Vraag & Antwoord

Videobewerking

Klein proggie

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Mijn schoonouders hebben een digitale videocam van Canon(mv 600 ofzo) en daar zit alleen een driver voor XP bij.

  Hun pc draait op 98se met een Amd 300mhz cpu en 64 geheugen dus daar kan geen XP op!

  Als ik nu die cam met een firewirekaart aansluit op de pc kan ik dan de beelden op de pc zetten zonder camdriver? en welk software is geschikt om de film in te laden ( software die heel weinig systeem eisen heeft )
 • Win98se ondersteund niet vanzelf firewire, je zult het firewirekaartje dus moeten installeren mbv een driver cd die bij het kaartje zit.
  Verder zul je voor de camera oid niets nodig hebben, capture software is voldoende.

  Ik raad je dan Scenalyzer aan, dat is een simpel en klein proggie welke de video kan importeren en evt in scenes opdelen.
  http://scenalyzer.com/main.html
  Dan blijft nog steeds het probleem van capture performance, een dv-avi capture is zo'n 3.5 MB/sec en ik denk dat het waarschijnlijk te veel is voor zo'n oud beesie.
  Hoogstwaarschijnlijk zal ook de harde schijf aan de kleine kant zijn, dv heeft voor iedere 9 minuten video 2 GB nodig.

  Bewerkingssoftware om de video te bewerken met zeer lage systeem eisen zal een moeilijke worden, of bedoel je software om de video te bekijken?

  Ik denk dat Pinnacle studio als bewerkingsoftware het meest in aanmerking komt.

  In het geval van afspelen is windowsmediaplayer (degene die origineel in w98se is ingebouwd) nog altijd de beste .
  Als de originele mediaplayer is geupdate met een nieuwere versie (die meer sys bronnen nodig hebben) zoals V7-8 of 9 dan is de oude versie nog steeds te gebruiken alleen hij is niet zomaar meer te vinden.
  Je bereikt hem door in start/uitvoeren mplayer2.exe te typen en enter.

  Bij het bekijken van de dv video kan echter nog steeds het probleem onstaan van schokkende weergave, een amd 300 is nu eenmaal een oud beestje.
  Ik heb daarvoor de volgende oplossing: http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/DV_display_reghack.zip
  In de zip zitten 4 *.reg files die de diplay resolutie van dv-avi aanpassen zodat deze wel soepel afspeelt, uiteraard gaat dit ten koste van de beeldkwaliteit.
  Je hoeft een betreffende reg file maar 1 keer actief te maken, de instelling blijft daarna voor altijd behouden, "standaart" staat in win98se de hoogste resolutie ingesteld van 720x576.


  Als deze mensen echter ook maar iets serieus met die video willen gaan doen dan is een nieuw/ander systeem eigenlijk noodzaak, iets van minimaal een p3-500.
  En die koop je tegenwoordig tweede hands voor een drol en twee knikkers.
  Grote hardeschijf erbij en je kunt tenminste wat doen.
  Laat je daarbij niet al te veel in de war brengen door de proccesor snelheid, een amd300 is echt niet hetzelfde als een intel P2-300, deze laatste is , zeker op multimedia gebied , veel sneller.
  Een p3-500 is dus niet 1.65 x sneller dan een amd300, ik gok dat ie zo 3x sneller is, mischien nog wel meer….
 • Bedankt Richard, de firewire kaart ligt er in een doos maar ga er vanuit dat er dan een driver bij zit.

  Is die 3.5 mb sec. via een codec niet terug te brengen tot een wat normaler formaat.

  H.D is 40 gig, moet maar zat zijn en het enige wat hij wil is zijn films op cd zetten om in de standalone DVDspeler af te spelen in mooie kwaliteit.

  Ik heb de the old freeware "scenalyzer", gehaald samen met jou reghack.

  Grtn Carmen.
 • De 3.5 MB/sec is eigenlijk niet terug te brengen , dv is nu eenmaal een formaat met vaste afmetingen waar niets aan te veranderen is.
  De 3.5 MB/sec is juist het gevolg van een compressie codec: de DV codec.
  Zou deze codec er niet zijn dan zou het 30 MB/sec zijn….


