Vraag & Antwoord

Videobewerking

Wie helpt een newbie?

Anoniem
Johnny321
6 antwoorden
 • Hallo iedereen,

  Ik ben van vak programmeur, maar op video-gebied een complete newbie. Wie geeft me wat goede tips? Here's the story:

  Ik ben sinds 3 dagen in het bezit van een JVC digitale videocamera (GR-D60) met USB-out en DV-out. Momenteel heb ik geen DV-capture kaart, dus ik heb de USB aansluiting gebruikt om 2 filmpjes over te zetten. Ik heb de standaard bijgeleverde software van JVC gebruikt (Pixela ImageMixer, MPEG capture via USB) en een VCD gebrand. Resultaat: nogal erg blokkerig (veel te blokkerig, komt niet eens in de buurt van VHS kwaliteit)

  Vraag: wat doe ik verkeerd?

  a) Firewire kaart kopen met bijpassende software
  b) Ik brand de VCD te snel
  c) JVC software is niet goed genoeg
  d) Combinatie van hierboven
  e) iets anders

  Mijn doel is uitsluitend om leuke VCD's (SVCD, misschien in de toekomst DVD) te maken vanaf m'n camera. Niets meer, niets minder.
  M'n PC is een PIV met 2,0 GHz processor, GeForce4Ti 4200 videokaart, USB (ook 2.0) en meer dan genoeg HD ruimte.

  Thanx voor alle tips!
 • De USB ingang is niet genoeg. Jouw camera kan met USB1 overweg. De bandbreedte van dat is te weinig om het PAL formaat mooi over te brengen naar de pc. Helaas.
  Je zult óf een tvkaart/capturekaart moeten kopen, of wat beter is, een pci kaarjte met FireWire aansluiting. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste, omdat het geen kwaliteitsverlies heeft ('t is immers digitaal) en omdat je dan de camera via de pc kunt besturen, en precies naar een plek kunt navigeren.
  De software die je nodig hebt, is afhankelijk hoe moeilijik je het wilt maken. Voor het echte proffesionele werk, zul je Adobe Premiere moeten aanschaffen. Voor het simpele capture en monteerwerk kun je genoeg nemen met Movie Maker van Microsoft, wat standaard bij WindowsXP is geleverd. Installeer dan wel MovieMaker2, MovieMaker1 is echt waardeloos. (software van JVC/Sony; Pixela Image nogwat is bagger, heb ik zelf ook, maar kan er weinig mee. )
  Je systeem kan het wel aan. Houdt er wel rekening mee dat capturen in DV kwaliteit wel 3,5MB/sec is!
 • Een tip: koop een Sitecom firewire kaartje, daar krijg je Adobe Premiere Light bij.
  Is welliswaar niet de volledige versie maar het is in ieder geval kwalitatief behoorlijke software die niet je pc laat crashen en goede kwaliteit video exporteerd.
  Ik heb het kaartje zelf ook en alhoewel ik de bijgeleverde premiere light nooit heb gebruikt (ik gebruik de gewone "full" version) werkt het kaartje uitstekend.
  Kosten iets van 3 tientjes ofzo, verkrijgbaar bij oa Dixons

  [edit]
  De video die je via firewire binnen haalt is de hoogste kwaliteit die mogelijk is en exact identiek zoals deze op de tape staat.
  Na het binnenhalen kun je er met premiere een leuk filmpje van plakken en knippen en weer exporteren naar file of (als je cam een dv-in heeft) terug naar de camera.
  Afhankelijk van de versie premiere die je er bij krijgt kan premiere ook exporteren naar vcd/Svcd of dvd.
  Versie 6.0 kan dat helaas nog niet, versie 6.5 kan dat wel.

  Heb je versie 6.0 erbij dan is een oplossing om de video te exporteren naar DV-avi en deze vervolgens met een externe mpeg encoder om te zetten naar de benodigde mpeg1(voor vcd) of mpeg2 (voor Svcd/DVD).
  Zo'n encoder is bv TMPGenc, werkt 30 dagen volledig gratis, updates komen meestal zo om de 30 dagen uit www.tmpgenc.com
  de gewone versie werkt 30 dagen gratis en is niet te koop, de PLUS versie werkt 14 dagen gratis en is wel te koop, op de mainpage staat de link naar de gewone 30 dagen versie.
 • De meeste informatie had ik waarschijnlijk wel uit alle andere postings kunnen destilleren, maar fijn en bedankt dat jullie het even voor me op een rijtje hebben gezet!
 • Zo rwilligen om 2:42 nog achter de pc? hoezo verslaafd :lol:
 • Hm, nee.
  Ik heb een dubbele oorontsteking :cry:(vraag me niet hoe je daar aan komt want dat is voor mij ook nog een raadsel) en moet om 12:00 peniciline nemen, gedurende de volgende 2 uur woedt er kennelijk een kleine oorlog in m'n hoofd want dan sterf ik van de pijn…
  Tja en wat moet je dan?….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.