder gevraagd hoe ik een verbinding moet delen en er is mij toen verteld dat ik de computer met verbinding een I.P. moet geven van 192.168.0.1 met een gateway van 255.255.255.0 en de andere computer een I.P. van 192.168.0.51 en 192.168.0.1 als gateway. Dat werkte ook prima, maar nu heb ik eindelijk mijn ADSL verbnding via een ethernet moden met router. Dus de UTP crossover kabels gaan direct naar de 2 computers. Dit begrijp ik ook niet helemaal. Ik had begrepen dat je als je een router of switch hebt dan straight kabels moet gebruiken, maar het modem werd geleverd met een crossover kabel. En mijn oude netwerk had geen router.
  Maar wat nu? Als ik bij die andere computer kijk (die van mij werkt nl wel goed) bij eigenschappen v.d. LAN verbinding dan staat er dat er een fout IP adres is. Maar ik heb het op autom. IP toewijzen gezet.
 • Dat werkt dus niet want mij probleem is dat ik geen uitgaande mail heb. Via die telnet sessie kan ik dat niet checken.
  Ik heb net ruim 30 min aan de lijn gehangen met de helpdesk van e-tech en die zegt dat het niet aan de router ligt. Maar voordat ik via die router het net op ging werkte het wel prima. We hebben de meeste poorten open gezet en ik heb mijn software firewall uitgezet en virusscanner ook. Er werd mij trouwens verteld dat ik beter niet een hardware en software firewall tegelijk kan gebruiken, wat zeggen jullie ervan?
 • Volgens mij haal je wat dingen door elkaar:
  Op je orginele PC stond vast geen gateway met een adres 255.255.255.0. Dat was het netmask. Dat moet op iedere computer binnen 1 netwerk gelijk blijven.

  Onduidelijk is of je je 2e computer direct op het "modem" aansluit of op de eerste PC. Het ding is namelijk geen modem, maar een router met een voor ADSL geschikte uitgang, mogelijk in combinatie met een switch.
  Normaal geldt inderdaad dat je straight kabels gebruikt op een router of switch naar je PC's. Er zijn echter switches met 1 uplink poort. Die poort is bedoeld om een volgende switch er aan te kunnen hangen. Voor die poort heb je dan wel een cross-kabel nodig als je er een PC aan hangt.

  Als beide aparaten aan 1 router/switch hangen, dienen die PC's in hetzelfde netwerk te zitten op het interface dat aan de router/switch zit.
  Als beide gebruik maken van DHCP, dan is je router/switch ook een DHCP-server.

  In dat geval zou ik PC 2 eens aansluiten op de kabel van PC 1 en kijken of die dan wel werkt. Als dat zo is, ligt het dus niet aan de instellingen van je PC, maar aan de kabel of aan de router/switch.

  Het kan zijn dat er op de router/switch een poort geconfigureerd moet worden voor je hem kan gebruiken. Het kan dus ook zijn dat op de 2e uitgang een straight kabel gebruikt moet worden. Daarnaast kan je 2e kabel niet goed zijn.
  Dat kan je testen door de kabels te verwisselen.

  Succes.
 • Ik heb een e-tech adsl router met 4 uitgangen. De ene computer staat op poort 1 en dat werkt prima. Die andere wil ik ook direct aanluiten op dat modem, ik heb zelfs geen keus want hij moet via de netwerk ingang aangesloten worden en die van mij is dus al bezet en ik kan het signaal niet doorlussen naar die andere pc. Dus er moet een kabel van t modem naar de andere pc. Die kabel heeft het altijd gedaan en dat moet dus goed zijn.
  En sinds ik online ben via ADSL werkt het versturen van mail via outlook express niet meer. Dit verschijnt er: " De server heeft de verbinding onverwachts afgebroken. Mogelijke oorzaken zijn problemen met de server, netwerkproblemen of te lange inactiviteit. Account: 'pop3.zonnet.nl', Server: 'smtp.zonnet.nl', Protocol: SMTP, Poort: 25, Beveiligd(SSL): Nee, Foutnummer: 0x800CCC0F ".
  Mail ontvangen gaat wel goed. Kan dit samenhangen? Ik weet nl niet of er ook een firewall in t modem zit.
  Ik kan de specs ook niet vinden. Er staat geen type op het modem alleen: e-tech adsl ethernet router :(
 • Van andere mensen met een E-tech router met 4 poorten heb ik begrepen dat er wel een firewal op die router zit. Die zul je dus moeten configureren.
  Zoek eens op E-tech in het forum. Dan krijg je al een hoop info.
 • Ik heb de gebruiksaanwijzing gevonden op de site v e-tech. Belachelijk dat die er niet gewoon bij zat, maar goed.
  Daar staat in dat ik 10.0.0.2 in moet tikken in mn browser om de instellingen aan te passen, maar dat lukt niet. Verder staat er dat ik IPCONFIG in moet tikken in de commandoprompt maar dan verschijnt er een venster maar die is zo snel weer weg datr ik het niet kan lezen.
  Hoe kan ik nu dat ding instellen?
 • om IPCONFIG te sraaien moet je eerst in de COMMAND-prompt gaan staan en dan alsnog IPCONFIG intikken
 • Thanx. Weet je ook hoe ik poort 25 kan openen? Mijn uitgaande mail werkt niet meer via Outlook Express sinds ik via mn e-tech adsl router surf.
 • Meestal zit er bij de Router software om de poorten open te zetten. Je kunt het anders proberen om met een telnet sessie de mail te bekijken. Als je niet precies weet hoe dat gaat, dan kun je eventueel hier even kijken. http://www.bart.nl/helpdesk/algemeen/Email/telnet.html