  Er is een (soort) oplossing maar echt ideaal is het niet, in pinnacle studio heb je de mogelijkheid om te capturen in " preview" kwaliteit(voorvertoning) waarbij de kwaliteit instelbaar is.
  Een kanttekening daarbij moet wel, aangezien je op deze manier welliswaar de datastroom inperkt en de bestandsgrootte reduceerd(en dus ook de kwaliteit) zal de codering naar dit kleinere formaat met hogere compressie "Real-time" moeten gebeuren en dit kost de nodige cpu-kracht, en die heb je nou juist niet…
  Ook het realtime coderen naar vcd/svcd mpeg1/2, wat studio kan, zal waarschijnlijk om deze reden niet lukken.

  Een oplossing om de boel enigszins soepeler te laten lopen zou het bijplaatsten van geheugen zijn maar daar moet je mee oppassen: een hoop chipsets uit dit tijdperk ondersteunen (cachable area) niet meer dan 64 MB, stop je er meer in dan vertraagd de boel juist.
  Een andere ,betere,optie is het plaatsen van een snellere processor, als dat kan.
  het zal een socket7 of Super socket7 bord zijn, met socket7 kun je niet verder dan 300 Mhz , met super socket7 kun je tot 550 Mhz en dat scheelt natuurlijk behoorlijk.
  Ik heb op marktplaats/comp.hardware/processors/zoeken op K6 diverse k6-II 500 cpu's zien staan, vanaf 30 euro.
  een supersocket7 bord herken je aan de mogelijkheid om op 100 Mhz busklok te kunnen lopen, meestal staat het ook wel op het bord.

  Ik denk dat je het eerst gewoon maar eens moet gaan proberen, scenalyzer meld vanzelf wel of er "frames lost" zijn , zolang dat niet gebeurt gaat het goed.
  Denk je ook nog aan de 2 GB beperking van FAT32 ?
  Het filesysteem van win98se is fat32 en dat kan in het gunstigste geval files aan van 4GB maar meestal stopt het bij 2 GB.
  Scenalyzer heeft speciaal daarvoor een mogelijkheid om de gecapturede video automatisch op te delen in brokken van maximaal 2GB(-1 Byte)
 • Het is gelukt om de firewirekaart te installeren :D

  Maar snap nix van Scenalyzer. Zie nergens iets om te capturen of iets waar ik de cam kan aanwijzen als opnamebron.

  Heb er nu Virtualdub op gegooit en die doet het maar met erg veel lost frame's als ik videocapture doe daaronder staat videocapture (comp…..?)weet niet precies wat er staat wat ik heb hier het programma niet maar iig zijn er dan geen lost frame's. Tijdens het capturen is er ook geen beeld.

  Ik heb toevalig Studio 7 en Ulead media studio 6 :roll: kunnen die toevallig DV file's aan?
 • [quote:bca7a5d85c="Carmen"]Het is gelukt om de firewirekaart te installeren :D

  Maar snap nix van Scenalyzer. Zie nergens iets om te capturen of iets waar ik de cam kan aanwijzen als opnamebron.

  Heb er nu Virtualdub op gegooit en die doet het maar met erg veel lost frame's als ik videocapture doe daaronder staat videocapture (comp…..?)weet niet precies wat er staat wat ik heb hier het programma niet maar iig zijn er dan geen lost frame's. Tijdens het capturen is er ook geen beeld.

  Ik heb toevalig Studio 7 en Ulead media studio 6 :roll: kunnen die toevallig DV file's aan?[/quote:bca7a5d85c]
  Ja
  Die lost frames, is een gevolg van een te trage cpu, en maar één hd, die kan niet schrijven en lezen tegelijk, dus dan heb dat.
 • Zijn 2 h.d's
 • Ai, sorry , ik ben een oen.

  De oude scenalyzer freeware kan niet capturen, dat kan alleen de nieuwe scenalyzer live.

  Kijk in je mailbox….

  Met zowel studio als videostudio kun je ook capturen maar het probleem van deze programmas is dat ze nogal omvangrijk zijn en dus nogal wat geheugen nodig hebben, 64 MB is dan niet veel en je hebt kans dat daarom het capturen mislukt.
  Kwestie van proberen…
  Ik zou het eerst proberen met wat ik je heb gestuurd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord