Vraag & Antwoord

Videobewerking

Videocamera met Night Shot door kleding filmen?

Anoniem
.:ToBee:.
29 antwoorden
 • …..
 • :D Klopt, mocht hem niet kopen van mijn vrouw
 • Geen enkelle camera kan in het donker kleur waarnemen omdat kleur nu eenmaal niet bestaat zonder licht.
  Alle voorwerpen zijn volkomen kleurloos, door het al dan niet terugkaatsen van een bepaald deel van het spectrum (licht) ontstaat kleur.
  In het geval van "night shot" wordt het infrarode licht geregistreerd. Dit is in feite gewoon warmte. de hoeveelheid warmte die een voorwerp uitstraalt bepaald het beeld je ziet dus een verschil in contrast tussen warm en warmer. Bij voldoende infrarood gevoeligheid van de camera krijg je een heel acceptabel beeld vergelijkbaar met zwart/wit en alle grijswaarden er tussenin.
  Je zou dus inderdaad door kleding heen kunnen kijken maar je ziet dan alleen contouren, alsof iemand in een dunne witte blouse voor een felle lichtbron staat.
 • Is ook mooi….
 • Je kunt 's nachts op diverse manieren filmen of fotograferen.

  1. opnemen van aanwezig licht met een zeer gevoelige camera
  2. versterken van het aanwezige licht (denk aan 'night vision goggles', met het bekende groene korrelige beeld).
  3. passief infrarood (warmtefotografie).
  4. actief infrarood (reflectie van infrarood licht)

  Ik weet niet welke methode videocamera's toepassen, maar ik zou denken dat het methode 1 is. Passief infrarood (3) lijkt me onwaarschijnlijk, omdat je dan heel vreemde opnamen krijgt. Witte neuzen en zwarte handen, etc. Methode 2 lijkt me ook niet echt waarschijnlijk, aangezien zo'n apparaat wezenlijk anders functioneert dan een gewone camera. Methode 4 vereist een (sterke, stroomvretende) infrarood lamp, wat het ook minder waarschijnlijk maakt.
 • …..
 • @ Gerben:

  Ik heb een sony camera met zgn 0-lux stand. Die maakt gebruik van oplossing 4. (DCR-PC8)
  Het IR oog voor de ab is ook instaat een IR bundel te sturen, waardoor je in absolute duisternis toch kan filmen. Idd vreet dit batterijen.

  Hiermee krijg je ook het zgn x-ray effect op sommige kleding stoffen. De ene stof reflecteerd nl minder IR licht dan de andere. En dus ook dan de menselijke huid. Dus 'kijk' je door de kleding heen. Het klopt dat je hier alleen de contouren bij waarneemt, en niet het volledige plaatje. :o
 • De klassieke night vision is onbruikbaar voor een gewone camera. Hierin heb je namelijk altijd dat groene beeld. Het is een bonk techniek die niet in een optische camera past.

  http://science.howstuffworks.com/nightvision3.htm

  Actief infrarood wordt ook wel gebruikt voor scherpstellen, maar dat is een smalle bundel. Die dan dus niet gebruikt wordt voor beeldweergave.

  Ik denk toch dat het gewoon een erg gevoelige CCD chip is, gevoeliger dan het menselijk oog dus.
 • [quote:bb3737d3fd=".:ToBee:."]Geen enkelle camera kan in het donker kleur waarnemen omdat kleur nu eenmaal niet bestaat zonder licht.[/quote:bb3737d3fd]
  Hoe kan het dan dat de nieuwste JVC met 0-lux 's nachts filmt in het donker en dat je dan toch kleur hebt?
 • Nieuw is ook de mogelijkheid om beelden in kleur op te nemen bij 0 lux
 • Dat de JVC-videocamera's bij 0 lux kunnen opnemen is een flauwekulverhaal van JVC. Ik heb een JVC dvl150 dv-videocamera, en bij "nighshot" wordt de sluiterstand enorm vertraagd waardoor je een framerate krijgt van bijv. 2 per seconde. Bovendien wordt het licht elektronisch versterkt en daarmee ook de ruis. JVC videocamera's hadden twee jaar geleden in elk geval geen infra-rood opname mode, terwijl andere merken, zoals sharp, sony en panasonic die wel hadden. Of ze die opname-mode nu hebben weet ik niet. De CCD van een videocamera is uit zichzelf gevoelig voor infrarood en daarom heeft men bij camera's filters ingebouwd om dat infrarode licht weg te filteren. Vandaar dat een videocamera infrarood licht kan waarnemen, als die functie ingebouwd is. Houd maar eens een afstandsbediening voor de videocamera: dan zie je het ledje oplichten. Bij actief infra-rode waarneming, zoals bijv. bij sony videocamera's komt er geloof ik inderdaad een groen beeld tevoorschijn.
  Bij sommige sony-videocamera's was het onder bepaalde omstandigheden inderdaad mogelijk om als het ware door kleding heen te kijken, omdat bepaalde kledingstukken zoals ondergoed van een bepaalde stof infrarood licht op een andere manier reflecteren dan andere soorten kledingstukken.
 • [quote:7494315e7c="Venzent"][quote:7494315e7c=".:ToBee:."]Geen enkelle camera kan in het donker kleur waarnemen omdat kleur nu eenmaal niet bestaat zonder licht.[/quote:7494315e7c]
  Hoe kan het dan dat de nieuwste JVC met 0-lux 's nachts filmt in het donker en dat je dan toch kleur hebt?[/quote:7494315e7c]