  Maar als het goed is moet je in de software van de router de poorten configureren. Heeft de E-tech router een ingebouwde firewall ? Dan kan daar ook nog een probleem zitten, maar waarschijnlijk moet je dat ook configureren in de software van de router.
 • Als jij dat wilt, kan je rustig een software en een hardware firewall gebruiken. Alleen tijdens het configureren van de firewal moet je er 1 gebruiken. Anders wordt datgene wat je merkt, beinvloed door de andere.

  Heb je al getest wat er gebeurt als je de kabel van de Win98 machine en poort 1 van je router gebruikt voor de XP-machine? Mogelijk ligt het aan de combinatie van kabel en poort.

  Als het dan wel werkt, kan je de poort eens wijzigen, maar met dezelfde kabel. Weet je gelijk of het aan de poort ligt.
 • Nou ik ben er uit. Het bleek doodgewoon te zijn dat ik als SMTP server niet meer die van oude (telefoonkabel) provider Zonnet moet gebruiken maar die van Speedlinq. Ook om mijn zonnet mail te versturen, omdat speedlinq andere servers blokkeerd.
 • hallo

  je hoeft helemaal nx te doen ik heb ook speedlinq adsl met een e-tech modem router ik sluit de kabels aan alles werkt.

  Mehmet
 • Ik krijg geen verbinding op die andere pc. Daar zit nu ook XP op maar ik krijg telkens een foutmelding. Er staat bij eigenschappen van de LAN verbinding dat er een ongeldig IP adres is. En dat er een fout is bij het herstellen van de DHCP leases en DNS namen :o :-?
  Ik heb het met autom. IP toewijzen geprobeerd en ook door handmatig er eentje in te tikken (met subnetmask e.a.). De kabels zijn in orde.
  Wat kan dit nu weer zijn?
 • Heb je je modem wel is gereset.

  probeer als je je modem heb gereset.
 • De netwerk kaart was kennelijk in de war. Effe eruit gehaald en weer erin gedaan en alles doet het perfect.
  Eindelijk.
  Iedereen bedankt voor het advies.
 • succes ermee
 • Beide computers hebben nu internet.
  Maar kan ik nu nog bestanden delen via die router met de andere computer? Er is nl geen directe kabel verbinding meer tussen de 2 computers. Ik kan de andere computer wel pingen. Het lijkt me dus wel mogelijk. Hoe zou ik dat moeten doen?
 • - Op beide computers Bestands en printer delen aanzetten.
  - Zorgen dat beide PC's in dezelfde werkgroep zitten. Advies: Kies niet voor werkgroep of workgroup. Dit zijn de standaard benamingen. Je maakt het hackers daarmee makkelijker.
  - Zorgen dat beide computers een unieke naam hebben binnen je werkgroep.
  - Zorgen dat er minimaal 1 map of printer gedeeld is op de computer die je wilt kunnen benaderen. Alleen gedeelde mappen kunnen worden benaderd.
  - eventueel netbeui installeren op beide computers om het proces van herkenning te versnellen. SPX/IPX kan ook, maar dan moet je wel zorgen dat de netwerknummers gelijk zijn op beide PC's.

  Succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.