Vraag & Antwoord

Videobewerking

Over S-video ingang capturen geeft zwart/wit

Anoniem
Ed_surfer
6 antwoorden
 • Ik probeer analoge VHS-tape te capturen met Pinnacle Studio Movie Box en op DVD te zetten. Dat werkt als ik het gele composite touwtje gebruik, maar de kwaliteit is slecht; te rood beeld, geflikker en het lijkt wel of het beeld op een grof linnen doek met een diagonaal weefpatroon (pixels onder een hoek) geprojecteerd is.
  Dus probeer ik via het betere S-video signaal te capturen: Ik heb een SCART=>Supervideo omzetstekker (met gouden contacten en al), maar dan wordt het beeld zwart/wit. Eventjes om te testen 2 DVD-spelers aan de SCARTconverter gehangen en die doen hetzelfde. Dus ligt niet aan videorecorder. Echter in het menu van 1 van de DVD-spelers kon ik het uitgangsmenu van RGB naar S-video omzetten en dat gaf wel goed signaal.
  Wat moet ik doen? In de winkel 15 videorecorders bekeken, maar geeneen met S-video stekker. Een TV krijgt toch een mooi RGB-signaal uit de SCART? Zijn er geen omzetstekkers of capturekaarten die daar iets mee kunnen? Maar zelfs de duurste professionele capturekaarten van Pinnacle hebben alleen S-video en composiet ingangen en geen RGB. Wat wordt de volgende stap?
 • [quote:28e89b4ff6="Ralph Bertram"]Ik probeer analoge VHS-tape te capturen met Pinnacle Studio Movie Box en op DVD te zetten. Dat werkt als ik het gele composite touwtje gebruik, maar de kwaliteit is slecht; te rood beeld, geflikker en het lijkt wel of het beeld op een grof linnen doek met een diagonaal weefpatroon (pixels onder een hoek) geprojecteerd is.
  Dus probeer ik via het betere S-video signaal te capturen: Ik heb een SCART=>Supervideo omzetstekker (met gouden contacten en al), maar dan wordt het beeld zwart/wit. Eventjes om te testen 2 DVD-spelers aan de SCARTconverter gehangen en die doen hetzelfde. Dus ligt niet aan videorecorder. Echter in het menu van 1 van de DVD-spelers kon ik het uitgangsmenu van RGB naar S-video omzetten en dat gaf wel goed signaal.
  Wat moet ik doen? In de winkel 15 videorecorders bekeken, maar geeneen met S-video stekker. Een [b:28e89b4ff6]TV krijgt toch een mooi RGB-signaal uit de SCART? [/b:28e89b4ff6]Zijn er geen omzetstekkers of capturekaarten die daar iets mee kunnen? Maar zelfs de duurste professionele capturekaarten van Pinnacle hebben alleen S-video en composiet ingangen en geen RGB. Wat wordt de volgende stap?[/quote:28e89b4ff6]Volgens mij niet. Het RGB signaal wordt maar weinig gebruikt dacht ik.

  Bij een van die DVD-spelers kon je het instellen dat je s-video wilde hebben. Daar kreeg je dus wel een goed beeld van. Niet zwart-wit?
 • Een mogelijkheid is een s-vhs videorecorder kopen/lenen, die hebben s-video aansluitingen. Een normale vhs recorder levert enkel een composiet uitgangssignaal, omzetten heeft niet veel zin, hierdoor gaat de kwaliteit niet vooruit. Een meer creative oplossing is een electronicus in de arm te nemen, die kan misschien m.b.v. het schema van de videorecorder een rgb signaal uit de recorder halen.
 • Het RGB signaal zit al op de SCART. Volgens mij is dat ook het signaal dat de TV oppakt. Alleen zou nu de uitdaging zijn om daar met wat electronica een S-video signaal van te bakken.
  Volgens mij is een S-VHS recorder kopen niet meer zo makkelijk. In de gauwigheid zag ik die niet meer in de winkel staan. Is volgens mij iets van een tijdje geleden. Min of meer zo'n niet opgegane vlieger als Betamax, video2000 etc. Alleen dan binnen de VHS-familie.
 • [quote:2a46db2194="Ralph Bertram"]Het RGB signaal zit al op de SCART. Volgens mij is dat ook het signaal dat de TV oppakt. Alleen zou nu de uitdaging zijn om daar met wat electronica een S-video signaal van te bakken.
  Volgens mij is een S-VHS recorder kopen niet meer zo makkelijk. In de gauwigheid zag ik die niet meer in de winkel staan. Is volgens mij iets van een tijdje geleden. Min of meer zo'n niet opgegane vlieger als Betamax, video2000 etc. Alleen dan binnen de VHS-familie.[/quote:2a46db2194]

  Komt mij onbekend voor dat een vhs videorecorder rgb signalen levert op de scart aansluiting, maar het is natuurlijk mogelijk. In dat geval zit je goed met deze best mogelijke uitgangspositie; kijk eens bij Conrad of die een omzetter hebben of misschien is een schakeling uit Elektuur de oplossing.

  S-vhs is inderdaad niet door de massa opgepikt: 'naar vhs is ook best te kijken'. Ze zijn echter wel degelijk nog te koop, getuige de aanbiedingen die ik met regelmaat op de mat vind (Media-Markt ?) en niet eerder zo laag in prijs!
 • Ik kan me ook niet voorstellen dat een vhs-vcr component-RGB uitstuurd.
  Als er al een hogere kwaliteit aanwezig zou zijn dan is dat S-video en dat is simpelweg meestal niet aanwezig.
  Component RGB is hoofdzakelijk een amerikaanse en japanse aangelegenheid en begint overwegend in dvd-spelers nu net aan in europa door te breken.
  Wat betreft tv's is het ook minimaal aanwezig, meestal in de duurdere modellen.

  Ik betwijfel ook of je jouw probleem oplost met een betere verbinding, s-video is welliswaar beter dan composiet maar zo wereldschokkend is het verschil nou ook weer niet.
  Werkt de usb-box wel goed?
  Kies je wel de hoogste kwaliteit? en: krijg je die ook?
  Reken mbv een bitrate calculator eens de verkregen bitrate uit naar de hand van een opgeslagen stuk video, je vind een simpele bitrate calculator hier: http://www.pointinception.com/product/?id=1002 (gratis)

  Usb box-en hebben de leuke gewoonte om bij een slechte verbinding(bv usb 1.0 of 1.1) daar geen melding van te maken maar gewoon de bitrate naar beneden te schroeven met slechte kwaliteit als gevolg….

  Verder kan het ook zo zijn dat een vhs-video signaal zo slecht van kwaliteit is dat capture apparatuur voor de pc er totaal van slag van raakt en bagger maakt van de opname.
  TV-kaart bezitters merken dit wel vaker: met een slechte tape heb je bergen met lost-frames terwijl met een goede tape er niets aan de hand is.

  Als dit je probleem is dan zit er niets anders op dan de video eerst analoog naar een ander hardware apparaat (videorecorder) te kopieren en dan pas daarvan een digitale capture te doen.
  of: een tbc (time base corrector) op de kop zien te tikken waarmee je het signaal kan opschonen.
  of: een betere vcr op de kop tikken die dergelijke opties ingebakken heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.