Vraag & Antwoord

Videobewerking

beeldrand is verdwenen

Anoniem
plau
7 antwoorden
 • Ik ben inmiddels de 'gelukkige' bezitter van een DC10+ en heb inmiddels enkele analoge captures gedaan.
  Ik capture S-VHS rechtstreeks van het camerabandje en heb deze vergeleken met een kopie van het bandje op standaard S-VHS cassettes (wat ik tot nu toe deed).
  Alleen bij 768x576 op 6000kbps (360MB/min) en wat kontrast aanpassing begin ik 'enthousiast' te raken en is er nog maar weinig verschil met de (nog altijd betere) kopie op band.
  Grote voordeel is ontegenzeggelijk het kunnen bewerken van het materiaal.

  Wat mij is opgevallen is dat een gedeelte van de beeldrand rondom uiteindelijk wegvalt op TV. Het gaat hier toch om zo'n 10% van het beeld.
  Weet iemand hier de reden voor?
 • Zoals in de het andere topic, een tv is zodanig afgesteld dat de uiterste beeldlijnen nooit worden getoont.
  Van de 768x576 die pal is zie je dus op een tv uiteindelijk maar iets van 730x540
  De reden is dat je op die manier een mooi strak tv beeld hebt welke begrenst is door het mooie strakke zwarte kader van de beeldbuis.
  Zou je alles tonen , wat op sommige tv's kan door de horizontale en verticale stretch te verkleinen, dan zou je altijd een rommelige knipperende beeldrand zien en dat is zeer irritant om naar te kijken.
  Als je de instelling kunt maken op je tv moet je het maar eens doen een een aantal zenders aflopen, je zult dan ook zien dat iedere zender ook weer een ander kader gebruikt en er zeer zelden gebruik wordt gemaakt van de volle resolutie.
 • Dat is duidelijk, bedankt.

  Volgende vraag:
  In Studio 8 bij: [i:698b16fa86]Opnemen -> Instellingen -> Opnameformaat[/i:698b16fa86] staat een vakje: [i:698b16fa86]inkorten[/i:698b16fa86]; resolutie gaat dan van 768x576 naar 720x540.
  Heeft dit hier mogelijk iets mee te maken? Ik kon hierover niets vinden in de handleiding. :cry:
 • Juist, is om de rafels weg te werken en in de gedachte van de tijd waarin de dc10 werd ontwikkeld: om data te besparen.
  De video wordt dus met deze optie niet geresized maar hij wordt ingekort, er worden beeldlijnen weggesneden wat wel kan.
  bij resizen zet je de totale resolutie om naar een kleinere en daarbij verkracht je de interlace wat een slecht beeld opleverd, resizen doe je dus nooit met interlaced materiaal.

  Idee achter deze optie is eigenlijk wel dat je daarna uitvoert naar vhs recorder.
  Als je uitvoert naar dvd kun je beter de video "letterboxxen" zodat je zeker weet dat de mpeg encoder niet een bende maakt van de interlace.
  immers je bied de mpeg encoder materiaal aan in een te kleine resolutie en de encoder zal deze dus weer gaan opschalen(resizen) naar de correcte met alle gevolgen vandien
 • Dus om rescaling te voorkomen, kun je capturen op 720x540 en daarna een zwarte rand toevoegen zodat je precies op 768x576 uitkomt.
  Dat lijkt me niet te kunnen met Studio 8… m.a.w. hoe doe je dat? en wanneer in het hele Studio 8 traject?

  Studio 8 had trouwens voor 1,5min opname +/- 5min nodig om de uiteindelijke files te berekenen (zonder branden). Is dit aannemelijk voor een P4 2,4GHz, ASUS P4SDX moederbord en 512kB DDR SDRAM?
 • Ik neem aan dat indien je voor het hele traject van capture tot vcd/svcd/dvd studio gebruikt dat het wel goed zal gaan.
  Dus capturen met geknipte resolutie en uitvoeren/maken van vcd/dvd.
  Tenminste: dat zou toch eigenlijk wel moeten lukken….


  De tijd is wat aan de lange kant maar is sterk afhankelijk van evt beeldeffecten overvloeien,titels enz enz .
  Helemaal als je uitvoert naar mpeg duurt het renderen nu eenmaal lang.
 • [quote:e65acd6738="plau"]Studio 8 had trouwens voor 1,5min opname +/- 5min nodig om de uiteindelijke files te berekenen (zonder branden). Is dit aannemelijk voor een P4 2,4GHz, ASUS P4SDX moederbord en 512kB DDR SDRAM?[/quote:e65acd6738]
  Ach ja, renderen duurt nou eenmaal lang. Opslaan op een andere hd scheelt ook tijd. Ook ligt het eraan hoeveel titels, overgangen, etc je hebt.
  trouwens
  512[b:e65acd6738]kb[/b:e65acd6738] lijkt me wel errug weinig :D
  [edit]
  grrr, net te laat

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.