Vraag & Antwoord

Anders (netwerken)

NAT instellen met router

Anoniem
Anakin
6 antwoorden
 • Wie kan me helpen:

  Ik een win2000 server met 6 werstations, via versatel hebben we 8 vrije ip adressen geconfigureerd in een router van versatel, met een SMC router wil ik NAT draaien.
  Moet ik de Versatel router aan de SMC router koppelen en de SMC router aan mijn switch voor het netwerk? waar de server en werkstation op aangesloten zitten?

  Maakt het voor NAT iets uit in welk subnet het global ip nummer zit moet je dat ook nog ergens configureren.

  thanx alvast,
  Harold
 • Wat voor router heb je van Versatel? Daar kun je ook vast NAT mee uitvoeren.
 • Wow, wacht 's ff…. Je hebt zo te lezen een business-account van Versatel ofzow?? Wat moeten we onder "8 vrije adressen verstaan"?? Zijn dat IP-adressen die vrij beschikbaar zijn voor internet? Dus geen 192.168.x.x, 10.x.x.x of 169.x.x.x? Waarom wil je dan NAT gebruiken? Graag wat meer info aub!

  Om op die laatste vraag te antwoorden: Nee, het maakt voor NAT niets uit in welk subnet een IP-adres zit. Zolang het WAN maar beschikbaar is, om uberhaupt te kunnen NAT-ten.. :wink:

  Greetz!
 • [quote:39bfd0027f="Leo S"]Wat voor router heb je van Versatel? Daar kun je ook vast NAT mee uitvoeren.[/quote:39bfd0027f]

  Versatel staat niet toe om de router te configureren, dat kan alleen versatel!
 • Dan moet je dus zoals ik in het antwoord op je PM al zei, die SMC router aan de Versatel router aansluiten. Op je WAN-poort maak je de volgende instellingen:
  IP-adres: laatste getal eentje hoger dan de router van Versatel
  Subnetmask: 255.255.255.248
  Default gateway: IP-adres van Versatel-router

  Het is namelijk zo dat, wanneer je 8 IP-adressen hebt (routed subnet), het eerste en het laatste adres niet gebruikt mag worden voor een host (respectievelijk netwerkadres en broadcastadres). Meestal is het dan zo dat de meegeleverde router het tweede IP-adres krijgt uit de range die jou is toegewezen. Door nu een andere router in hetzelfde subnet te hangen, hem een IP-adres te geven die in hetzelfde subnet zit, subnetmask van 255.255.255.248 (goed voor 8 IP-adressen) en default gateway het IP-adres van de meegeleverde router, kun je door middel van NAT alsnog op internet.

  En om even antwoord te geven op Anakins vraag waarom NAT? Als je meer PC's hebt als IP-adressen is het wel handig wanneer je met al die PC's ook op internet kan. Door middel van NAT kun je met een heel netwerk op internet met één publiek IP-adres. In geval van dekkerdude zou je zonder NAT met maar 5 PC's op internet kunnen (8 IP-adressen min netwerkadres, min broadcastadres, min IP-adres router, wordt: 5 adressen voor andere hosts). Bovendien bescherm je je hele netwerk gelijk met één ankele firewall, anders moet iedere PC zijn eigen firewall hebben.
 • Helemaal correct, het is nu inderdaad gelukt, heb je ook nog wat tips om nu een VPN verbinding op te zetten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.