Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

ook netwerkkaart probleem

Anoniem
jan_dakpan
14 antwoorden
 • gisteravond draaide alles nog perfect. Ik doe de pc vaanochtend aan en hij geeft een foutmelding van mijn netwerkkaart dat ie niet correct werkt en mogelijk opnieuw geïnstalleerd moet worden. het betreft hier een 3com 3c905c-tx. (pci) Hiermee wordt internet gedeeld op win98se machine.

  Ik heb alles geprobeerd, nieuwe drivers gedownload (van verschillende sites) + geïnstalleerd, in ander slot gestopt, controleren irq's niks werkt. Ook heb ik hem in een andere pc geinstaleerd met winXP erop en daar is ie ook niet te installeren. geen een driver werkt. hij blijft met een vraagtekentje in apparaatbeheer staan. Op beide pc's is dit het geval.

  Issie kapot?
 • Waarschijnlijk wel. Je kunt hem laten vervangen. Dit kost je alleen de verzendkosten naar de "dropzone". Meer info hierover vindt je op www.3com.com.
 • Om hem te laten vervangen kan je natuurlijk ook gewoon naar de winkel gaan.
  De betere zaak neemt hem terug en je krijg per omgaande een nieuwe
  (ik heb dat tenminste gehad met een 3c509-combo) :P
 • hmmmm….thnx ik zal eens naaar de winkel gaan….en anders stuur ik hem wel naar de dropzone. er moet dus in ieder geval wel een andere netwerkkaart komen…. :cry:
 • Zo langzamerhand een beetje afgezaagde vraag, maar ik stel hem toch:
  Zijn je PC's geaard? Als dat nl. niet het geval is, kan het een tijdje goed gaan, maar vroeg of laat sneuvelt er gegarrandeerd een netwerkkaart ten gevolge van de spanningsverschillen die dan kunnen ontstaan.

  Jan de Boer
 • dat kan ook natuurlijk….maar dan zou je ook nog aan andere kaarten schade moeten hebben, of niet?….

  Ik heb de netwerkkaartvervangen door ff snel eentje van iemand anders te kopen alles draait weer perfect, maar ik wil natuurlijk geen herhaling….
 • [quote:7bbe38eead="jan_dakpan"]dat kan ook natuurlijk….maar dan zou je ook nog aan andere kaarten schade moeten hebben, of niet?……..[/quote:7bbe38eead]Nee. Ik zal dat proberen uit te leggen.
  Alle dataverbindingen in of aan een PC betaan uit een datalijn en een nullijn. Eventueel kan deze nullijn gemeenschappelijk zijn voor b.v. Read en Transmit. Al deze nullijntjes hebben hetzelfde potentiaal als de metalen kast. Zolang de verbindingen binnen dezelfde PC blijven, is er in principe nog niets aan de hand, afgezien van mogelijke instabiliteit, maar daar is al de nodige discussie over gevoerd.
  Als nu de metalen kast door niet aarden een stevige lek- of inductiespanning aanneemt (en dat doet hij!), dan voeren de genoemde nullijntjes deze spanning ook. Bij de andere PC kan die ongewenste spanning op de kast best een totaal anders niveau hebben, b.v. alleen al als de stekker andersom in het stopcontact zit. Het spanningsverschil tussen de beide kasten, en dus tussen die nullijntjes, kan dan wel oplopen tot de volle 220V netspanning. Vanwege de lage energie die er achter zit wellicht niet dodelijk voor de mens, maar wel voor de veel gevoeligiger netwerkkaart.

  In principe zou je dit gevaar ook hebben met allerlei randapparatuur zoals printers, modems etc. Maar deze zijn doorgaans voorzien van een aparte voedingsadapter. Dubbel geïsoleerd dus. Hierdoor heb je daar minder last van dergelijke spanningsverschillen, en zullen deze hooguit leiden tot instabiel gedrag.

  Even terzijde:
  Bij professionele systemen, b.v. in de meet- en regeltechniek gaat men om deze problemen te omzeilen steeds vaker glasvezel als verbinding gebruiken. Bijkomend voordeel daarvan is, dat deze ook onderweg geen stoorspanningen t.g.v. inductie oppikken. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor het aanbrengen van optocouplers aan weerszijden van een gewone kabel.

  Met vriendelijke groet,
  Jan de Boer
 • [quote:cf71bf99a0="J. de Boer"][b.v. alleen al als de stekker andersom in het stopcontact zit. Het spanningsverschil tussen de beide kasten, en dus tussen die nullijntjes, kan dan wel oplopen tot de volle 220V netspanning. Vanwege de lage energie die er achter zit wellicht niet dodelijk voor de mens, maar wel voor de veel gevoeligiger netwerkkaart.
  [/quote:cf71bf99a0]
  Dan zouden de transistortjes toch bescahdigd moeten zijn (of doorgebrand) en dat was niet het geval. De kaart kreeg (denk ik) ook zijn goede stroom wan het lampje wat brand als er verbinding is brandde gewoon en de pc zag ook dat er een kaart in de pc zat.
  [quote:cf71bf99a0]
  In principe zou je dit gevaar ook hebben met allerlei randapparatuur zoals printers, modems etc. Maar deze zijn doorgaans voorzien van een aparte voedingsadapter. Dubbel geïsoleerd dus. Hierdoor heb je daar minder last van dergelijke spanningsverschillen, en zullen deze hooguit leiden tot instabiel gedrag.
  [/quote:cf71bf99a0]
  tussen de pc en het stopcontact zit overegens wel een (goedkope) verdeelstekker met een aan/uit schakelaar (zo'n witte met een rode schakelaar +/- €5)(gebruikten we tot op heden altijd om de boel ui te schakelen) misschien kreeg hij daardoor iedere keer als we de knop omzetten een stroomklap te verwerken die uiteindelijk fataal is geworden. Maar echter we hebben dit al drie jaar zo en deze netwerkkaart is nog lang niet zo oud en er hebben zich noiit dergelijke problemen voorgedaan.
 • Even om alle misverstanden te voorkomen. Die hoge spanning die kan ontstaan, is van een laag energieniveau. Het overlijden van zo'n netwerkkaart gebeurt dan ook heel stilletjes, en zonder rooksignalen. Je moet het vergelijken met statische ladingen die kunnen optreden door simpel aanraken (je weet wel: altijd je zelf even ontladen voor je aan de PC knutselt, of een geaard polsbandje dragen etc.). Je zult dan ook echt niet zien dat er "transistortjes" zijn beschadigd, maar ze zijn het wel terdege.

  Met dat goedkope stekkerblok heeft e.e.a. niets te maken. Als het een blok is met geaarde stopcontacten, dan wordt met de aanwezige schakelaar natuurlijk de aarde niet mee aan en uitschakeld. Overigens schakel je toch eerst de PC op de normale manier uit, alvorens de schakelaar op dat blok te bedienen.

  Echt geloof me, aarden is altijd beter, maar zolang je geen PC's aan elkaar verbindt, zul je doorgaans weinig problemen ondervinden (misschien iets vaker een onverklaarbare vastloper). Maar zodra je PC's wel met elkaar gaat verbinden, is het een must, want vroeg of laat word je hiermee geconfronteerd.

  Jan de Boer
 • dus volgens jou is de oplossing om de kast te aarden??
  en hoe doe ik dit? gewoon een koperen draad in de grond dauwen en aan de kast verbinden of komt daar nog veel meer bij kijken??
 • [quote:a8517bb620="jan_dakpan"]dus volgens jou is de oplossing om de kast te aarden??
  en hoe doe ik dit? gewoon een koperen draad in de grond dauwen en aan de kast verbinden of komt daar nog veel meer bij kijken??[/quote:a8517bb620]
  Natuurlijk niet! Met de vraag: "Is hij geaard?" bedoelde ik natuurlijk of hij op een geaard stopcontact is aangesloten. Elke andere methode is prutswerk.

  Jan de Boer
 • ja hij is gewoon op een een geaarde stopcontact aangesloten….
 • [quote:6014e9082f="J. de Boer"][quote:6014e9082f="jan_dakpan"]dat kan ook natuurlijk….maar dan zou je ook nog aan andere kaarten schade moeten hebben, of niet?……..[/quote:6014e9082f]Nee. Ik zal dat proberen uit te leggen.
  Alle dataverbindingen in of aan een PC betaan uit een datalijn en een nullijn. Met vriendelijke groet,
  Jan de Boer[/quote:6014e9082f]

  Sorry maar je zit halve waarheden te vertellen, dit ging op voor coax netwerken maar niet voor UTP netwerken.

  Bij coax werd de mantel gebruikt als frameground (niet te verwarren met signal ground) problemen traden daar dus op als er een verbinding was tussen signal- en frameground wat bij oudere netwerkkaarten wel eens voorkwam.

  De datalijnen bij RJ45 hebben geen ground, maar bestaan uit een gebalanceerd signaal van een positieve en negatieve spanning.
  Eventuele afscherming is ook niet aangesloten op de connector.
 • [quote:d41cbbff34="HBM"]Sorry maar je zit halve waarheden te vertellen, dit ging op voor coax netwerken maar niet voor UTP netwerken.

  Bij coax werd de mantel gebruikt als frameground (niet te verwarren met signal ground) problemen traden daar dus op als er een verbinding was tussen signal- en frameground wat bij oudere netwerkkaarten wel eens voorkwam.

  De datalijnen bij RJ45 hebben geen ground, maar bestaan uit een gebalanceerd signaal van een positieve en negatieve spanning.
  Eventuele afscherming is ook niet aangesloten op de connector.[/quote:d41cbbff34]
  Bedankt voor deze corectie. Je hebt gelijk. Maar dat gebalanceerde signaal betreft wel positive en negatieve spanninkjes ten opzichte van een neutraalniveau. En dit neutraalniveau zal doorgaans dezelfde potentiaal hebben als de al dan niet geaarde metalen kast. Bij een ongewenste hoge stoorspanning tengevolge van niet aarden zal dus dit nulniveau als het ware optillen. En als dit bij de twee PC's verschillend is, kan dit wel terdege leiden tot beschadiging. De essentie van mijn betoog gaat dus nog wel terdege op, tenzij de poortjes van de netwerkkaarten door optocouplers volledig galvanisch gescheiden zijn.

  Inderdaad weet ik dat frameground niet hetzelfde is als signalground, maar uiteindelijk zitten ze galvanisch wel nagenoeg met elkaar verbonden, en bevinden ze zich dus op hetzelfde potentiaal niveau.

  Zelf ben ik ook door schade en schande wijzer geworden (notabene als technicus, schaam schaam bekend met deze materie, in de veronderstelling dat dit wel mee zou vallen). Heb toen haastig een aarddraad naar mijn stopcontacten getrokken, en sindsdien geen centje pijn meer. Nadien heb ik van meerdere zijden soortgelijke ervaringen vernomen.

  Met vriendelijke groet,
  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.