  Probeer maar eens in het [b:7494315e7c]donker[/b:7494315e7c] te filmen Dus met 0/geen licht.
  Je krijgt dan geen kleur omdat die er gewoon [b:7494315e7c]niet[/b:7494315e7c] is (alles is kleurloos en licht is kleur)
  Maar dan komt het probleem; probeer maar eens een plek te vinden waar het 100% donker is…
  Dus hoe gevoelliger de camera hoe minder licht er nodig is om een beeld te genereren. Maar vergelijk dan eens de kleur van de plek die je in het donker filmt met diezelfde plek in vol daglicht, daar zit verschill in de kleur!
 • …..
 • …..
 • 0-lux is absolute duisternis. Dat kan je alleen bereiken in een speciaal geprepareerde ruimte. (licht-absorberende bekleding etc.)

  Ook in je toilet komt er een beetje licht binnen(bv onder de deur door)
  niet waarneembaar voor een mens, maar toch.

  Alle camera's die een 0-lux stand hebben, zenden zelf een infrarood straal uit. Hierdoor is er in absolute duisternis toch te filmen.
 • night shot werkt met infrarood, alleen de nieuwe camcorders hebben een ir-blok filter, teweten vanaf 1998
  Om toch goed te kunnen filmen heb je dus een ir-filter nodig en de ir-blok filter van je camera uitschakelen, dat kunt je op twee manier doen, je camcorder open maken en de ir-blok filter er uit halen, maar je kunt ook de night-shot schakelaar in de middeltje stand zetten waardoor de camera wel in de nightshot staat maar dat de ir-blok filter nog niet achter de lens zit.
  Zoals je zult weten is dat alles wat warm is ir-straling uitstraalt en dat is waar te nemen door de camera, een voorbeeldtje, zet je camera in night-shot en richt de afstandbediening op je lens, druk op een toets van je tv afstandsbediening, dan zie je het ir lampje knipperen, zoja, is je camera geschikt voor ir opname, maar dan moet je wel de bovenstaande handelingen uitvoeren.

  voor meer details kijk hier maar even http://www.x-raycameras.com/
  http://www.irfilters.com/

  P.s. eigenlijk alleen de sony werkt goed
 • …..
 • …..
 • Beste phong huynh,
  Hier een aantal antoorden op jouw vragen

  [quote:3cedecbd53]Wat is dan het nut van een ir-blok filter/waarom hebben ze de ir-blok filter in de camera gedaan? Op m`n Sony camera zit één Night-Shot schakelaar, daarmee kan ik de Nigh-Shot functie aan of uitzetten. De schakelaar kan ik dus niet op de middelste stand zetten. Maar naast de Night-Shot schakelaar zit wel een slow shutter knopje.
  [/quote:3cedecbd53]

  Het nut van een ir-blok-filter zegt het al zelf, toen er een hoop ophef was ontstaan dat er door de kleren "gekeken" kon worden hebben ze er een filter in geplaats die het lichte ir-licht tegen houdt.
  Klopt, de schakelaar op de camera heeft twwe standen, maar je kunt hem heel voorzichtig naar night-shot zetten en dan blijft ie in het midden staan, night-shot wel ingeschakeld maar de filter nog niet achter de lens.

  [quote:3cedecbd53]Als één camera in Night-Shot functie kan filmen dan ga ik toch ervan uit dat die een ir opname kan maken, want Nigh-Shot is toch bedoeld om infrarood te kunnen filmen, of zie ik dat verkeerd? Trouwens als ik de camera NIET in de Night-Shot funtie heb staan, maar in de normale kleur opnamefunctie, dan knippert het ledje van de afstandbediening ook, als ik op één toets van de afstandbediening druk.[/quote:3cedecbd53]

  Een opname chip van een digitale opname-apparaat kan altijd ir-licht registren, probeer het maar eens met je digitale fototoestel, maar die stralen van een afstandbediening zijn zo heftig dat dat door de ir-blok-hilter heen gaat, en de ir-blok-filter zorgt er gewoon voor dat de zwakke ir-stralingen er niet doorheen komen

  [quote:3cedecbd53]Kun je deze resultaten ook behalen met jouw camera? Of zijn deze foto’s gewoon niet echt? [/quote:3cedecbd53]

  ben er mee bezig, heb een filter in de bestelling en nee deze foto`s zijn niet nep, kijk internet eens door en je vind zat van zulke foto`s

  [quote:3cedecbd53]Deze foto is uit m`n camera genomen:
  [img:3cedecbd53]http://home.wanadoo.nl/my937765/+night%20shot%20funcie%2001.JPG[/img:3cedecbd53]
  [/quote:3cedecbd53]

  Je bedoel er dus mee dat het mislukt is, dat klopt, jouw ir-blok-filter is ingeschakeld en en ik neem het aan dat je ook geen ir filter op de lens hebt geplaats en voor alle duidelijkheid, gaat dus duidelijk niet door alle kleding, je moet maar zo denken, hoe dunner de kleding hoe beter het resultaat.

  vr.gr. Mikado
 • …..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.