Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

Kan een UTP kabel deels buiten liggen ?

Anoniem
Hans.Vosman
10 antwoorden
 • Is dat slecht ? Volgens mij is ie wel waterdicht. Het is maar voor een paar maanden.
 • is er niet voor gemaakt.
  verweert dan na verloop van tijd
  tempverschillen, felle zonlicht ed zijn niet goed ervoor

  tsja paar maanden, zou zeggen probeer t.

  anders doe je m toch in een stuk PVC buis.
 • Leg hem in ieder geval niet over een dak o.i.d., dat is knap slordig bij blikseminslag…..
 • [quote:51b1e65a70="koekeeghan"]Is dat slecht ? Volgens mij is ie wel waterdicht. Het is maar voor een paar maanden.[/quote:51b1e65a70] Dan moet je een kabel met een sterke mantel en aarding gebruiken (STP). Leg je de kabel in de grond, dan ook maar een pijp omheen. Komt de kabel buiten te hangen, dan heb je te maken met UV en weersinvloeden. Hou er rekening mee dat de kabel kwetsbaar is. Als je de kabel makkelijk kan vervangen, dan zie ik verder zelf geen echte problemen, zolang het maar werkt. Oh ja, ik ben niet bekend met UTP/STP kabels in de grond leggen of in de lucht hangen. Dus misschien bestaan er ook hele nette oplossingen.
 • Wat dacht je van gewoon in 5/8 buis leggen over de muur. Netjes beugelen kan jaren zitten. Neem bij voorkeur slagvaste (grijze) buis.
  Deze is mechanisch sterker en is beter bestand tegen weersinvloeden.

  Bij grote afstanden tussen gebouwen kan het handig zijn om een potentiaal vereffeningsdraad van 6 mm2 mee te leggen. Vooral bij 100 mbit verbindingen is dit vaak een reden van slechte netwerk performance.

  Eventueel bliksembeveiliging toepassen. Als er een flink netwerk aanhangt sla je je wel 10 voor je kop als alle pc's dood zijn na een bliksem inslag.
  bliksem voorbeeld

  Neem een goed merk cat 5 e kabel bv draka


  Peter
 • Hmmm, het gaat dus niet zomaar. De bedoeling was dat de UTP uit mijn raam over de rand van het dak 2 verdiepingen naar beneden gaat en dan via een ventilatie rooster de huiskamer binnen. Ik wou gewoon de standaard meegeleverde 25m UTP kabel van wanadoo gebruiken, maar ik begrijp dat wat PVC buis eromheen wel verstandig is.
  En in hoeverre is het gevaarlijk met bliksem op een huis met een afleider bovenaan?
 • Wat je zegt kan wel. De door jou geschetste situatie is wat minder risicovol, alleen het puntje over het dak en de zon (UV) verdient enige aandacht. De draad niet zomaar over de dakgoot trekken. Als je die achterlangs kan trekken, lijkt me dat verstandiger. Als de kabel in de volle zon ligt, zal die dat voor een paar maandjes waarschijnlijk wel houden. Gebruik van STP kabel lijkt me wel verstandig, die heeft een aardmantel. Als die paar maandjes meer dan een paar jaar zouden kunnen worden, tja, dan moet je de kabel gelijk in een beschermende grijze pijp leggen en de draad dus zeker niet open en bloot laten liggen.
 • Met een pijp (grijze slagvaste) eromheen kan het prima.
  Wel extra aandacht voor begin en einde van het buitentraject (schuren, waterdicht, vastzetten etc.)
  Heb ook zoiets liggen sinds een jaar, geen problemen.
 • Gele PVC buis is toch ook goed? Volgens mij is een slagvaste buis een beetje overdreven.
 • de gele is er minder geschikt voor. deze kan namelijk slechter tegen UV dan de grijze

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.